«Σκανάρω – κερδίζω»: Το νέο σχέδιο της εφορίας για να ζητάμε αποδείξεις

«Σκανάρω – κερδίζω»: Το νέο σχέδιο της εφορίας για να ζητάμε αποδείξεις

Νέο σχέδιο τόνωσης της ζήτησης για την έκδοση αποδείξεων –και με προφανή στόχο τον περιορισμό της φοροδιαφυγής από ΦΠΑ- σχεδιάζει να ενεργοποιήσει το υπουργείο Οικονομικών με το τέλος της πανδημίας. Στους φορολογούμενους που θα ζητούν «χάρτινες» αποδείξεις –ανεξάρτητα από αν θα πληρώνουν τοις μετρητοίς ή με κάρτα ή μέσω τραπέζης- θα δίδονται οικονομικά κίνητρα προκειμένου να πληκτρολογούν τον μοναδικό κωδικό της κάθε απόδειξης σε ηλεκτρονική εφαρμογή της ΑΑΔΕ. Εναλλακτικά, θα μπορούν να «σκανάρουν» την απόδειξη με το κινητό τους. Με αυτό τον τρόπο, οι φορολογικές αρχές θα μπορούν με μεγάλη ευκολία να εντοπίζουν τις ταμειακές μηχανές μαϊμού καθώς όλοι οι καταναλωτές θα μετατραπούν σε δυνάμει «βοηθοί» των φορολογικών αρχών.

Θέμα να γίνεται ηλεκτρονική καταχώρηση χάρτινων αποδείξεων -κάτι που θα φόρτωνε με άγχος εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενους μεταξύ των οποίων και ηλικιωμένους- για την αποφυγή προστίμων δεν υπάρχει.

Αυτό που υπάρχει είναι μια υπό διαμόρφωση «συμφωνία κυρίων» ανάμεσα στις φορολογικές αρχές και τους καταναλωτές προκειμένου όλοι εμείς να γίνουμε «σύμμαχοι» στην προσπάθεια καταπολέμησης της φοροδιαφυγής. Πώς; Σκανάροντας μια απόδειξη και στέλνοντας τον ειδικό μοναδικό αριθμό στην ηλεκτρονική εφαρμογή που θα αναπτύξει η ΑΑΔΕ, οι φορολογικές αρχές θα αποκτήσουν ένα πολύ ισχυρό όπλο. Θα διασταυρώνουν αυτόματα αν ο μοναδικός αριθμός της απόδειξης που θα στέλνει ο καταναλωτής θα «ταιριάζει» με τον αριθμό της απόδειξης που θα πρέπει να στέλνει αυτόματα η ταμειακή μηχανή του επιχειρηματία επίσης προς την ΑΑΔΕ. Αν η διασταύρωση δεν γίνεται, τότε αυτομάτως θα διατάσσεται έλεγχος για την επιχείρηση προκειμένου να διαπιστωθεί αν η ταμειακή είναι «χακαρισμένη» ώστε ναι μεν να τυπώνει αποδείξεις αλλά αυτές να μην αποστέλλονται και στις φορολογικές αρχές.

Για να υπάρξει ανταπόκριση των πολιτών σε αυτή την προσπάθεια φορολόγησης των συναλλαγών που πληρώνονται με μετρητά, το οικονομικό επιτελείο θα δώσει κίνητρα. Τα σενάρια που εξετάζονται είναι πολλά: να διοργανώνονται φορολοταρίες όπου τον ρόλο του λαχνού θα παίζουν μόνο οι αριθμοί των χάρτινων αποδείξεων που θα έχουν σκαναριστεί και αποσταλεί στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ. Σενάριο δεύτερο: οι σκαναρισμένες αποδείξεις να συνυπολογίζονται ώστε να πιάνει ο φορολογούμενος το όριο του 30% και να μην του επιβάλλεται πρόστιμο 22% επί της αξίας των αποδείξεων που δεν θα προσκομίζονται. Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν μέσα στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Η επιδίωξη του υπουργείου Οικονομικών είναι σαφής: Με την θέσπιση της υποχρεωτικής πραγματοποίησης ηλεκτρονικών πληρωμών στο όριο του 30% του εισοδήματος, έγινε ένα πολύ σημαντικό βήμα στο μέτωπο της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής καθώς η αξία των ηλεκτρονικών πληρωμών εκτινάχθηκαν. Τώρα, επιδιώκεται να γίνει το επόμενο βήμα: με την βοήθεια των καταναλωτών να εντοπιστούν οι επιτήδειοι με τις φορολογικές μηχανές μαϊμού καθώς η φοροδιαφυγή από ΦΠΑ αποτελεί αυτή τη στιγμή μια από τις μεγαλύτερες «μάστιγες». Όπως λέει και αρμόδια κυβερνητική πηγή όποιος έχει πειράξει την ταμειακή του μηχανή, θα κινδυνεύει ανά πάσα στιγμή να εντοπιστεί ενώ δεν θα γνωρίζει ποιος είναι αυτός που έδωσε την κρίσιμη πληροφορία στις φορολογικές αρχές για τον εντοπισμό του.

Το οικονομικό επιτελείο εκτιμά ότι αν περιοριστεί το λεγόμενο κενό στον ΦΠΑ (vat gap) θα δημιουργηθεί μια πολύτιμη πηγή φορολογικών εσόδων. Το κενό του ΦΠΑ ανέρχεται στα 3 δις. ευρώ στην Ελλάδα σε ετήσια βάση και ο περιορισμός του μπορεί να βοηθήσει στην χρηματοδότηση περαιτέρω μείωσης των φορολογικών συντελεστών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ