Ένα προς ένα τα προϊόντα στα οποία μειώνεται ο ΦΠΑ - Ποια είδη παραμένουν στο 24%

Όλα τα προϊόντα που αλλάζουν συντελεστή - Τα απίστευτα και όμως ελληνικά της εγκυκλίου

Ένα προς ένα τα προϊόντα στα οποία μειώνεται ο ΦΠΑ - Ποια είδη παραμένουν στο 24%

Ο ΦΠΑ αλλάζει από Δευτέρα σε τουλάχιστον 5.000 κωδικούς και οι καταναλωτές καλούνται να «εντοπίσουν» τα προϊόντα στα οποία κανονικά οι τιμές θα πρέπει να μειωθούν κατά 9% (ή περισσότερο αν θέλει να εκμεταλλευτεί το κλίμα κάποιος παραγωγός ή λιανοπωλητής. Το πλήρες ξεκαθάρισμα γίνεται με την εγκύκλιο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων η οποία μια πολυσέλιδη «έκθεση» δίνει τις τελικές οδηγίες για την εφαρμογή των νέων μέτρων. Στο κατάλογο των προϊόντων που μεταφέρονται από το 24% υπάρχουν πολλά βασικά είδη για το καλάθι της νοικοκυράς. Δεν λείπουν βέβαια ούτε αυτή τη φορά τα «περίεργα» αλλά και αληθινά της ελληνικής φορολογικής νομοθεσίας.  

Η εγκύκλιος της ΑΑΔΕ είναι πολύ αναλυτική και καλύπτει όλες τις περιπτώσεις. ΟΙ βασικές κατηγορίες προϊόντων που μεταφέρονται στο 13% (από το 24%) είναι οι εξής: Ζυμαρικά, ψωμιά, ψάρια, μαλακόστρατα, καφές, τσάι, χυμοί φρούτων και λαχανικών, αλάτι, ξύδι, αλεύρια, άμυλα, σάλτσες, σούπες, ζωμοί. Σε επίπεδο υπηρεσιών έχουμε την ηλεκτρική ενέργεια το φυσικό αέριο και την τηλεθέρμανση. Έχουμε φυσικά και την εστίαση για την οποία υπάρχουν δύο εξαιρέσεις:

  1. Επιτόπια κατανάλωση ποτών, χυμών, ροφημάτων
  2. Παραδόσεις σε «πακέτο» ποτών, χυμών, ροφημάτων. Προσοχή, η παράδοση τυποποιημένων χυμών είναι στο 13%
ΟΛΗ Η ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΤΗΣ ΑΑΔΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΦΠΑ

Στον κατάλογο των προϊόντων που μεταφέρονται στο 13% υπολογίζεται ότι ανήκουν πάνω από 5000 κωδικοί supermarket. Μεταξύ άλλων κάθε τύπου δημητριακά πρωινού και μπάρες δημητριακών, ρυζογκοφρέτες, κριτσίνια, το ψωμί κάθε τύπου έστω και με καρυκεύματα, τις φρυγανιές, τα κουλούρια τύπου Θεσσαλονίκης κάθε τύπου, σάντουιτς, τυρόπιτες, σπανακόπιτες, καθώς και λοιπά προϊόντα αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής, όπως μπισκότα και γκοφρέτες έστω και επικαλυμμένα ή παραγεμισμένα, κουλούρια, τσουρέκια, κέικ, πάστες, τάρτες, γλυκά φύλλου, καθώς και λοιπά γλυκά τύπου ζαχαροπλαστείου, κρουασάν και παρόμοια είδη, έστω και αν περιέχουν κακάο ή είναι επικαλυμμένα ή παραγεμισμένα με σοκολάτα. Υπάγονται και λοιπά προϊόντα με βάση τα δημητριακά που λαμβάνονται με διόγκωση ή φρύξη, όπως π.χ. τα επονομαζόμενα «γαριδάκια», «φουντούνια», «πακοτίνια», «τσιπς νάτσος» και παρόμοια είδη.

Ποια είναι τα απίστευτα και αληθινά των αλλαγών στον ΦΠΑ:

  1. «Όσον αφορά ειδικότερα το φυσικό μέλι της Δ.Κ. 0409, επισημαίνεται ότι η κλάση αυτή περιορίζεται στο μέλι που λαμβάνεται εξ’ ολοκλήρου από μέλισσες ή από άλλα έντομα, έστω και με κομμάτια κηρήθρας ή ολόκληρη κηρήθρα, χωρίς καμία προσθήκη ζάχαρης ή άλλων γλυκαντικών ουσιών ή οποιασδήποτε άλλης ουσίας, καθώς και μείγματα φυσικών μελιών διαφορετικών τύπων (π.χ. ανθέων, θυμαριού, πεύκου, κλπ.). Αντίθετα, τα φυσικά μέλια στα οποία προστίθενται έστω και μικρές ποσότητες προϊόντων όπως κανέλα, ροδοπέταλα, ξηροί καρποί, κλπ., υπάγονται στη Δ.Κ. 2106, στην οποία εφαρμόζεται συντελεστής ΦΠΑ 24%.
  2. Τα ροφήματαμε βάση το γάλα που περιέχουν κακάο, καφέ, γεύσεις φρούτων κλπ. δεν υπάγονται στο Κεφάλαιο 4 του Δασμολογίου αλλά στη Δ.Κ. 2202, στην οποία εξακολουθεί να εφαρμόζεται συντελεστής ΦΠΑ 24%. Το ίδιο ισχύει και για φυτικά και λοιπά ροφήματα μη ζωικής προέλευσης με τον εμπορικό προσδιορισμό «γάλα», όπως π.χ. γάλα σόγιας, καρύδας, φουντουκιού, κλπ.
  3. Στην περίπτωση που ο βασιλικός πολτός παρουσιάζεται σε κάψουλες ή σε χάπια, τότε αυτός κατατάσσεται στη δασμολογική κλάση 2106του Δασμολογίου. Στην περίπτωση που η πρόπολη παρουσιάζεται σε κάψουλες ή σε χάπια, τότε κατατάσσεται στη δασμολογική κλάση 2106 του Δασμολογίου (ΦΠΑ 24%).
  4. Σχετικά με τα υπόλοιπα «προϊόντα κυψέλης», επισημαίνεται ότι η γύρη μελισσών κατατάσσεται στην κλάση 1212του Δασμολογίου (ΦΠΑ 13%, βλ. παρ. 17), ενώ το κερί μελισσών ή άλλων εντόμων, έστω και εξευγενισμένο ή χρωματισμένο, κατατάσσεται στη Δ.Κ. 1521 του Δασμολογίου (ΦΠΑ 24%).
  5. Τα ροφήματα με βάση τον καφέ ή το τσάι ή άλλα προϊόντα των προαναφερόμενων Δ.Κ. που είναι έτοιμα προς κατανάλωση, εξαιρούνται από το Κεφάλαιο 9 και υπάγονται στο Κεφάλαιο 22, και ειδικότερα στη Δ.Κ. 2202, η οποία δεν περιλαμβάνεται στο παρόν Παράρτημα και επομένως εξακολουθεί να υπάγεται σε ΦΠΑ 24%.
  6. Ginseng, κουκιά Tonka, κάνναβη, κλπ., εξακολουθούν να υπάγονται σε συντελεστή ΦΠΑ 24%.
  7. Φύκια έστω και κατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση, κλπ., εξακολουθούν να υπάγονται σε συντελεστή ΦΠΑ 24%.
  8. Λάδια και λίπη χοιρινά, βοοειδών, πουλερικών ψαριών και θαλάσσιων θηλαστικών, εριολίπος, λανολίνη κλπ εξαιρούνται της μείωσης. Τα είδη αυτά εξακολουθούν να υπάγονται σε συντελεστή ΦΠΑ 24%.
  9. Δεν περιλαμβάνονται τα αναψυκτικά τύπου λεμονάδας, πορτοκαλάδας, κόλας κλπ., αεριούχα ή μη, καθώς και ποτά του τύπου «ενεργειακά», «ισοτονικά», κλπ., τα οποία υπάγονται στη Δ.Κ. 2202 και εξακολουθούν να υπάγονται σε συντελεστή ΦΠΑ 24%.
  10. Εφιστούμε την προσοχή ότι εξαιρούνται από την παρούσα παράγραφο και εξακολουθούν να υπάγονται σε συντελεστή ΦΠΑ 24%, λοιπά προϊόντα του Κεφαλαίου 21 του Δασμολογίου που δεν αναφέρονται ρητά ανωτέρω, όπως η μουστάρδα (η οποία δεν περιλαμβάνεται στις σάλτσες σύμφωνα με το νομικό κείμενο της Δ.Κ. 2103), το φυσικό μέλι με την προσθήκη άλλων ουσιών, τα παρασκευάσματα διατροφής με τη μορφή κάψουλας ή σκόνης με βάση βιταμίνες ή πρωτεΐνες για την καλή κατάσταση του οργανισμού, τα συμπυκνώματα πρωτεϊνών, τα σύνθετα αλκοολούχα παρασκευάσματα, τα σιρόπια από ζάχαρα αρωματισμένα ή με την προσθήκη χρωστικών ουσιών, τα αρτύματα και καρυκεύματα σύνθετα όπως το υγρό τσάτνυ, κλπ.
  11. Εφιστούμε την προσοχή ότι, με βάση την ανωτέρω διατύπωση, εξαιρούνται από την παρούσα παράγραφο τα αεριούχα νερά της Δ.Κ. 2201 καθώς και όλα τα αναψυκτικά, αεριούχα ή μη, της κλάσης 2202. Τα είδη αυτά εξακολουθούν να υπάγονται σε συντελεστή ΦΠΑ 24%.
  12. παραμένουν στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ οι επιτόπιες καταναλώσεις αλκοολούχων και μη αλκοολούχων ποτών, όπως αναψυκτικών και ενεργειακών ποτών, οι επιτόπιες καταναλώσεις χυμών, φυσικών ή τυποποιημένων, καθώς και οι επιτόπιες καταναλώσεις ροφημάτων, όπως είναι οι κάθε είδους καφέδες, το τσάι, το χαμομήλι, η βαλεριάνα και η σοκολάτα. Το νερό, συμπεριλαμβανομένου του φυσικού ή τεχνητού μεταλλικού νερού, παραμένει στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ