Πώς θα ξεκλειδώσουν οι μπλοκαρισμένοι λογαριασμοί από την εφορία

Πώς θα ξεκλειδώσουν οι μπλοκαρισμένοι λογαριασμοί από την εφορία

«Χέρι» στους τραπεζικούς λογαριασµούς οφειλετών βάζει καθημερινά η εφορία. Η υπερφορολόγηση οδήγησε εκατομμύρια φορολογουμένους στην αδυναμία εκπλήρωσης των υποχρεώσεών τους.

Όμως το πρώτο τρίμηνο του 2019 οι φορολογούμενοι οι οποίοι έχουν πέσει «θύματα» κατασχέσεων στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς θα έχουν τη δυνατότητα σταδιακής ανάκτησης του ελέγχου τους, εφόσον νωρίτερα ρυθμίσουν τις οφειλές τους.

Προσοχή! Θα πρέπει να τηρούν το πρόγραμμα των δόσεων.

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) βρίσκεται σε συνεργασία με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών για να καταλήξουν σε πρόταση νομοθετικής ρύθμισης προς την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, με στόχο να ανασάνουν οι καταθέτες των οποίων οι λογαριασμοί «κλείδωσαν» κατόπιν κατάσχεσης.

Το επεξεργασία σχέδιο προβλέπει σταδιακή αποδέσμευση του τραπεζικού λογαριασμού μετά από κατάσχεση, με συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Για παράδειγμα: Φορολογούμενος που οφείλει στο Δημόσιο 18.000 ευρώ και του έχουν δεσμευτεί οι τραπεζικοί λογαριασμοί έχει προχωρήσει σε τακτοποίηση της οφειλής του με την «πάγια ρύθμιση» των 12 μηνιαίων δόσεων, συμφωνώντας να πληρώνει κάθε μήνα 1.500 ευρώ. Εφόσον πληρώσει εμπρόθεσμα την 1η δόση των 1.500 ευρώ, η ΑΑΔΕ θα του αποδεσμεύσει από τους λογαριασμούς του το ποσό των 3.000 ευρώ (το διπλάσιο των 1.500 ευρώ). Εφόσον πληρώσει εμπρόθεσμα και την επόμενη δόση των 1.500 ευρώ, θα αποδεσμευτούν από τους λογαριασμούς του άλλα 4.500 ευρώ (το τριπλάσιο των 1.500 ευρώ). Το ποσό της αποδέσμευσης θα μεγαλώνει με γεωμετρική πρόοδο όσο θα συνεχίζει ο φορολογούμενος να αποπληρώνει εμπρόθεσμα τις μηνιαίες δόσεις της ρύθμισης.

Ο ακατάσχετος λογαριασμός

Όσοι έχουν οφειλές στο ελληνικό Δημόσιο είναι αντιμέτωποι με κατασχέσεις. Το μοναδικό «όπλο» που έχουν είναι να δηλώσουν έναν τραπεζικό λογαριασμό για να προστατεύσουν ποσά μέχρι 1.250 ευρώ μηνιαίως. Εφόσον το υπόλοιπο ξεπερνά το ποσό αυτό, τότε το υπερβάλλον κατάσχεται. Θα πρέπει οι φορολογούμενοι να αποφεύγουν να δηλώνουν ως ακατάσχετο τραπεζικό λογαριασμό κοινούς λογαριασμούς, δηλαδή λογαριασμούς με συνδικαιούχους.

Αυτό πρέπει να αποφεύγεται διότι στην περίπτωση που ένας από τους συνδικαιούχους έχει οφειλές προς το δημόσιο τότε μπορεί να γίνει μερική κατάσχεση του υπολοίπου του λογαριασμού ακόμη και αν αυτό ανήκει σε συνδικαιούχο που δεν έχει οφειλή προς το δημόσιο.

Τον ακατάσχετο λογαριασμό μπορούν να τον δημιουργήσουν στην ειδική εφαρμογή του Τaxisnet στη διεύθυνση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (www.aade.gr) και πρέπει να επιλεγεί η ενότητα «Δήλωση Ακατάσχετου Λογαριασμού» στην κατηγορία «Υπηρεσίες προς πολίτες».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ