Έως  72 δόσεις και μείωση επιτοκίου για οφειλές προς το δημόσιο όσων έχουν πληγεί από την πανδημία

Έως  72 δόσεις και μείωση επιτοκίου για οφειλές προς το δημόσιο όσων έχουν πληγεί από την πανδημία

Ποιες κατηγορίες οφειλετών που εμπίπτουν στην ρύθμιση

Νέα ρύθμιση για τις οφειλές της πανδημίας σε 36 άτοκες ή 72 χαμηλότοκες δόσεις ανακοίνωσε σήμερα από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκουρας.

«Λειτουργώντας με βάση τις παραπάνω αρχές, σήμερα, με απόλυτη συναίσθηση της πραγματικότητας και των δυσκολιών που έχει επιφέρει η πανδημία του κορονοϊού στην πραγματική οικονομία, προχωράμε σε μια νέα, γενναία ρύθμιση των φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών που "γεννήθηκαν" στην πανδημία. Ρύθμιση με την οποία παρέχονται πολύ σημαντικές διευκολύνσεις στους οφειλέτες που επλήγησαν από την κρίση, καθώς παρατείνεται, διευρύνεται και βελτιώνεται το υφιστάμενο πλαίσιο διευθέτησης των οφειλών τους, ενώ παράλληλα προσφέρεται η ευκαιρία αναβίωσης παλαιότερων ρυθμίσεων» δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών.

Ειδικότερα:

1ον. Διευρύνεται ο χρονικός ορίζοντας κάλυψης των οφειλών από τον Μάρτιο του 2020 μέχρι και σήμερα.

2ον. Διευρύνεται ο αριθμός των δόσεων από 24 άτοκες ή 48 δόσεις με χαμηλό επιτόκιο, σε 36 άτοκες ή 72 δόσεις με χαμηλό επιτόκιο, δίνοντας ακόμα μεγαλύτερη ανάσα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

3ον. Διευρύνεται σημαντικά η περίμετρος των δικαιούχων, συμπεριλαμβάνοντας όλους όσους επλήγησαν οποιαδήποτε στιγμή από τον Μάρτιο του 2020 μέχρι σήμερα.

Συγκεκριμένα, τρέχουσες φορολογικές (ΦΠΑ, φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ κτλ.) και ασφαλιστικές οφειλές που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια του Κορονοϊού, θα μπορούν να ρυθμιστούν σε έως 72 δόσεις με επιτόκιο 2,5%, ή 36 δόσεις άτοκα, με καταβολή της 1ης δόσης τον Ιανουάριο του 2022.

Η ρύθμιση αφορά επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα που έχουν πληγεί από τον κορονοϊό και οφειλές που έχουν ήδη βεβαιωθεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας (από Μάρτιο 2020 έως σήμερα).

Οι κατηγορίες οφειλετών που εμπίπτουν στην ρύθμιση είναι:

* Επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που έχουν χαρακτηριστεί ως πληττόμενοι βάσει ΚΑΔ από το Υπουργείο Οικονομικών (θα χρησιμοποιηθεί η διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου 2020). Υπολογίζεται ότι στους επιλέξιμους ΚΑΔ περιλαμβάνεται το 78% των επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών της χώρας.

* Ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν λάβει μειωμένο μίσθωμα βάσει δήλωσης COVID.

* Άνεργοι εγγεγραμμένοι το εν λόγω διάστημα στον ΟΑΕΔ.

Επιπλέον οι ανωτέρω οφειλέτες που απώλεσαν ρύθμιση τμηματικής καταβολής (π.χ. 120 δόσεων) από τον Μάρτιο του 2020 έως σήμερα, δύναται να αναβιώνουν τη ρύθμιση με όλα τα ευεργετήματα με την καταβολή της δόσης του Αυγούστου, και οι απολεσθείσες δόσεις μεταφέρονται στο τέλος της ρύθμισης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της φορολογικής αρχής, η δυνατότητα ρυθμίσεων αφορά 134.455 νομικά πρόσωπα, 392.785 φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα και 299.195 φυσικά πρόσωπα μη επιτηδευματίες που έχουν δημιουργήσει μη ρυθμισμένα ληξιπρόθεσμα χρέη ύψους 2,26 δισ. ευρώ προς τη φορολογική αρχή την εν λόγω περίοδο και ανήκουν στις επιλέξιμες κατηγορίες πληττομένων.

Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε τέλος ότι:

«Με τις παραπάνω παρεμβάσεις, η κυβέρνηση αποδεικνύει, για άλλη μια φορά, ότι βρίσκεται σε διαρκή εγρήγορση, αφουγκράζεται τις ανάγκες της κοινωνίας και των επιχειρήσεων και λαμβάνει, στον κατάλληλο χρόνο, τις βέλτιστες δυνατές πρωτοβουλίες.

Όλες οι προηγούμενες παρεμβάσεις αλλά και η σημερινή καταδεικνύουν την υπεύθυνη και κοινωνικά δίκαιη πολιτική της κυβέρνησής μας.

Μια πολιτική συνετή, που σταθμίζει ανάγκες και δημοσιονομικούς περιορισμούς -καθώς δημοσιονομική χαλάρωση δεν σημαίνει δημοσιονομικός εκτροχιασμός-, διαφυλάττει την κουλτούρα πληρωμών, στοχεύει στην ταχεία και ισχυρή ανάκαμψη και στην υψηλή, βιώσιμη, έξυπνη και κοινωνικά δίκαιη ανάπτυξη στη μετά-κορονοϊό εποχή.

Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα που έχουμε μπροστά μας.

Και συνεχίζοντας να λειτουργούμε με σχέδιο, σύνεση, ενότητα και αποφασιστικότητα, θα το κερδίσουμε!».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ