Έρχεται «μπουρινι» λόγω ΦΠΑ σε νησιά του Αιγαίου!

Μπαράζ ανατιμήσεων από τις αυξήσεις συντελεστών

Έρχεται «μπουρινι» λόγω ΦΠΑ σε νησιά του Αιγαίου!

Μαίνονται οι αντιδράσεις των επιχειρηματιών του τουρισμού για το τρίτο και τελευταίο «κύμα» κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά, που τίθεται σε εφαρμογή από τις αρχές του νέου χρόνου.

Το αίτημα τους είναι η αναστολή της κατάργησης των μειωμένων συντελεστών στα ακριτικά νησιά του Αιγαίου. Το καθεστώς των μειωμένων κατά 30% συντελεστών ΦΠΑ εκπνέει στο τέλος του έτους. Μάλιστα είχε λήξει από το τέλος του 2016 αλλά παρατάθηκε πέρυσι τον Δεκέμβριο. Το υπουργείο Οικονομικών πρόκειται να ζητήσει νέα παράταση στην κατάργηση των μειωμένων συντελεστών για ένα έτος.

Οι συντελεστές ΦΠΑ σε όλη την Ελλάδα είναι 24% ο κανονικός που βαρύνει σχεδόν όλες τις υπηρεσίες και τα διαρκή καταναλωτικά αγαθά, 13% ο μειωμένος που επιβάλλεται στα νωπά τρόφιμα, το ηλεκτρικό ρεύμα και τις διανυκτερεύσεις των τουριστικών καταλυμμάτων και 6% ο υπερμειωμένος συντελεστής που επιβάλλεται στα φάρμακα.

Στα ακριτικά νησιά του Αιγαίου οι συντελεστές αυτοί είναι 17%, 9% και 5% αντίστοιχα.

Εφόσον καταργηθούν τελικά οι μειωμένοι συντελεστές τότε στα 26 ακριτικά νησιά που εξακολουθούν να βρίσκονται στο ειδικό φορολογικό καθεστώς θα σημειωθούν ανατιμήσεις σε όλο το φάσμα των προϊόντων και υπηρεσιών που παρέχονται σε αυτά.

Οι συντελεστές ΦΠΑ θα αυξηθούν από τα επίπεδα του 5%, 9% και 17% στο 6%, 13% και 24%.

Ειδικότερα θα αυξηθεί από 5% σε 6% ο ΦΠΑ για φάρμακα, παιδικά εμβόλια, βιβλία, περιοδικά εφημερίδες. Από 9% σε 13% ο ΦΠΑ για νωπά κρέατα, ψάρια, γάλα γαλακτοκομικά λαχανικά βρώσιμα φρούτα, δημητριακά, άμυλα προϊόντα αλευροποιίας, ελαιόλαδο, ψωμί, ζυμαρικά, φυσικά νερά, λιπάσματα, ΔΕΗ ξενοδοχεία.

Από 17% σε 24% ο συντελεστής ΦΠΑ για νεόδμητα κτίσματα (πλην πρώτης κατοικίας), αυτοκίνητα, λεωφορεία καύσιμα, ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, οινοπνευματώδη ποτά, είδη ένδυσης και υπόδησης, είδη οικιακού εξοπλισμού, για όλες τις παρεχόμενες υπηρεσίες από επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, συσκευασμένα, μεταποιημένα και τυποποιημένα είδη διατροφής, εστίαση και catering.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ