Airbnb: Συμμόρφωση ή πρόστιμο; – Τι πρέπει να κάνουν οι ιδιοκτήτες

Airbnb: Συμμόρφωση ή πρόστιμο; – Τι πρέπει να κάνουν οι ιδιοκτήτες

Νέο σαφάρι ξεκινάει από Δεκέμβριο η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων για τον εντοπισμό όσων νοικιάζουν τα ακίνητά τους μέσα από πλατφόρμες τύπου Airbnb αλλά δεν δηλώνουν τα αντίστοιχα έσοδα στην εφορία.

Όσοι δεν έχουν δηλώσει τα ακίνητα θα βρεθούν αντιμέτωποι με υψηλά πρόστιμα που φθάνουν ακόμα και τα 5.000 ευρώ.

Απόφαση του Γιώργου Πιτσιλή ορίζει ότι τα πρόσωπα τα οποία, προκειμένου να συνάψουν βραχυχρόνιες μισθώσεις, έχουν προβεί ή προβαίνουν σε ανάρτηση ακινήτων σε ψηφιακή πλατφόρμα από 1/1/2018 έως και 30/11/2018 πρέπει να εγγραφούν στο Μητρώο Βραχυχρόνιας Διαμονής μέχρι τις 30 Νοεμβρίου.

Μέχρι τις 30 Νοεμβρίου θα πρέπει να υποβληθούν και συγκεντρωτικές – ανά ακίνητο – Δηλώσεις Βραχυχρόνιας Διαμονής για αναχωρήσεις μισθωτών από το ακίνητο έως τις 31 Οκτωβρίου 2018.

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα που είναι προσβάσιμη μέσω της ιστοσελίδας της ΑΑΔΕ (www.aade.gr) περιλαμβάνει όλα εκείνα τα στοιχεία-κωδικούς ώστε να είναι εφικτή η καταγραφή της ενοικίασης των εν λόγων ακινήτων και κατ’ επέκταση των εισοδημάτων που αποκτούν οι ιδιοκτήτες τους μέσω της Airbnb.

Στη σχετική πλατφόρμα όλοι όσοι ενοικιάζουν ακίνητα μέσω της πλατφόρμας Airbnb καλούνται να δηλώσουν τις κατοικίες που ενοικιάζουν, σε ποιον τις ενοικιάζουν και για πόσο χρονικό διάστημα, χωρίς όμως κάποιον περιορισμό ούτε στον αριθμό των ακινήτων που μπορούν να εκμεταλλεύονται, αλλά ούτε και στο χρονικό διάστημα, όπως συμβαίνει σε αρκετές άλλες αγορές.

Κάθε ακίνητο θα λαμβάνει έναν συγκεκριμένο αριθμό, τον οποίο και θα πρέπει να αναγράφει ο ιδιοκτήτης σε κάθε αγγελία που καταχωρίζει στην αντίστοιχη ψηφιακή πλατφόρμα τύπου Airbnb.

Τι πρέπει να κάνει ο ιδιοκτήτης

Προκειμένου ο διαχειριστής ακινήτου να πραγματοποιεί βραχυχρόνιες μισθώσεις, θα πρέπει:

  • Να εισέλθει με τους προσωπικούς του κωδικούς TAXISnet στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής που τηρείται στον ιστότοπο www.aade.gr, ώστε να καταχωρίσει το ακίνητο και να αποκτήσει Αριθμό Μητρώου Ακινήτου (ΑΜΑ). Η καταχώριση πραγματοποιείται ανά εκμισθούμενο «Ακίνητο».
  • Να αναρτά τον Αριθμό Μητρώου Ακινήτου (ΑΜΑ) στις ψηφιακές πλατφόρμες της οικονομίας του διαμοιρασμού, καθώς και σε κάθε μέσο προβολής.
  • Να υποβάλλει τη Δήλωση Βραχυχρόνιας Διαμονής μέχρι τις 20 του επόμενου μήνα από την ημέρα αναχώρησης του μισθωτή από το ακίνητο.
  • Να καταχωρίζει συγκεντρωτική, ανά ακίνητο, «Δήλωση Βραχυχρόνιας Διαμονής» μέχρι την τελευταία ημέρα του τρίτου μήνα από την έναρξη λειτουργίας της εφαρμογής του Μητρώου Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής, όπου θα συμπεριλαμβάνει όλες οι βραχυχρόνιες μισθώσεις που έχουν συναφθεί από την 1η.1.2018 έως και την ημερομηνία έναρξής της εφαρμογής του Μητρώου Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ