Τα τρία «κρυφά» χαράτσια στους λογαριασμούς της ΔΕΗ

Τα τρία «κρυφά» χαράτσια στους λογαριασμούς της ΔΕΗ

Πάνω από 7 εκατ. πελάτες της ΔΕΗ καίνε τα κρυφά χαράτσια στους λογαριασμούς ΤΟΥ ηλεκτρικού ρεύματος.

Η ΔΕΗ έχει επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου και αναζητεί έσοδα εξαιτίας των αρνητικών οικονομικών αποτελεσμάτων. Για τον λόγο αυτό έχει προχωρήσει σε μια τιμολογιακή πολιτική που επιβαρύνει τόσο τα νοικοκυριά όσο και τις επιχειρήσεις.

Έτσι, από την 1η Δεκεμβρίου τίθεται σε ισχύ η χρέωση με 1 ευρώ ανά έντυπο λογαριασμό για όσους θέλουν να ενημερώνονται ταχυδρομικώς για τις οφειλές τους από την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας. Αν συνυπολογιστεί ότι κάθε χρόνο η ΔΕΗ εκδίδει και αποστέλλει 40 εκατομμύρια έντυπους λογαριασμούς, τότε προκύπτει το συμπέρασμα πως έχει θέσει ως στόχο την είσπραξη 40 εκατομμυρίων ευρώ.

Κάθε νοικοκυριό κι επιχείρηση που ηλεκτροδοτούνται από τη χαμηλή τάση λαμβάνουν ετησίως έξι λογαριασμούς. Είναι οι τρεις έναντι και οι τρεις εκκαθαριστικοί. Αρα ο κάθε πελάτης θα επιβαρύνεται με ποσό 6 ευρώ ετησίως.

Η διοίκηση της Δημόσιας Επιχείρησης προτρέπει τους καταναλωτές να αξιοποιήσουν την ηλεκτρονική υπηρεσία «e-bill» ώστε, εγγραφόμενοι σε αυτή μέσω της ιστοσελίδας της (www.dei.gr), να λαμβάνουν μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) τους λογαριασμούς, ενώ μέσω της εφαρμογής έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν και την έκδοσή τους ανά μήνα.

Ένα δεύτερο χαράτσι που πληρώνουν οι πελάτες της ΔΕΗ είναι αυτό του ποσού της εγγύησης που καλούνται να καταβάλουν όσοι κάνουν νέες συμβάσεις προμήθειας με την εταιρεία. Το πρόβλημα αυτό το αντιμετωπίζουν κατά κύριο λόγο όσοι νοικιάζουν σπίτι και θέλουν να περάσουν τον μετρητή κατανάλωσης στο όνομά τους.

Η ΔΕΗ προχώρησε σε τεράστια αύξηση, 1.060%, του ποσού της εγγύησης που προκαταβάλλει ο καταναλωτής. Αυτή ανέρχεται στα 130 ευρώ, ενώ το προηγούμενο καθεστώς καθόριζε την εγγύηση στα 0,56 ευρώ ανά τ.μ. για τις οικίες με μονοφασικό ρεύμα. Η ελάχιστη χρέωση ήταν 11,2 ευρώ για 20 τ.μ.

Επίσης, επιβάρυνση γνωρίζουν οι καταναλωτές ρεύματος από τις λεγόμενες ρυθμιζόμενες χρεώσεις και άλλους φόρους και τέλη υπέρ τρίτων.

Πρόκειται για τις χρεώσεις Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) καθώς από πέρυσι έχουν αλλάξει οι κλίμακες κατανάλωσης, Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας και Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ