Μόνο το 25% των Ελλήνων θα πάει διακοπές και σε "οικείο" σπίτι

Μόνο το 25% των Ελλήνων θα πάει διακοπές και σε "οικείο" σπίτι
Συντριπτικό είναι το ποσοστό των Ελλήνων που δεν θα πάνε φέτος διακοπές για οικονομικούς λόγους, σύμφωνα με πανελλαδική έρευνα του Ινστιτούτου Καταναλωτή.


Το 75% των ερωτηθέντων δεν θα κάνει διακοπές για οικονομικούς λόγους (75%), λόγω επαγγελματικής και εισοδηματικής αστάθεια (15%), λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων κ.ά. (10%).
Από το 25% όσων θα κάνουν διακοπές, το 40% θα κάνει ολιγοήμερες διακοπές το πολύ πέντε ημερών, κυρίως στον τοπο καταγωγής ή ως φιλοξενούμενοι σε φιλικά σπίτια.
Συγκεκριμένα, στις διακοπές τους οι Έλληνες διαμένουν:
- σε ιδιόκτητο σπίτι 40%,
- σε συγγενικό-φιλικό σπίτι 30%,
- σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα σπίτια ή δωμάτια το 30%.
Στα ύψη το κόστος των διακοπών
Η διάρκεια των διακοπών κάθε οικογένειας, περιορίζεται όλο και περισσότερο, καθώς το ΙΝΚΑ εκτιμά ότι το ελάχιστο κόστος για διαμονή-διατροφή 15 ημερών μιας τετραμελούς οικογένειας σε τουριστικό προορισμό αγγίζει πλέον τα 2.700 ευρώ.
Κατά το 2014 θα πραγματοποιήσει:
- 4 ήμερες διακοπές το 40% των οικογενειών
- 7 ημέρες το 25% των οικογενειών
- 10 ήμερες το 20% των οικογενειών
- 15 ήμερες το 13% των οικογενειών
- 20 ήμερες μόλις το 2% των οικογενειών.
Σύμφωνα με το ΙΝΚΑ, η σύντμηση της διάρκειας των διακοπών οφείλεται κυρίως σε παράγοντες αποσυντονισμού του σύγχρονου Έλληνα, σε ένταση της οικονομικής δυσπραγίας, σε δυσανάλογες και αντίστροφες με τον πραγματικό πληθωρισμό μειώσεις αμοιβών της μισθωτής εργασίας, συντάξεων, δώρων, επιδομάτων αδείας σε συνδυασμό με την παρεπόμενη ανάγκη για πρόσθετη εργασία αλλά και στην χαλάρωση των οικογενειακών δεσμών τόσο μεταξύ γονέων όσο και κυρίως μεταξύ παιδιών και γονιών.
Τέλος, το Ινστιτούτο Καταναλωτή σχολιάζει τα παράπονα των καταναλωτών για τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες (κόστος μεταφοράς ΙΧ και ατόμου, αρρωστημένος κλιματισμός), αναφέροντας πως αποτελούν ένας επιπλέον αίσθημα ανασφάλειας και απέχθειας για την μετακίνησή τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ