Airbnb: Σπεύστε να τα δηλώσετε – Πρόστιμα σε 8 ημέρες

Μέχρι τις 30 Νοεμβρίου έχουν προθεσμία από την ΑΑΔΕ να δηλώσουν τα ακίνητά τους οι ιδιοκτήτες ακινήτων που τα έχουν μετατρέψει σε Airbnb

Airbnb: Σπεύστε να τα δηλώσετε – Πρόστιμα σε 8 ημέρες

Στενεύουν τα περιθώρια για όσους δεν δηλώνουν εισοδήματα από ακίνητα κυρίως αυτά που προέρχονται από τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες.

Όσοι ιδιοκτήτες ακινήτων δεν τρέξουν το επόμενο διάστημα να τα δηλώσουν θα βρεθούν αντιμέτωποι με βαριά πρόστιμα αλλά και την απειλή να μείνουν εκτός των πλατφορμών βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Στις 30 Νοεμβρίου λήγει η προθεσμία που έχει δώσει η ΑΑΔΕ για τις δηλώσεις μισθώσεων τύπου Airbnb και από εκεί και μετά θα έρθουν τα πρόστιμα.

Τα πρόστιμα

Ποιοι κινδυνεύουν με πρόστιμα:

Το διοικητικό πρόστιμο των 5.000 ευρώ επιβάλλεται για:

  • Παράλειψη εγγραφής στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής
  • Μη εμφανή αναγραφή του αριθμού εγγραφής στο μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής κατά την ανάρτηση του ακινήτου στις ψηφιακές πλατφόρμες, καθώς και σε κάθε άλλο μέσο προβολής
  • Μη εμφανή αναγραφή του αριθμού του Ειδικού Σήματος Λειτουργίας στην ανάρτηση του ακινήτου στις ψηφιακές πλατφόρμες καθώς και σε κάθε άλλο μέσο προβολής από τους διαχειριστές, για τους οποίους δεν υπάρχει υποχρέωση εγγραφής στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής

Η ΑΑΔΕ έχει αναρτήσει οδηγίες για την υποβολή της δήλωσης με συγκεκριμένες απαντήσεις και διευκρινίσεις για όλα τα θέματα που σχετίζονται με την πλατφόρμα δήλωσης των βραχυχρόνιων μισθώσεων.

Στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ περιλαμβάνεται οδηγός βάσει του οποίου οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να συμπληρώσουν και να υποβάλλουν τις συγκεντρωτικές καταστάσεις.

Αναλυτικότερα διευκρινίζονται τα εξής: Οι αρχικές «Δηλώσεις Βραχυχρόνιας Διαμονής» υποβάλλονται μέχρι τις 20 του επόμενου μήνα από την ημέρα αναχώρησης του μισθωτή από το «Ακίνητο». Εξαιρετικά, για μισθώσεις που η ημερομηνία αναχώρησης του μισθωτή είναι μέχρι και την 31η Οκτωβρίου 2018, υποβάλλεται συγκεντρωτική, ανά ακίνητο «Δήλωση Βραχυχρόνιας Διαμονής» μέχρι 30/11/2018 ως εξής:
Στην οθόνη της Δήλωσης Βραχυχρόνιας διαμονής, συμπληρώνετε τα παρακάτω πεδία:

Στοιχεία διαμονής

Άφιξη: την ημερομηνία της πρώτης άφιξης μισθωτή μέσα στο 2018 π.χ. 01/01/2018- Αναχώρηση: την ημερομηνία αναχώρησης π.χ. 31/10/2018- Συνολικό εισπραχθέν μίσθωμα: To άθροισμα των επιμέρους μισθωμάτων- Τρόπος πληρωμής μισθώματος: Επιλέγετε τον τρόπο πληρωμής από τη λίστα και σε περίπτωση που δεν είναι ίδιος για όλες τις επιμέρους μισθώσεις επιλέγετε «Λοιποί»- Ηλεκτρονική πλατφόρμα: Επιλέγετε από τη λίστα «Συγκεντρωτική Δήλωση για το έτος 2018»

Στοιχεία μισθωτή

ΑΦΜ: Πληκτρολογείτε 9 μηδενικά- Ονοματεπώνυμο μισθωτή: Συμπληρώνεται αυτόματα από την εφαρμογή με την ένδειξη «ΔΙΑΦΟΡΟΙ ΦΟΡΟΛ».

Στη συνέχεια, από το μενού «Ενέργειες», επιλέγετε «Οριστικοποίηση», προκειμένου να υποβάλλετε τη «Συγκεντρωτική Δήλωση για το έτος 2018» ή «Προσωρινή αποθήκευση» σε περίπτωση που θέλετε να επεξεργαστείτε τη δήλωσή σας σε δεύτερο χρόνο.

Επισημαίνεται ότι σε περίπτωση που τυχόν έχετε ήδη υποβάλλει δηλώσεις βραχυχρόνιας διαμονής για μισθώσεις που αφορούν το ανωτέρω διάστημα, δεν θα πρέπει να τις συμπεριλάβετε στη «Συγκεντρωτική Δήλωση Βραχυχρόνιας Διαμονής».

Και σαρωτικοί έλεγχοι

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΑΑΔΕ σχεδιάζει δειγματοληπτικούς ελέγχους για τον εντοπισμό φορολογουμένων που έχουν εισόδημα από βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων τύπου Airbnb.

Συγκεκριμένα θα ελεγχθούν όσοι δεν έχουν εγγραφεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα και δηλώσει τα στοιχεία τους. Αυτό, όπως τονίζουν τα στελέχη της φορολογικής διοίκησης, είναι πολύ εύκολο να το διαπιστώσει η ΑΑΔΕ αναζητώντας για παράδειγμα τα ακίνητα που μισθώνονται μέσω των εταιρειών Airbnb, Booking, HomeAway κ.λπ.

Τα ποσά που θα δηλωθούν στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ θα συγκριθούν με τα τραπεζικά εμβάσματα με τα οποία πληρώνονται οι ιδιοκτήτες. Δηλαδή, η ΑΑΔΕ θα έχει πρόσβαση στα εμβάσματα που αποστέλλονται στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ