Λιγότερα και ακριβότερα τα αρνιά φέτος

Λιγότερα και ακριβότερα τα αρνιά φέτος
Μειωμένη σε ποσοστό άνω του 40% αναμένεται να είναι φέτος η παραγωγή αμνοεριφίων λόγω του καταρροϊκού πυρετού που οδήγησε σε απώλειες μεγάλου αριθμού ζώων.


Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ), Δημήτρης Καμπούρης, λόγω αυτής της κατάστασης αλλά κι εξαιτίας των οικονομικών ζημιών που υφίστανται από τις ζωονόσους, οι κτηνοτρόφοι δεν θα δεχτούν σε καμία περίπτωση να διαθέσουν το προϊόν τους στους εμπόρους σε τιμή κάτω των 6,6 ευρώ/κιλό - αυξημένη κατά ένα ευρώ σε σχέση με πέρυσι.

«Δεν μας φτάνουν οι ζωονόσοι (καταρροϊκός πυρετός και ευλογιά) που αφανίζουν το ζωικό μας κεφάλαιο, έχουμε και το κόστος εκτροφής να βαίνει ολοένα και μεγαλύτερο», δήλωσε χαρακτηριστικλα ο κ. Καμπούρης και συμπλήρωσε:

«Δεν θέλουμε σε καμιά περίπτωση να πληρώσουν τα 'σπασμένα' οι καταναλωτές, απλώς θα πρέπει επιτέλους να γίνει κατανοητό ότι δεν μπορούμε άλλο πια να βγαίνουμε εμείς ζημιωμένοι. Έμποροι και κρεοπώλες θα πρέπει να συμπιέσουν το περιθώριο κέρδους τους και έτσι καθένας να αναλάβει το μερίδιο ευθύνης που τους αναλογεί».

Στο σημερινό παζάρι αμνοεριφίων του Λαγκαδά αναμένεται να φανούν οι προθέσεις όλων των πλευρών (κτηνοτρόφων, εμπόρων και κρεοπωλών). Η κατάσταση θα ξεκαθαρίσει την Πέμπτη στο παζάρι της Δράμας.

Ο πρόεδρος της ΠΕΚ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για το φαινόμενο των ελληνοποιήσεων, αλλά και τις «πονηρές» διαφημίσεις, καλώντας τους καταναλωτές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις αγορές τους.