ΔΕΗ: Το «μαστίγιο» και το «καρότο» για τους οφειλέτες

ΔΕΗ: Το «μαστίγιο» και το «καρότο» για τους οφειλέτες
Να αυξήσει τον βαθμό πίεσης σε όσους της οφείλουν σημαντικά ποσά από καταναλώσεις ηλεκτρικής ενέργειας επιχειρεί η ΔΕΗ στέλνοντας μαζικά «τελεσίγραφα» για διακοπές ηλεκτροδότησης. Ο στόχος του «μαστιγίου» δεν είναι τόσο να προχωρήσει η εταιρεία σε μαζικές διακοπές ρεύματος αλλά στο να «σπρώξει» όσο το δυνατόν μεγαλύτερο αριθμό οφειλετών στον διακανονισμό των 36 δόσεων ο οποίος έχει παραταθεί μέχρι και το τέλος Σεπτεμβρίου.

Την απειλή του μπλακάουτ στους κακοπληρωτές, με προτεραιότητα όσους χρωστούν μεγάλα ποσά, επιστρατεύει η ΔΕΗ για να τους πείσει να τακτοποιήσουν τους ανεξόφλητους λογαριασμούς ρεύματος που επισήμως ανέρχονται σε 2,3 δισ. ευρώ, αλλά κατά τη ΓΕΝΟΠ έχουν ξεπεράσει τα 2,7 δισ. ευρώ.

Τα ραβασάκια στέλνονται από τα τέλη Ιουλίου, οπότε και έληξε το ευνοϊκό πρόγραμμα διακανονισμού οφειλών σε 36 δόσεις και χωρίς προκαταβολή στο οποίο και ανταποκρίθηκαν περίπου 290.000 πελάτες.

Δεν συνέβη όμως το ίδιο για 1,5 εκατ. οφειλέτες, από επαγγελματίες και επιχειρήσεις έως νοικοκυριά, με λογαριασμούς στο κόκκινο.

Σε όλους αυτούς η ΔΕΗ ανακοίνωσε ότι τους δίνει την ευκαιρία να ρυθμίσουν τις οφειλές τους, για αυτό και παρατείνει το παραπάνω πρόγραμμα μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου.

Ταυτόχρονα όμως άρχισε μέσα στον Αύγουστο να αποστέλλει μαζικά ραβασάκια για εντολές αποκοπής, με προτεραιότητα όπως λένε οι πληροφορίες όσους της χρωστούν από 3.000 ευρώ και πάνω οι οποίοι διακατέχονται από τη νοοτροπία του συστηματικού κακοπληρωτή.

Ο ακριβής αριθμός των πελατών αυτών δεν είναι γνωστός, πληροφορίες ωστόσο αναφέρουν ότιτουλάχιστον 80.000 πελάτες κάθε κατηγορίας χρωστούν 3.000, 4.000 ή και 8.000 ευρώ.