Η νέα μεγάλη αλλαγή στα τιμολόγια του ρεύματος: Ξέχνα τη (σταθερή) τιμή της κιλοβατώρας που ήξερες

Η νέα μεγάλη αλλαγή στα τιμολόγια του ρεύματος: Ξέχνα τη (σταθερή) τιμή της κιλοβατώρας που ήξερες

Μια πολύ μεγάλη αλλαγή συντελείται από σήμερα στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος. Και δυστυχώς είναι εις βάρος των καταναλωτών καθώς τους στερεί την τελευταία ευκαιρία που υπήρχε μέχρι τώρα να κρατήσουν χαμηλά το ύψος του λογαριασμού. Το «παράθυρο» που υπήρχε να κλειδώσει κάποιος την τιμή της κιλοβατώρας στα 10 λεπτά του ευρώ για δύο χρόνια χωρίς να ανησυχεί για την εξέλιξη της τιμής του ρεύματος στην χονδρική έκλεισε καθώς το συγκεκριμένο τιμολόγιο ίσχυε μέχρι χθες. Όσοι πρόλαβαν, πρόλαβαν. Από αύριο, το ίδιο πακέτο θα κοστίζει 16-17 λεπτά η κιλοβατώρα, δηλαδή 80% περισσότερο.

Όποιος επισκεφτεί σήμερα την ηλεκτρονική σελίδα της ΔΕΗ, θα συνειδητοποιήσει ότι τα δύο βασικά προγράμματα σταθερής χρέωσης που ίσχυαν μέχρι τώρα -το πρόγραμμα My Home Enter και το My Home Enter Plus- έχουν εντελώς διαφορετική χρέωση σε σχέση με αυτήν που ίσχυε τους προηγούμενους μήνες. Η συγκεκριμένη αλλαγή δημιουργεί νέα δεδομένα στην αγορά καθώς η συγκεκριμένη τιμολογιακή πολιτική που ακολούθησε τους τελευταίους μήνες η ΔΕΗ προκάλεσε μεγάλη κινητικότητα στην αγορά. Ήδη, και η Protergia ενημερώνει μέσω της ιστοσελίδας της ότι το πρόγραμμα σταθερού τιμολογίου που εφάρμοζε μέχρι τώρα (σ.σ με χρέωση 15 λεπτά η κιλοβατώρα) ίσχυε μέχρι και της 30 Νοεμβρίου. Και φυσικά, από τη στιγμή που κάνουν αναπροσαρμογές οι δύο μεγαλύτεροι «παίκτες» της αγοράς είναι αναμενόμενο να ακολουθήσουν και άλλοι.

Ο πήχης της σταθερής χρέωσης από την ΔΕΗ ανεβαίνει αρκετά ψηλότερα. Μέχρι και το τέλος Νοεμβρίου, η χρέωση διαμορφωνόταν στην περιοχή των 9,7-10,5 λεπτών ανά κιλοβατώρα με πάγιο στην περιοχή των 0,5-1,5 ευρώ. Τώρα, η τιμή φτάνει στα 17 και στα 18 λεπτά ανά κιλοβατώρα (πάντοτε για την ημερήσια χρέωση). Φυσικά, δεν επηρεάζονται όσοι πρόλαβαν να «κλειδώσουν» την τιμή με βάση τον προηγούμενο κατάλογο. Ωστόσο, το δίλημμα πλέον σταθερό ή κυμαινόμενο τιμολόγιο στο ηλεκτρικό ρεύμα γίνεται πολύ μεγάλο. Άλλο να μπορείς να «κλειδώσεις» την τιμή στα 10 λεπτά και το πάγιο στο 1,5 ευρώ για δύο χρόνια και άλλο να «κλειδώσεις» στα 17 λεπτά. Αυτή τη στιγμή, ακόμη και η συγκεκριμένη τιμή είναι χαμηλότερη από το κυμαινόμενο τιμολόγιο καθώς η τιμή χονδρικής επιμένει πάνω από τα 220-230 ευρώ η μεγαβατώρα. Ωστόσο, ουδείς γνωρίζει πώς θα εξελιχθεί το φαινόμενο μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.

Πλέον, όσοι ενδιαφερθούν για τα σταθερά τιμολόγια θα πρέπει να έχουν κατά νου τα εξής:

  1. Την διάρκεια ισχύος του σταθερού τιμολογίου. Μπορεί να δεσμευτείτε για έναν χρόνο ή για δύο χρόνια. Προσοχή λοιπόν να ξέρετε την ημερομηνία λήξης της σταθερής χρέωσης για να μην βρεθείτε προ εκπλήξεων
  2. Το ύψος του παγίου. Οι διαφορές μεταξύ των διαφορετικών τιμολογίων που προτείνουν οι εταιρείες είναι χαοτικές. Υπάρχει εταιρεία που χρεώνει 1 ευρώ πάγιο τον μήνα. Και υπάρχει άλλη εταιρεία που χρεώνει 15 ευρώ πάγιο. Δηλαδή 15 ευρώ περισσότερα. Στα… ψιλά γράμματα θα δείτε και εταιρείες που ανεβάζουν το πάγιο ακόμη και στα 35 ευρώ τον μήνα. Είναι προφανές ότι αν έχετε πολύ μικρές καταναλώσεις (π.χ εξοχικό κλπ) δεν αξίζει να δεσμευτείτε να πληρώνετε τόσο πολύ μεγάλα ποσά παγίου.
  3. Την τιμή της ημερήσιας και της νυχτερινής χρέωσης αλλά και τις ημερομηνίες λήξης της κάθε προσφοράς. Επειδή είμαστε σε μεταβατική περίοδο, μια τιμή που προβάλλεται σήμερα σε έναν τιμοκατάλογο, μπορεί να μην ισχύει ύστερα από μερικές ημέρες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ