ΓΓ Εμπορίου για τις ανατιμήσεις: Εάν χρειαστεί η κυβέρνηση θα παρέμβει ξανά

ΓΓ Εμπορίου για τις ανατιμήσεις: Εάν χρειαστεί η κυβέρνηση θα παρέμβει ξανά

Ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω παρεμβάσεων από την κυβέρνηση, αν χρειαστεί άφησε ο γ.γ. Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, Σωτήρης Αναγνωστόπουλος.

Το κύμα ανατιμήσεων στην αγορά βρέθηκε στο επίκεντρο της τηλεδιάσκεψης που είχαν τη Δευτέρα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών με τον γενικό γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, Σωτήρη Αναγνωστόπουλο, ο οποίος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω παρεμβάσεων από την κυβέρνηση, αν χρειαστεί.

Με τις αυξήσεις των τιμών να είναι ήδη ορατές, ο πρόεδρος του ΕΕΑ, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, υπογράμμισε την ανάγκη λήψης πρόσθετων μέτρων στήριξης επιχειρήσεων και νοικοκυριών, προτείνοντας συγκεκριμένα τη μείωση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης από το 13% στο 6%, αλλά και του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα και τον καφέ.

Αναφερόμενος στο μέτρο της επιδότησης των λογαριασμών ρεύματος, επισήμανε ότι η παρέμβαση αυτή αφορά τους καταναλωτές χαμηλής τάσης, ενώ δεν υπάρχει αντίστοιχη μέριμνα για τις επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν ρεύμα μεσαίας ή και υψηλής τάσης, ανάλογα με τις δραστηριότητές τους.

Ο πρόεδρος του ΕΕΑ ανέδειξε, παράλληλα, το μείζον ζήτημα της έλλειψης ρευστότητας και του αποκλεισμού του 85% των επιχειρήσεων από τον τραπεζικό δανεισμό, προτείνοντας την αύξηση των κρατικών εγγυήσεων για να διευκολυνθεί η πρόσβαση των μικρομεσαίων στη χρηματοδότηση. Επανέλαβε, ακόμη, το αίτημα της επιμελητηριακής κοινότητας για διαγραφή μέρους των χρεών που δημιουργήθηκαν στη διάρκεια της πανδημίας και απειλούν σοβαρά τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, ενώ ανέδειξε και τα θέματα του παραεμπορίου και του λαθρεμπορίου.

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή εξήγησε ότι οι ανατιμήσεις οφείλονται, μεταξύ άλλων, στις επιβαρύνσεις που δημιουργεί η διαδικασία ενεργειακής μετάβασης, αλλά και στην ανισορροπία προσφοράς και ζήτησης που ακολούθησε το άνοιγμα της οικονομίας μετά την πανδημία, εκτιμώντας ότι ο παράγοντας αυτός έχει παροδικό χαρακτήρα και αναμένεται αποκλιμάκωση μέχρι τα τέλη του έτους.

Ανέφερε, πάντως, ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες παρακολουθούν διαρκώς την εξέλιξη των τιμών και πως αν χρειαστούν περαιτέρω παρεμβάσεις, εφόσον και τα οικονομικά του κράτους το επιτρέπουν, η κυβέρνηση δεν θα διστάσει να το πράξει.

Επιπλέον, στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης, ο γενικός γραμματέας του ΕΕΑ, Δημήτρης Γαβαλάκης, έθεσε το ζήτημα των πρακτικών αθέμιτου ανταγωνισμού, αναφερόμενος ειδικά στον κλάδο της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης, ενώ εστίασε και στα κίνητρα για συνέργειες και συγχωνεύσεις επιχειρήσεων.

Ο υπεύθυνος ΓΕΜΗ και Εξυπηρέτησης Επιχειρήσεων, Γιώργος Ζηκόπουλος, εκπροσωπώντας τον κλάδο των Κέντρων Ξένων Γλωσσών, αναφέρθηκε στο θέμα των «μαύρων» ιδιαίτερων και πρότεινε λύσεις για την αντιμετώπισή του, ενώ το μέλος του Δ.Σ. του ΕΕΑ Γιάννης Λώλος υπογράμμισε την ανάγκη κατάργησης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στον καφέ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ