Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι πληγέντες για τις οικονομικές τους υποχρεώσεις

Η πρώτη δέσμη ανακοινώσεων από εφορίες και τράπεζες - Έως 30 Ιουλίου οι φορολογικές δηλώσεις από όλους τους φορολογούμενους

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι πληγέντες για τις οικονομικές τους υποχρεώσεις

Η κυβέρνηση επιφυλάχτηκε να ανακοινώσει τις επόμενες ημέρες τα μέτρα οικονομικής στήριξης των πληγέντων καθώς πρώτα θα πρέπει να ολοκληρωθεί η διαδικασία της απογραφής του μεγέθους της καταστροφής. Έτσι, οι πρώτες ανακοινώσεις –τόσο από το υπουργείο Οικονομικών όσο και από τις τράπεζες- αφορούν στην αντιμετώπιση των άμεσων οικονομικών υποχρεώσεων. Αργά χθες το βράδυ, το υπουργείο Οικονομικών εξειδίκευσε το πώς θα εφαρμοστούν οι παρατάσεις στις φορολογικές δηλώσεις και στην πληρωμή των φόρων ενώ και οι τράπεζες έκαναν γνωστό ότι μπορούν να «παγώσουν» πληρωμές δανείων εφόσον υποβληθεί σχετική αίτηση

 

Φορολογικά μέτρα:

Όπως αποσαφηνίστηκε αργά χθες το βράδυ από το υπουργείο Οικονομικών και την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, οι παρατάσεις για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων και την πληρωμή των φόρων, αφορά σε όσους υπάγονται στις Δ.Ο.Υ Παλλήνης και Ελευσίνας. Από τις αποφάσεις προκύπτει ότι σε φυσικά και νομικά πρόσωπα δίνεται ένα περιθώριο να αρχίσουν να πληρώνουν από τέλη Σεπτεμβρίου και τέλη Οκτωβρίου αντίστοιχα, ωστόσο σε κάθε περίπτωση ο φόρος θα πρέπει να έχει αποπληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους.

Αναλυτικά:

  1. Για τα φυσικά πρόσωπα των Δ.Ο.Υ Παλλήνης και Ελευσίνας, οι δηλώσεις μπορούν να υποβληθούν έως 27/09 ενώ το πρόγραμμα πληρωμής των φόρων έχει ως εξής:

o28/09/2018

o31/10/2018

o20/11/2018

o31/12/2018

  1. Για τα νομικά πρόσωπα ως προθεσμία υποβολής των δηλώσεων ορίστηκε η 28η Σεπτεμβρίου ενώ ο φόρος θα καταβληθεί σε τρεις δόσεις: 31/10, 30/11 και 31/12.

Το πακέτο των παρατάσεων, περιλαμβάνει επίσης:

  • Υποβολή δηλώσεων ΦΠΑ έως και 28/09/2018 (αντί για 31/07/2018)
  • Απόδοση παρακρατούμενων φόρων έως και 28/09/2018
  • Υποβολή δήλωσης μεταβολών στοιχείων ακινήτων (Ε9) έως 31/12
  • Αναστολή καταβολής βεβαιωμένων οφειλών (που έληξαν ή θα λήξουν εντός εξαμήνου από την έκδοση της απόφασης)

Ο ΕΝΦΙΑ

Η απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ θα αφορά και στο έτος κατά το οποίο επήλθε η καταστροφή κάτι που σημαίνει ότι για τα ακίνητα που έχουν καταστραφεί ολοσχερώς ή θεωρούνται μη κατοικήσιμα, δεν θα βεβαιωθεί ποσό για φέτος. Προσοχή: η απαλλαγή αφορά στο ακίνητο και όχι στον ιδιοκτήτη.

Τα τραπεζικά μέτρα

Οι τράπεζες, όπως προκύπτει από τη χθεσινή ανακοίνωση της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, προτίθενται να προχωρήσουν άμεσα σε σειρά μέτρων με στόχο την ανακούφιση των πληγέντων. Ειδικότερα, μετά από αίτηση των δικαιούχων, που μπορούν να απευθύνονται στα καταστήματα των τραπεζών, οι τράπεζες αποφάσισαν:

  1. Την υπό προϋποθέσεις πλήρη απαλλαγή των κληρονόμων των αποβιωσάντων από οφειλές αυτών που προέρχονται από στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια.
  2. Την αναστολή πληρωμής δόσεων, για πιστωτικές κάρτες και δάνεια (στεγαστικά, καταναλωτικά, επαγγελματικά κ.λπ.), για χρονικό διάστημα 6-12 μηνών.

iii. Να παρέχουν χαμηλότοκα επισκευαστικά δάνεια, μακράς χρονικής διάρκειας αποπληρωμής προς αποκατάσταση των ζημιών σε σπίτια και επαγγελματικές εγκαταστάσεις των πληγέντων.

Τα παραπάνω μέτρα στήριξης θα αφορούν τα φυσικά και νομικά πρόσωπα που θα χαρακτηριστούν επίσημα ως πυρόπληκτοι και γενικά ζημιωθέντες, από τις αρμόδιες Αρχές.

Επίσης, για τα δάνεια ως προς τα οποία υπάρχουν ήδη καθυστερήσεις και αφορούν τις πληγείσες περιοχές οι τράπεζες, αποφάσισαν:

  1. Την αποχή από πάσης φύσεως ενέργειες εισπράξεων σε απαιτήσεις για στεγαστικά, επαγγελματικά και προσωπικά δάνεια, καθώς και υποχρεώσεις πιστωτικών καρτών και επαγγελματικά δάνεια μέχρι το τέλος του 2018.
  2. Την αναστολή της διεξαγωγής πλειστηριασμών μέχρι το τέλος του 2018.

Επίσης, θα εισηγηθούν άμεσα στην αρμόδια Επιτροπή Τραπεζικών και Πιστωτικών Θεμάτων της Τράπεζας της Ελλάδος την τροποποίηση των ισχυουσών διατάξεων με σκοπό την επιμήκυνση, επί εξάμηνο και υπό προϋποθέσεις, του χρόνου αναγγελίας στην εταιρία ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ των εκδοτών σφραγισμένων επιταγών στις πυρόπληκτες περιοχές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ