Ιούλιο στην κάλπη και στην… εφορία

Ισχυρό το σενάριο να στηθούν οι κάλπες στις 7 Ιουλίου – Προς παράταση τόσο για τις φορολογικές δηλώσεις όσο και για τις ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών

Ιούλιο στην κάλπη και στην… εφορία

Οι παλαιότεροι πολιτικοί χαρακτήριζαν ως τραγικό λάθος το να μπλέκει κάποιος με τα μπάνια του λαού. Η κυβέρνηση το έκανε και αυτό το τραγικό λάθος. Δεν φτάνει που πήγε περίπατο η δέσμευση για εξάντληση της  4ετίας υπό το βάρος της βαριάς ήττας στις ευρωεκλογές, τώρα αναγκάζεται να στήσει κάλπη στις 7 Ιουλίου προκειμένου να έχουν τελειώσει οι πανελλαδικές εξετάσεις.

Είναι η πρώτη φορά που θα γίνει αυτό (αν αυτή είναι τελικά η ημερομηνία) στην μεταπολίτευση και η πρώτη φορά που θα παραβιαστεί η «οδηγία Παπανδρέου»: δεν παίζουμε με τα μπάνια του λαού. Κι όχι μόνον αυτό. Το υπουργείο Οικονομικών θα υποχρεωθεί να παρατείνει τόσο τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την εφορία όσο και την ημερομηνία υποβολής της φορολογικής δήλωσης ενώ είναι πλέον πολύ πιθανό να καθυστερήσει και η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ ώστε τα εκκαθαριστικά να σταλούν στο τέλος Αυγούστου.

Πριν την προκήρυξη των ευρωεκλογών, ο σχεδιασμός του υπουργείου Οικονομικών ήταν ούτως ή άλλως ασφυκτικός. Μέχρι τις 30 Ιουνίου έπρεπε να ολοκληρωθεί και η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων και η διαδικασία της ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Επίσης, προβλεπόταν η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ στις 30 Ιουλίου ώστε η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ να ξεκινήσει από το τέλος Αυγούστου.

Με τις εκλογές όλος αυτός ο σχεδιασμός θα ανατραπεί –εκτός συνταρακτικού απροόπτου- και η κατάρα υποβολής φορολογικών δηλώσεων τον Ιούλιο θα χτυπήσει και πάλι. Αν η κάλπη στηθεί στις 7 Ιουλίου, θα είναι αδιανόητο να κλείσει η διαδικασία των ρυθμίσεων στις 30 Ιουνίου ενώ με δεδομένο το γεγονός ότι όλος ο Ιούνιος θα είναι προεκλογικός, πολύ δύσκολα θα συγκεντρωθούν όλες οι φορολογικές δηλώσεις μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα.

Η παράταση, προφανώς θα πρέπει να είναι μεγάλη καθώς ειδικά αν οι εκλογές γίνουν στις 7 Ιουλίου και η προηγούμενη και η επόμενη εβδομάδα των εκλογών θα θεωρούνται «χαμένες». Δεν μπορείς να υποχρεώσεις τους ψηφοφόρους να τρέχουν στην εφορία και ταυτόχρονα να ετοιμάζονται για την άσκηση του βασικότερου δημοκρατικού τους δικαιώματος. Και φυσικά, δεν μπορείς να υποχρεώσεις τις υπηρεσίες της ΑΑΔΕ μέσα στον Ιούλιο να τελειώσει η εκκαθάριση των δηλώσεων και μέσα στον ίδιο μήνα να γίνει και η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ. Δεν είναι καν εφικτό τεχνικά καθώς ο ΕΝΦΙΑ εξαρτάται από τον φόρο εισοδήματος. Καλό Αύγουστο λοιπόν για τον ΕΝΦΙΑ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ