Τα ραβασάκια της Εφορίας τον Σεπτέμβριο – Τι μας περιμένει

Τα ραβασάκια της Εφορίας τον Σεπτέμβριο – Τι μας περιμένει

Ο Γολγοθάς πληρωμής φόρων για τους φορολογούμενους ξεκίνησε και τα ραβασάκια άρχισαν να φθάνουν.  Το Σεπτέμβριο ξεκινά ο φορολογικός «Γολγοθάς» πληρωμών για χιλιάδες φορολογούμενους και επιχειρήσεις. Τα χτυπήματα της εφορίας είναι απανωτά. 

 

Οι φορολογούμενοι που δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις παραπάνω φορολογικές υποχρεώσεις έχουν στη διάθεσή τους διάφορες επιλογές προκειμένου να αποφύγουν
την ενεργοποίηση μέτρων αναγκαστικής είσπραξης, όπως είναι οι κατασχέσεις.

Φόρος Εισοδήματος: Μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου περίπου 2,5 εκατομμύρια νοικοκυριά θα πρέπει να καταβάλλουν τη δεύτερη δόση των φόρων που έχουν βεβαιωθεί από την εκκαθάριση των φετινών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος. Το ποσό που πρέπει να πληρώσουν υπερβαίνει το 1,1 δισ. ευρώ.

Επιπλέον, έως το τέλος Σεπτεμβρίου πάνω από 100.000 εταιρείες και λοιπά νομικά πρόσωπα θα πρέπει να έχουν εξοφλήσει την τρίτη δόση του φόρου εισοδήματος και του τέλους επιτηδεύματος για τη χρήση του 2017. Έπονται άλλες 3 μηνιαίες δόσεις, οι οποίες λήγουν στα τέλη των μηνών Οκτωβρίου, Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου 2018.

ΕΝΦΙΑ: Έως το τέλος Σεπτεμβρίου περίπου 6,3 εκατομμύρια φυσικά και νομικά πρόσωπα θα πρέπει να έχουν πληρώσει την πρώτη δόση του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ENΦIA).

Όσοι καθυστερήσουν να εξοφλήσουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεων και η οφειλή τους υπερβαίνει τα 500 ευρώ μπαίνουν στην μαύρη λίστα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) και στα περίπου 4,1 εκατ. φορολογούμενων που έχουν οφειλές στην εφορία και κινδυνεύουν με κατασχέσεις των τραπεζικών τους λογαριασμών.

Τα συνηθέστερα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης είναι η έκδοση κατασχετηρίου για τους τραπεζικούς λογαριασμούς του φορολογούμενοι και η κατάσχεση εισοδημάτων στα χέρια τρίτων όπως είναι τα ενοίκια και οι απαιτήσεις από πελάτες. Ισχύει ακατάσχετο όριο 1.000 ευρώ από μισθούς και συντάξεις (για το τμήμα του ποσού από 1.000 έως 1.500 ευρώ μπορεί να κατασχεθεί το 50%) και 1.250 ευρώ από έναν τραπεζικό λογαριασμό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ