Τον Μάρτιο το νομοσχέδιο για τις 120 δόσεις

Τον Μάρτιο το νομοσχέδιο για τις 120 δόσεις

Στον επόμενο μήνα τοποθετούνται οι νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών και την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

Η σχεδιαζόμενη ρύθμιση για την τακτοποίηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών στην Εφορία θα αφορά σχεδόν το σύνολο των φορολογουμένων, δηλαδή μισθωτούς, αυτοαπασχολούμενους, συνταξιούχους αλλά και επιχειρήσεις που έχουν αναστείλει τη δραστηριότητά τους. Οι ρυθμίσεις αναμένεται να είναι περισσότερο γενναιόδωρες για όσους χρωστούν μικρά ποσά και όχι περισσότερα από 5.000 ευρώ στην Εφορία.

Στη νέα ρύθμιση θα προβλέπεται η αποπληρωμή των οφειλών σε ως και 120 μηνιαίες δόσεις, δηλαδή σε βάθος μέχρι και 10 ετών. Επίσης:

  • Η ελάχιστη δόση αναμένεται να προσδιοριστεί σημαντικά κάτω από τα 50 ευρώ και να κινηθεί στην περιοχή των 25-30 ευρώ.
  • Αναλογική διαγραφή προσαυξήσεων ανάλογα με το ύψος της οφειλής

Ταυτόχρονα το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να αυξήσει τις δαπάνες που θα πρέπει να πραγματοποιήσει ο φορολογούμενος με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες ώστε να μπορεί να κάνει χρήση του αφορολόγητου ποσού. Η αύξηση των σχετικών ποσοστών θα αφορά τα εισοδήματα του 2019 και θα ληφθεί υπόψιν στη συμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων το 2020. Σήμερα για εισόδημα μέχρι 10.000 ευρώ πρέπει να έχει δαπανηθεί με τη χρήση “πλαστικού” χρήματος το 10% (1.000 ευρώ). Στα εισοδήματα μεταξύ 10.000 και 20.000 το ποσοστό ανέρχεται στο 15% και για τα υψηλότερα εισοδήματα στο 20%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ