Πώς θα γλιτώσετε χιλιάδες ευρώ από φόρους και έξοδα μεταβίβασης ακινήτων - Υπολογίστε

Πώς θα γλιτώσετε χιλιάδες ευρώ από φόρους και έξοδα μεταβίβασης ακινήτων - Υπολογίστε

 

Φωτιά στα… πληκτρολόγια των συμβολαιογραφικών γραφείων από σήμερα. Με την κατάθεση, πριν από λίγο, της τροπολογίας για την ενεργοποίηση του νέου αφορολογήτου στις γονικές παροχές (δεν πληρώνουμε φόρο από σήμερα 30/10 για ποσά έως 800.000 ευρώ) αλλά και την επίσημη ανακοίνωση για μετάθεση της «πρεμιέρας» της ενεργειακής ταυτότητας από την 1/1/2022, δημιουργείται ένα τρίμηνο «παράθυρο» για φθηνές μεταβιβάσεις ακινήτων. Από την Πρωτοχρονιά, με την προσθήκη της ηλεκτρονικής ταυτότητας αλλά και την ενεργοποίηση των νέων αντικειμενικών αξιών, το κόστος της μεταβίβασης (είτε πρόκειται για αγορά είτε πρόκειται για γονική παροχή) θα είναι σαφώς μεγαλύτερο. Δείτε λοιπόν τι πρέπει να κάνετε μέχρι το τέλος του χρόνου για να γλιτώσετε εκατοντάδες ή και χιλιάδες ευρώ κατά τη μεταβίβαση το ακινήτου

Το νέο σκηνικό διαμορφώνεται ως εξής:

  1. Από την 1η Οκτωβρίου μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου θα ισχύσουν ταυτόχρονα ο μηδενικός φόρος γονικών παροχών (μέχρι την Πέμπτη θα έχει ψηφιστεί από τη Βουλή η αύξηση του αφορολογήτου στα 800.000 ευρώ) και οι σημερινές αντικειμενικές αξίες.

Δείτε εδώ πόσα μπορείτε να γλιτώσετε αν σπεύσετε να κάνετε την γονική παροχή με τις υφιστάμενες αντικειμενικές αξίες και τον μηδενικό φόρο γονικών παροχών. Με το εργαλείο του fpress.gr μπορείτε να υπολογίσετε με ακρίβεια το κόστος πριν και μετά την Πρωτοχρονιά.

2. Μέχρι το τέλος του χρόνου δίνεται η δυνατότητα να δηλωθούν αδήλωτα τετραγωνικά στους δήμους (που ενδεχομένως δεν δηλώθηκαν στον πρώτο γύρο τακτοποίησης) με μειωμένα πρόστιμα και αναδρομικά τέλη που θα επιβάλλονται από την 1/1/2020 και όχι σε βάθος 10ετίας.

3. Μέχρι το τέλος του έτους δεν θα απαιτείται ούτε η έκδοση της ηλεκτρονικής ταυτότητας κτηρίου η οποία από μόνη της συνιστά ένα πρόσθετο οικονομικό βάρος το οποίο μπορεί να φτάσει ακόμη και στα 1000 ευρώ.

4. Μέχρι το τέλος του χρόνου, οι αγορές ακινήτων γίνονται με τις σημερινές αντικειμενικές αξίες και αυτό σημαίνει λιγότερος φόρος και λιγότερα έξοδα μεταβίβασης. Υπολογίστε πόσα κερδίζετε κάνοντας κλικ εδω

Πεδίο δόξης λαμπρό λοιπόν για τις μεταβιβάσεις ακινήτων επί ένα τρίμηνο. Από Οκτώβριο μέχρι και Δεκέμβριο υπάρχει μηδενικός φόρος γονικών παροχών για μεταβιβάσεις ακινήτων, μηδενικός φόρος για δωρεές μετρητών σε συγγενείς πρώτου βαθμού προκειμένου να βοηθηθούν και να καλύψουν τεκμήρια και πόθεν έσχες, δυνατότητα δήλωσης αδήλωτων τετραγωνικών με διαγραφή προστίμων και προσαυξήσεων ακόμη και 10ετίας αλλά και δυνατότητα μεταβίβασης ακινήτων χωρίς έκδοση ηλεκτρονικής ταυτότητας. Και όλα αυτά με τις σημερινές αντικειμενικές αξίες καθώς αυτές που θα ενεργοποιηθούν από την 1/1/2022 σε χιλιάδες περιπτώσεις θα είναι αυξημένες ακόμη και κατά 70-80%. Με αυτά τα δεδομένα, αναμένεται «εκτίναξη» των συναλλαγών. Διότι ναι μεν τα αφορολόγητα των γονικών παροχών θα ισχύουν και μετά την αλλαγή του χρόνου, ωστόσο από το νέο έτος, οι νέες αντικειμενικές αξίες θα ανεβάσουν τα έξοδα μεταβίβασης, τα προστεθεί στον λογαριασμό το κόστος έκδοσης της ηλεκτρονικής ταυτότητας ενώ θα κλείσει και το παράθυρο για την εμφάνιση των ξεχασμένων τετραγωνικών στους δήμους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ