Το πρώτο deal αναδιάρθρωσης επιχείρησης μέσω εξωδικαστικού μηχανισμού

Το πρώτο deal αναδιάρθρωσης επιχείρησης μέσω εξωδικαστικού μηχανισμού

Οι εξειδικευμένες συμβουλευτικές υπηρεσίες παρέχονται σε χαμηλού εισοδήματος πολίτες, χωρίς οποιαδήποτε οικονομική επιβάρυνση.

Ολοκληρώθηκε η πρώτη από τις υποθέσεις αναδιάρθρωσης επιχείρησης μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού.

Σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Οικονομίας, ήταν μια διμερής διαπραγμάτευση και αφορούσε χρέη της εταιρείας προς το ΚΕΑΟ/ΕΦΚΑ.

Η συγκεκριμένη εταιρεία είχε χρέος κάτω από 50.000 ευρώ μόνο στον ΕΦΚΑ (ΚΕΑΟ) και μέσω της διμερούς διαπραγμάτευσης η εταιρεία πέτυχε κούρεμα κατά 85% των προσαυξήσεων και 120 δόσεις.

Κατά τις πρώτες 15 εβδομάδες λειτουργίας της πλατφόρμας έχουν εισέλθει 12.748 ενδιαφερόμενοι. Από αυτούς έχουν ξεκκινήσει τη διαδικασία υποβολής αίτησης 8.729 άτομα, ενώ 299 έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία.

Νεώτερα στοιχεία λειτουργίας πανελλαδικού δικτύου ΚΕΥΔ - ΓΕΥΔ

Μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, από το πανελλαδικό δίκτυο ενημέρωσης και υποστήριξης δανειοληπτών (ΚΕΥΔ-ΓΕΥΔ) εξυπηρετήθηκαν 2.867 πολίτες? και μόνο από τους τρεις κόμβους που ενεργοποιήθηκαν την άνοιξη (Ρέντη, Αθήνα, Πειραιά), έχουν εξυπηρετηθεί 2.325 πολίτες.

Όμως, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ειδικής γραμματείας μεγάλο είναι το ενδιαφέρον και εκτός Αθηνών. Στους περίπου δύο μήνες? λειτουργίας των κόμβων της Θεσσαλονίκης, έχουν εξυπηρετηθεί 260 πολίτες, ενώ οι τέσσερις κόμβοι που έχουν ενεργοποιηθεί στην Περιφέρεια έχουν εξυπηρετήσει 282 πολίτες. Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον διαπιστώνεται στη Λάρισα, όπου εξυπηρετήθηκαν 112 πολίτες.

Εκ του συνόλου των οφειλετών που προσήλθαν μέχρι σήμερα:

το 75% ήταν φυσικά πρόσωπα (νοικοκυριά και ελεύθεροι επαγγελματίες)
το 20% εκπρόσωποι πολύ μικρών επιχειρήσεων
το 5% εκπρόσωποι μικρομεσαίων επιχειρήσεων
Στο 90% των περιπτώσεων παρασχέθηκε μια γενικότερη ενημέρωση περί του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου για τα ζητήματα ρύθμισης οφειλών και τις διαθέσιμες εναλλακτικές λύσεις που υπάρχουν, ενώ μόλις το 10% των πολιτών ζήτησε μια εξειδικευμένη νομική ή και οικονομική συμβουλή επί προβλημάτων που αντιμετωπίζουν.
Ως προς την κατανομή των χρεών διαπιστώνεται ότι:

το 35% των εξυπηρετούμενων έχουν οφειλές ταυτόχρονα προς τα πιστωτικά? ιδρύματα και προς το Δημόσιο (Δ.Ο.Υ. και Ε.Φ.Κ.Α.)
το 60% έχει οφειλές μόνο προς τα πιστωτικά ιδρύματα
το 5% έχει οφειλές μόνο προς το Δημόσιο.
Από την επικοινωνία με τους πολίτες επιβεβαιώθηκε ότι αρκετοί δεν γνωρίζουν? τις δυνατότητες που τους προσφέρει το θεσμικό πλαίσιο που έχει διαμορφώσει η Κυβέρνηση. Το 20% δεν γνώριζε (ή εσκεμμένα είχε λάβει λανθασμένη πληροφόρηση) ότι δικαιούται να ενταχθεί στο πλαίσιο προστασίας για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά (Νόμος Σταθάκη που τροποποίησε το Νόμο Κατσέλη) ενώ το 15% δεν είχε συνειδητοποιήσει ότι δύναται να υποβάλει αίτηση ένταξης στον Εξωδικαστικό Μηχανισμό για τη ρύθμιση οφειλών επιχειρήσεων.

Συμπληρωματικά για υποστήριξη των επιχειρήσεων που ενδιαφέρονται να? προσφύγουν στον Εξωδικαστικό Μηχανισμό, δημιουργήθηκε και λειτουργεί διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (ocw- info@keyd.gov. gr) προκειμένου να? υποβάλλουν τα ερωτήματά τους. Από την ενεργοποίηση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας (3/8) μέχρι τέλος Οκτωβρίου έχουν υποβληθεί και απαντηθεί 3.117 ερωτήματα.

Νέοι κόμβοι του πανελλαδικού δικτύου

Οι νέοι κόμβοι του δικτύου είναι οι εξής:

?ΚΕΥΔ Πάτρας: Κτίριο ΟΕΚ (Αγ. Ανδρέου και Φιλοποίμενος, 3?ος όροφος, Παλαιά Περιφερειακή Δ/νση Πελοποννήσου)
?ΚΕΥΔ Καλαμάτας: Κτίριο Δήμου Καλαμάτας (Αριστομένους 68)?
?ΚΕΥΔ Κορίνθου: ΚΠΑ Κορίνθου (Πατρών 107 - 1?ος όροφος)
?ΚΕΥΔ Χαλκίδας: Περιφέρεια Χαλκίδας (Λεωφόρος Χαϊνά 93- ισόγειο)?
?ΚΕΥΔ Βόλου: Κτίριο Δήμου Βόλου (Κρήτης 38)?
?ΚΕΥΔ Αλεξανδρούπολης: ΚΤΙΡΙΟ ΟΑΕΔ ΕΠΑ.Σ. (20 χλμ Αλεξανδρούπολης -Πελαγίας)?
?ΚΕΥΔ Ηρακλείου: Κτίριο ΟΕΚ (Δημοκρατίας 13 - 2?ος όροφος)
?ΓΕΥΔ Καρδίτσας: Κτίριο Δήμου Καρδίτσας (Δημοτική αγορά - Σαρανταπόρου ? 140 - 2ος όροφος).
Δωρεάν νομικές και οικονομικές συμβουλευτικές υπηρεσίες προς πολίτες χαμηλού εισοδήματος

Υπενθυμίζεται ότι ο Νόμος 4497 που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ της 13 Νοεμβρίου 2017 προβλέπει (άρθρο 102? παρ.11) την παροχή εξειδικευμένων νομικών και οικονομικών συμβουλευτικών υπηρεσιών σε εξωδικαστικές εναλλακτικές διαδικασίες επίλυσης διαφορών, με σκοπό τη ρύθμιση οφειλών φυσικών προσώπων.Ως ενδεικτικά παραδείγματα αναφέρεται ο προδικαστικός συμβιβασμός που ? ?προβλέπει ο Ν. Κατσέλη (3869/2010) ή η προβλεπόμενη διαδικασία επίλυσης καθυστερήσεων του Κώδικα Δεοντολογίας Τραπεζών.

Οι εξειδικευμένες συμβουλευτικές υπηρεσίες παρέχονται σε χαμηλού εισοδήματος πολίτες, χωρίς οποιαδήποτε οικονομική επιβάρυνση.

Πάροχοι των συμβουλευτικών υπηρεσιών είναι, ως προς τις νομικές? συμβουλευτικές υπηρεσίες, τα μέλη δικηγορικών συλλόγων της χώρας και ως προς τις? ? οικονομικές συμβουλευτικές υπηρεσίες, λογιστές Α΄και Β΄ τάξης. Η ΕΓΔΙΧ θα καταρτίσει Ειδικό Μητρώο Παροχών Εξειδικευμένων Συμβουλευτικών Υπηρεσιών, ανά κατηγορία συμβουλευτικών υπηρεσιών και ανά περιφερειακή ενότητα.