Τι να προσέξετε εάν είστε κάτοχοι κάρτας ανέπαφων συναλλαγών

Τι να προσέξετε εάν είστε κάτοχοι κάρτας ανέπαφων συναλλαγών
Τους κινδύνους που ενδέχεται να διατρέχουν όσοι πολίτες χρησιμοποιούν κάρτες ανέπαφων συναλλαγών μας παραθέτει η εφημερίδα Telegraph σε σημερινό της δημοσίευμα, ύστερα από σχετική αναφορά Βρετανού πολίτη.

Αναρτώντας μια σχετική φωτογραφία ενός άνδρα, ο οποίος ενώ επέβαινε σε συρμό του μετρό είχε σε λειτουργία ένα φορητό τερματικό αποδοχής καρτών POS (Point of Sale), στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook ο Πολ Τζάρβις σχολιάζει πως ο νεαρός είχε θέσει σε λειτουργία το μηχάνημα για να κλέψει χρήματα από τις κάρτες ανέπαφων συναλλαγών, εν αγνοία των συνεπιβατών του.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα για τις συναλλαγές μέχρι 30 λιρών, ο κάτοχος της κάρτας δεν είναι υποχρεωμένος να πληκτρολογήσει τον κωδικό του στο τερματικό αποδοχής καρτών, επομένως, δίχως να το γνωρίζει μπορεί να… χρηματοδοτεί τους επιτήδειους που διαθέτουν ένα φορητό POS και βρίσκονται σε κοντινή απόσταση.

Επιπλέον, δεν είναι απαραίτητη ούτε η αυτόματη έγκριση των τραπεζών για την συναλλαγή, γεγονός που όπως υπογραμμίζει η Telegraph, οι αγορές ενδέχεται να μην εμφανίζονται στον λογαριασμό του κατόχου κάρτας για αρκετό καιρό αφού έχει δηλωθεί κλοπή ή απώλεια κάρτας, στοιχείο που δίνει στους κλέφτες τη δυνατότητα να δράσουν ανενόχλητοι.

Η Βασιλική Τράπεζα της Σκωτίας (Royal Bank of Scotland) και η Εθνική Τράπεζα Γουέστμινστερ (National Westminster Bank) παραδέχθηκαν πως «στη θεωρία ένας μικρός αριθμός συναλλαγών με “contactless” κάρτα μπορεί να πραγματοποιηθεί πριν δοθεί εντολή για ακύρωση κάρτας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ