«Βροχή» 2 δισ. ευρώ από σήμερα – Ποιοι θα πάρουν και πόσα (video)

Όλες οι ημερομηνίες πληρωμής - Τα 800 ευρώ των μισθωτών, τα 600 ευρώ των επιστημόνων, η επιστρεπτέα προκαταβολή και η ενίσχυση στις ειδικές κατηγορίες μισθωτών - Τι δηλώνει ο υπουργός Οικονομικών

«Βροχή» 2 δισ. ευρώ από σήμερα – Ποιοι θα πάρουν και πόσα (video)

Σήμερα «κληρώνει» για 106.000 μισθωτούς και την Πέμπτη (ή το αργότερο μέχρι την επόμενη Δευτέρα) για τουλάχιστον 600.000 ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και ιδιοκτήτες επιχειρήσεων με έως και 20 άτομα προσωπικό. Μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα εισπράξουν τα «600άρια» οι επιστήμονες ενώ θα μοιραστεί και το ένα δισ. ευρώ στις επιχειρήσεις μέσω της διαδικασίας της επιστρεπτέας προκαταβολής δηλαδή του απευθείας δανεισμού των επιχειρήσεων από το Taxis.

Συνολικά, το ποσό θα ανέλθει στα 2 δις. ευρώ και αναλύεται ως εξής:

 1. 480 εκατ. ευρώ θα εισπράξουν οι περίπου 600.000 ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι οι οποίοι δικαιούνται –βάσει ΚΑΔ- την επιδότηση των 800 ευρώ όχι μόνο για τους εργαζόμενούς τους αλλά και για τους ίδιους τους επιχειρηματίες. Από χθες έχει γίνει η διόρθωση και εντάσσονται και επιχειρήσεις με έως και 20 άτομα προσωπικό.
 2. 117 εκατ. ευρώ θα μοιραστούν περίπου 195.000 επιστήμονες οι οποίοι θα εισπράξουν την ενίσχυση των 600 ευρώ ο καθένας (μόλις 17.000 έχουν πάρει προκαταβολή 400 ευρώ η οποία θα συμψηφιστεί)
 3. 66 εκατ. ευρώ θα λάβουν οι συνολικά 165.000 μακροχρόνια άνεργοι που δικαιούνται έκτακτη ενίσχυση 400 ευρώ. Έχουν πληρωθεί οι 40.000.
 4. 85 εκατ. ευρώ είναι το κόστος για την έκτακτη ενίσχυση των 800 ευρώ σε μισθωτούς που μπήκαν σε καθεστώς αναστολής από τις 11 έως τις 20 Απριλίου. Θα υπάρξει και τρίτος γύρος πληρωμών.
 5. 128 εκατ. ευρώ θα αφορούν στις ειδικές κατηγορίες μισθωτών στις οποίες κατατάσσονται περίπου 160.000 εργαζόμενοι οι οποίοι επίσης δικαιούνται τα 800 ευρώ.
 6. Ένα δις. ευρώ είναι το ποσό που θα μοιραστεί σε περίπου 90.000 επιχειρήσεις μέσω της διαδικασίας της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Το χρονοδιάγραμμα ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ANT1

Το χρονοδιάγραμμα καταβολής αυτών των χρημάτων –αρχής γενομένης από σήμερα- έχει ως εξής:

 1. Στους 686.000 μισθωτούς που έχουν ήδη εισπράξει τα 800 ευρώ, θα προστεθούν από σήμερα και 105.875 εργαζόμενοι σε καθεστώς αναστολής οι οποίοι, στην πλειοψηφία τους, υπέβαλαν τις αιτήσεις στο χρονικό διάστημα από τις 11 Απριλίου έως και τις 20 Απριλίου. Ο κύκλος των αιτήσεων συνεχίζεται μέχρι τις 30 Απριλίου ενώ εκκρεμεί ακόμη η καταβολή της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης και στους περίπου 160.000 απασχολούμενους ειδικών κατηγοριών (π.χ μάγειρες, σερβιτόροι κλπ)
 2. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων που απασχολούν έως και 5 άτομα προσωπικό, έχουν χρονικό περιθώριο μέχρι σήμερα για να κάνουν τις αιτήσεις τους στην πλατφόρμα my business support. Η πλατφόρμα δέχεται και τις αιτήσεις των περίπου 45.000 επιχειρήσεων που απασχολούν από 6 έως 20 άτομα προσωπικό μετά και την δημοσίευση της σχετικής τροπολογίας στο ΦΕΚ. Ο στόχος είναι τα χρήματα να φανούν στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων έως την Πέμπτη ή το αργότερο την επόμενη Δευτέρα δεδομένου ότι μεσολαβεί και η τραπεζική αργία της Πρωτομαγιάς. Μέχρι και χθες, είχαν υποβληθεί αιτήσεις από 547.092 δικαιούχους που έχουν τους σχετικούς ΚΑΔ (είτε ως κύριο ΚΑΔ είτε ως ΚΑΔ που αποφέρει τα περισσότερα έσοδα).
 3. Για τους περίπου 190.000 επιστήμονες οι οποίοι δικαιούνται τα 600 ευρώ, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ξεκαθάρισε χθες ότι θα χρησιμοποιηθούν τα στοιχεία από την πλατφόρμα του υπουργείου Εργασίας. Όπως υποστήριξε, υπάρχουν ήδη αιτήσεις από περίπου 168.000 δικαιούχους και μέσα στις επόμενες ημέρες θα ανοίξει εκ νέου η πλατφόρμα για να υποβάλλουν αιτήσεις και οι τελευταίοι ενδιαφερόμενοι. Τα χρήματα θα καταβληθούν από τις 30 Απριλίου και μετά. Εκκρεμεί πάντως η έκδοση της σχετικής υπουργικής απόφασης από το υπουργείο Εργασίας. H πλατφόρμα για τους περίπου 30.000 επιστήμονες που δεν έχουν κάνει ακόμη αίτηση θα ανοίξει από την Τετάρτη μέχρι την Παρασκευή.
 4. Για το επίδομα των 400 ευρώ στους μακροχρόνια ανέργους έχουν ήδη γίνει 40.000 πληρωμές σε σύνολο περίπου 168.000 δικαιούχων. Η διαδικασία των αιτήσεων θα συνεχιστεί έως τις 03/05 αλλά στο μεσοδιάστημα θα γίνονται πληρωμές ανάλογα με τον ρυθμό συγκέντρωσης των στοιχείων ειδικά σε ότι αφορά στους τραπεζικούς λογαριασμούς (IBAN). Hδιαδικασία των πληρωμών, προγραμματίζεται να έχει ολοκληρωθεί έως τις 06/05. Όσον αφορά στην εφάπαξ οικονομική ενίσχυση των δικαιούχων του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος με ανήλικα παιδιά, το πρόσθετο ποσό των 100-300 ευρώ (ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών) θα καταβληθεί με την ενίσχυση του Μαίου.
 5. Μέσα στα επόμενα 24ωρα αναμένεται η υπουργική απόφαση με τα κριτήρια χορήγησης της λεγόμενης επιστρεπτέας προκαταβολής. Από τις περισσότερες από 135.000 επιχειρήσεις που υπέβαλαν αίτηση για να λάβουν χαμηλότοκα δάνεια απευθείας από το Taxis, δικαιούχοι θα καταστούν περίπου 90.000 επιχειρήσεις όπως έκανε γνωστό χθες ο υπουργός Οικονομικών. Περισσότερες από 40.000 επιχειρήσεις που έκαναν αίτηση στην πλατφόρμα mybusiness support θα «κοπούν» καθώς εμφάνισαν σημαντική κερδοφορία όπως ανέφερε χθες ο Χρήστος Σταϊκούρας. Το ποσό της εκταμίευσης θα εξαρτηθεί από το μέγεθος της επιχείρησης, από τον αριθμό των εργαζομένων, από τις ζημιές που έχουν προκληθεί μέσα στον Μάρτιο εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων (σ.σ κάτι που θα προκύπτει από τις δηλώσεις ΦΠΑ) αλλά και από τον αριθμό των εργαζομένων που θα έχουν μπει σε καθεστώς αναστολής. Η καταβολή των ποσών από τα δάνεια προγραμματίζεται να έχει γίνει έως τις 6 Μαίου το αργότερο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ