ΟΟΣΑ: Επικίνδυνες οι "μπαταρίες- κουμπιά"

ΟΟΣΑ: Επικίνδυνες οι "μπαταρίες- κουμπιά"
Υψηλής προτεραιότητας είναι για τον ΟΟΣΑ, η πρόληψη ατυχημάτων από την κατάποση στρογγυλών μπαταριών μεγέθους κέρματος,

γνωστές ως «μπαταρίες- κουμπιά».

Περιστατικά ακούσιας κατάποσης μπαταριών από μικρά παιδιά και ηλικιωμένους έχουν οδηγήσει παγκοσμίως σε χιλιάδες αναφορές τραυματισμών γι αυτό και κρίθηκε ότι οι καταναλωτές πρέπει να γνωρίζουν τις σοβαρές βλάβες που τα εν λόγω προϊόντα μπορούν να προκαλέσουν.

Η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή ενημερώνει τους καταναλωτές ότι κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων της Διεθνούς Εβδομάδας για την Ασφάλεια των Προϊόντων στις Βρυξέλλες (16 - 20 Ιουνίου 2014), στις οποίες συμμετείχαν εκπρόσωποι από τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Διεθνείς Οργανισμούς για την Ασφάλεια των Προϊόντων, Αρχές Εποπτείας της Αγοράς από κράτη μέλη της ΕΕ και άλλες χώρες (ΗΠΑ, Καναδά, Μεξικό, Ν. Ζηλανδία, Βραζιλία, Ιαπωνία, Κίνα κλπ) καθώς και εκπρόσωποι των οικονομικών φορέων και των καταναλωτών, το θέμα συζητήθηκε εκτενώς.

Συγχρόνως ο ΟΟΣΑ ηγήθηκε μιας Διεθνούς Καμπάνιας Ευαισθητοποίησης, η οποία στοχεύει να ευαισθητοποιήσει τους καταναλωτές για τους κινδύνους που προκύπτουν από ένα προϊόν, που βρίσκεται σχεδόν σε κάθε σπίτι σε όλο τον κόσμο. Η πρωτοβουλία αυτή ελήφθη από τον ΟΟΣΑ για να βοηθήσει να διασφαλιστεί ότι οι αρμόδιες Αρχές και άλλα ενδιαφερόμενα μέρη λαμβάνουν τις απαραίτητες προφυλάξεις για να μειωθεί ο κίνδυνος τραυματισμού και θανάτου μεταξύ των καταναλωτών, που χρησιμοποιούν τις μπαταρίες αυτές. Η συντονισμένη αυτή προσέγγιση θα εξυπηρετήσει επίσης τους σκοπούς για την ενίσχυση των προληπτικών δράσεων από τις επιχειρήσεις και για την προώθηση των ορθών πρακτικών σχετικά με την ασφάλεια των μπαταριών- κουμπιών, ιδίως όσον αφορά τις προειδοποιήσεις, τη συσκευασία και το σχεδιασμό του προϊόντος.

Κίνδυνοι

- Σε περίπτωση κατάποσης, οι μπαταρίες μπορεί να προκαλέσουν σημαντικές, μόνιμες βλάβες ή θάνατο.

- Μπαταρίες σε μέγεθος κέρματος μπορούν να κολλήσουν στο λαιμό των μικρών παιδιών, όπου το σάλιο ενεργοποιεί αμέσως ένα ηλεκτρικό ρεύμα, προκαλώντας μια χημική αντίδραση και μπορεί να συμβούν μέσα σε μόλις δύο ώρες ακόμη και θανατηφόρα χημικά εγκαύματα.

- Η σοβαρότητα του εγκαύματος μπορεί να συνεχίσει να επιδεινώνεται ακόμη και μετά την αφαίρεση της μπαταρίας. Η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει σίτιση και αναπνοή μέσω σωλήνα και πολλαπλές χειρουργικές επεμβάσεις.

Χρήσιμα μέτρα ασφάλειας για τους γονείς και κηδεμόνες των μικρών παιδιών

- Μην επιτρέπετε στα παιδιά να παίζουν ή να έρχονται σε επαφή με τις μπαταρίες- κουμπιά.

- Δώστε προσοχή στις προειδοποιήσεις και τις ετικέτες που περιγράφουν τους κινδύνους από μπαταρίες- κουμπιά σε διάφορα προϊόντα καθημερινής χρήσης.

- Ελέγξτε εάν οι συσκευές ή τα προϊόντα με μπαταρίες- κουμπιά έχουν σχεδιαστεί ώστε να αποφεύγεται η εύκολη πρόσβαση στο διαμέρισμα της μπαταρίας.

- Κρατήστε τα τηλεχειριστήρια, τα βοηθήματα και άλλα ηλεκτρονικά μακριά από τα παιδιά, αν τα διαμερίσματα της μπαταρίας δεν έχουν μια βίδα για να εξασφαλίσει τη μη προσβασιμότητα στη μπαταρία. Χρησιμοποιήστε ταινία για να βοηθήσει ώστε το διαμέρισμα της μπαταρίας παραμένει κλειστό.

- Ελέγχετε περιοδικά τις συσκευές σας προκειμένου να βεβαιώνεστε ότι τα διαμερίσματα της μπαταρίας είναι ασφαλώς κλεισμένα.

- Απορρίψτε τις χρησιμοποιημένες μπαταρίες αμέσως. Ακόμη και οι ληγμένες μπαταρίες μπορεί να είναι επικίνδυνες για τα παιδιά.

- Πάντα να ελέγχετε τα φάρμακα πριν από την κατάποση τους. Ενήλικες έχουν καταπιεί μπαταρίες- κουμπιά γιατί από λάθος τις θεώρησαν ως χάπια ή δισκία.

- Αν υποψιάζεστε ότι ένα παιδί έχει καταπιεί μια μπαταρία- κουμπί, ζητήστε αμέσως ιατρική βοήθεια (πηγαίνετε αμέσως το παιδί σε νοσοκομείο). Μην αφήνετε το παιδί να φάει ή να πιει και μην προκαλείτε εμετό.

- Ενημερώστε τους γνωστούς σας σχετικά με τον κίνδυνο που συνδέεται με τις μπαταρίες- κουμπιά και πώς θα πρέπει να κρατήσουν τα παιδιά ασφαλή, μακριά από αυτό τον κίνδυνο, ο οποίος ακόμη σε μεγάλο βαθμό υποτιμάται από πολλούς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ