Πόσο θα κοστίζει το γάλα και η σοκολάτα με τον fat tax

Πόσο θα κοστίζει το γάλα και η σοκολάτα με τον fat tax
Ο τροϊκανός που σκέφτηκε να ζητήσει την επιβολή φόρου παχυσαρκίας στην Ελλάδα, έχει... χιούμορ (σίγουρα μαύρο). Στη χώρα των 2,5 εκατομμύριων φτωχών η οποία ακόμη δεν έχει βρει τρόπο να ρίξει την τιμή των γαλακτοκομικών, πας να ανοίξεις συζήτηση για την επιβολή φόρου που θα επιφέρει ανατιμήσεις της τάξεως του 10%; Κι όμως, κάποιοι το σκέφτηκαν. Εμείς υπολογίζουμε την επίπτωση στην τιμή λιανικής. 

Η τρόικα, σύμφωνα με την εφημερίδα Πρώτο Θέμα, έχει ζητήσει από την κυβέρνηση να υιοθετήσει τον λεγόμενο tax fat , που ήδη ισχύει σε Δανία, τη Γαλλία και την Ουγγαρία και αφορά λιπαρά προϊόντα τα οποία θεωρούνται ιδιαίτερα επιβλαβή για τη δημόσια υγεία.
Αν τελικά το μέτρο υιοθετηθεί από την ελληνική κυβέρνηση εκτιμάται ότι θα φέρει μπαράζ νέων αυξήσεων σε προϊόντα με υψηλά λιπαρά, όπως το βούτυρο, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, οι κρέμες και το γάλα, το τυρί - η πίτσα, το κρέας, οι σοκολάτες, τα σνακ, η κέτσαπ και η μαγιονέζα. Οι αυξήσεις θα κυμαίνονται από 8% έως 10%, γεγονός που σημαίνει ότι για τις παραπάνω κατηγορίες προϊόντων ο ΦΠΑ θα «σκαρφαλώσει» στο 23% από το 13% που ισχύει σήμερα για τα τρόφιμα.

  • Ετσι ένα πλήρες δίλιτρο φρέσκο γάλα από 2,50 ευρώ (μέση τιμή) που στοιχίζει σήμερα, η τιμή του θα αυξηθεί κατά 0,25 ευρώ. Ως εκ τούτου η τελική του τιμή διαμορφώνεται στα 2,75 ευρώ.
  • Ένα κουτάκι κρέμα γάλακτος πλήρες λιπαρών το οποίο πωλείται προς 2,40 ευρώ, θα αυξηθεί στα 2,64 ευρώ.
  • Ακόμη και η τιμή της σοκολάτας (που για κάποιους αποτελεί «καταφύγιο» σε περιπτώσεις υπογλυκαμίας), από 1 ευρώ, θα στοιχίζει 1,10.

Τέλος και η τιμή της αγαπημένης μας φέτας (απαραίτητο συνοδευτικό στα ελληνικά πιάτα), θα αυξηθεί τυολάχιστον κατά 1 ευρώ το κιλό. Δηλαδή, θα φτάσουμε να αγοράζουμε τη φέτα ακόμη και προς 12 ευρώ το κιλό.
Οι αυξήσεις πάντως λένε οι σεναριογράφοι ότι δεν θα ισχύσουν για τα προϊόντα light… Τι θα κερδίσει το κράτος από την φορολόγηση των λιπαρών; Υποτίθεται ότι η χώρα θα έχει λιγότερους παχύσαρκους Έλληνες και κατά συνέπεια σημαντική μείωση της ιατρικής, φαρμακευτικής και νοσκομειακής περίθαλψης. Πρόκειται βεβαίως περί γελοίου επιχειρήματος διότι στις χώρες που μαστίζονται από ύφεση, αναγκαστικά οι πολίτες στρέφονται στις φθηνότερες τροφές (πχ χάμπουργκερ, σουβλάκια κλπ) καθώς ελλείψει χρημάτων επιλέγουν με κριτήριο την άδεια τσέπη τους και όχι την υγεία. Προφανώς, η υιοθέτηση ενός τέτοιου μέτρου μόνο ως πρόσχημα μπορεί να έχει το ζήτημα της υγείας. Ο πραγματικός λόγος είναι η είσπραξη περίπου 800 εκατ. ευρώ, αφού ο τζίρος στα προιόντα αυτά εκτιμάται ότι σε ετήσια βάση φτάνει τα 8 δις ευρώ. Αν τελικώς υιοθετηθεί ένα τέτοιο μέτρο, θα πρόκειται για τη μεγαλύτερη κοροϊδία του καταναλωτικού κοινού δεδομένου ότι στην πράξη θα εξουδετερωθεί το όφελος από τη μείωση του ΦΠΑ στα εστιατόρια από το 23% στο 13%

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ