Μηταράκης: Διόρθωση της αδικίας του ΣΥΡΙΖΑ η μόνιμη μείωση ΦΠΑ στα 5 νησιά του μεταναστευτικού

Μηταράκης: Διόρθωση της αδικίας του ΣΥΡΙΖΑ η μόνιμη μείωση ΦΠΑ στα 5 νησιά του μεταναστευτικού

Τι δήλωσε στη Βουλή ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου για τη μόνιμη μείωση των συντελεστών ΦΠΑ σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω και Λέρο.

Για κατάκτηση δεκαετιών που επανέρχεται και υλοποίηση μιας πολύ σημαντικής προεκλογικής δέσμευσης της κυβέρνησης, αλλά και του ιδίου προσωπικά, έκανε λόγο ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, μιλώντας στη Βουλή για τη μόνιμη μείωση των συντελεστών ΦΠΑ σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω και Λέρο.

«Προσέρχομαι, σήμερα, στο βήμα της Ολομέλειας όχι μόνο ως υπουργός Μετανάστευσης, αλλά πρωτίστως ως νησιώτης. Ως ένας, δηλαδή, από τους κατοίκους της ακριτικής Ελλάδας που μέσα στην περίοδο 2015-2019 άκουσε μεγάλα λόγια, αλλά βίωσε την εγκατάλειψη και την υπονόμευση της προσφοράς του στη χώρα, στο μάτι της μεταναστευτικής κρίσης» είπε ο κ. Μηταράκης, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ κατήργησε τον νησιωτικό ΦΠΑ, με δική της πρόταση προς τους θεσμούς στο πλαίσιο της συμφωνίας για το 3ο μνημόνιο.

«Η νομοθετική ρύθμιση έρχεται να διορθώσει οριστικά, μια μεγάλη αδικία που φέρει φαρδιά πλατιά την υπογραφή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ» είπε ο κ. Μηταράκης και εξήγησε ότι με την ισχύουσα διάταξη, λόγω της μεγάλης μείωσης των διαμενόντων αιτούντων άσυλο τα πέντε νησιά του Αιγαίου που σήκωσαν το μεγάλο βάρος της μεταναστευτικής κρίσης, θα εφάρμοζαν τον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ οριστικά, από την 1η Ιουλίου 2021 η Κως και η Λέρος και από την 1η Ιανουαρίου 2022 η Λέσβος, η Χίος και η Σάμος.

«Σήμερα, μπορούμε να μιλάμε για μόνιμη μείωση των συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά που λειτουργούν δομές φιλοξενίας. Χωρίς το μέτρο να συσχετίζεται με την υπερσυμφόρηση των νησιών» τόνισε ο κ. Μηταράκης, κάνοντας λόγο για συλλογική επιτυχία της κυβέρνησης και νικηφόρα μάχη για τη σταθερότητα των νησιωτικών επιχειρήσεων, αλλά και της εν γένει οικονομικής δραστηριότητας.

«Με εντολή του πρωθυπουργού, ξεκίνησε η διαδικασία συζήτησης με τους θεσμούς, καθώς ο νησιωτικός ΦΠΑ, λόγω ΣΥΡΙΖΑ, ήταν μνημονιακή υποχρέωση. Οφείλω θερμά ευχαριστήρια στον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτη Σχοινά, και στον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, που διαπραγματεύτηκε με επιτυχία στο Eurogroup» ανέφερε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου.

Όπως συμπλήρωσε καταληκτικά, «η μάχη για την προστασία της νησιωτικότητας από εξωγενείς παράγοντες, για να μείνουν οριστικά πίσω οι "μαύρες" μέρες της μεταναστευτικής κρίσης και να επιστρέψουν τα νησιά στην κανονικότητα που τους στέρησε ο ΣΥΡΙΖΑ, συνεχίζεται με σχέδιο και συνέπεια».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ