Στο πλευρό των ταξιτζήδων ο Γιακουμάτος –Ποια θέση παίρνει στον πόλεμο με την Uber

 Στο πλευρό των ταξιτζήδων ο Γιακουμάτος –Ποια θέση παίρνει στον πόλεμο με την Uber
Ενώ μαίνεται και στους δρόμους ο πόλεμος των ταξί ανάμεσα στους οδηγούς μέλη του ΣΑΤΑ –είναι το σωματείο των οδηγών και ιδιοκτητών ταξί- και στην νεοεμφανιζόμενη στην Ελλάδα εταιρεία Uber η οποία υπόσχεται φθηνότερες μετακινήσεις- ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γεράσιμος Γιακουμάτος αποφάσισε να πάρει θέση στη μάχη. Με οδηγία που συνέταξε σε συνεργασία με το υπουργείο Μεταφορών, ουσιαστικά χαρακτηρίζει παράνομη κάθε δραστηριότητα που προσφέρει χαμηλότερα τιμολόγια από αυτά που εγκρίνει το κράτος. Με αναλυτική οδηγία, εφιστά την προσοχή στους καταναλωτές προκειμένου αυτοί να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν θα επιλέγουν όχημα για τις μετακινήσεις τους.

Ειδικότερα, οι καταναλωτές καλούνται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να χρησιμοποιούν μόνο αδειούχους κατόχους ΤΑΧΙ και νόμιμες υπηρεσίες κλήσης ΤΑΧΙ και να καταγγέλλουν στις αρχές κάθε παράβαση που έρχεται σε γνώση τους.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση:

«Εφιστάται στο επιβατικό κοινό να είναι προσεκτικοί σχετικά με «εναλλακτικές» υπηρεσίες ΤΑΧΙ μέσω διαδικτύου και κινητών τηλεφώνων που προβάλλονται στον τύπο το τελευταίο διάστημα. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία απαγορεύεται οποιαδήποτε αυξομείωση στο τιμολόγιο του ταξί, εκτός από το επικόμιστρο που ορίζει ο νόμος.

Συνεπώς καμία προσφορά, για μειωμένο ή αυξημένο κόμιστρο δεν είναι νόμιμη αφού δημιουργεί συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού από όπου κι αν προέρχεται, είτε από φυσικό πρόσωπο, είτε από ραδιοταξί, είτε από υπηρεσίες κλήσης ταξί μέσω τηλεφώνου ή ίντερνετ. Αυτονόητο είναι ότι απαγορεύεται η πολλαπλή μίσθωση».

Επιπλέον στην Οδηγία υπενθυμίζεται ότι :

  • Για τα ΤΑΧΙ δεν επιτρέπεται άλλος τρόπος υπολογισμού του κομίστρου εντός πόλεως, πλην της χρήσης νομίμως πιστοποιημένου ταξιμέτρου και του νομίμως καθορισμένου κομίστρου.
  • Οι καταναλωτές πρέπει να απαιτούν τη χρήση του ταξιμέτρου καθ΄ όλη τη διάρκεια της μεταφοράς τους.
  • Να ζητούν και να λαμβάνουν πάντα τη σχετική απόδειξη είσπραξης για το καταβληθέν από αυτούς ποσό.
  • Υπηρεσίες ΤΑΧΙ – μεταφοράς επιβατών, παρέχουν μόνο οι οδηγοί που πληρούν τις σχετικές προϋποθέσεις , είναι κάτοχοι των ειδικών αδειών και διαθέτουν/οδηγούν κατάλληλα οχήματα ΤΑΧΙ, με πιστοποιημένα ταξίμετρα, παρέχοντας στους καταναλωτές εχέγγυα για την ασφάλειά τους και για το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών.