Ο ΕΝΦΙΑ «τρώει» τις επιστροφές φόρου

Τι πρέπει να κάνουν οι φορολογούμενοι

Ο ΕΝΦΙΑ «τρώει» τις επιστροφές φόρου

Σε είδος προς εξαφάνιση τείνει να γίνει η επιστροφή του φόρου εισοδήματος. Οι αρμόδιες υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων προχωρούν σε συμψηφισμούς επιστροφών φόρου εισοδήματος με τα νέα χρέη για ΕΝΦΙΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι φετινές εκκρεμείς επιστροφές φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων προσεγγίζουν τα 240 εκατ. ευρώ και έξι στους δέκα φορολογουμένους με πιστωτικό εκκαθαριστικό δεν έχουν λάβει ακόμα την επιστροφή που δικαιούνται.

Όσοι φορολογούμενοι δικαιούχοι επιστροφής φόρου έχουν ακίνητη περιουσία θα πρέπει να αναμένουν το συμψηφισμό της επιστροφής τους με τον ΕΝΦΙΑ που οφείλουν. Εάν δεν διαθέτουν ακίνητα, τότε στα μέσα Σεπτεμβρίου θα πιστωθεί στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς η επιστροφή φόρου.

Το περυσινό σκηνικό με τις ατελείωτες ουρές στις Εφορίες προκειμένου οι ιδιοκτήτες ακινήτων να γλιτώσουν από τον ΕΝΦΙΑ όσο περίμεναν να πιστωθούν στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους οι επιστροφές φόρων, δεν θα επαναληφθεί. Στην Εφορία τους για να υποβάλουν αίτημα συμψηφισμού, θα πρέπει να σπεύσουν μόνο οι σύζυγοι, στον βαθμό όπου ο ένας εκ των δύο δικαιούται επιστροφή φόρου και στον έτερο έχει βεβαιωθεί ΕΝΦΙΑ.

Για παράδειγμα : Φορολογούμενος που δικαιούται επιστροφή φόρου εισοδήματος 600 ευρώ και του βεβαιώθηκε ΕΝΦΙΑ για το έτος 2017 ύψους 700 ευρώ, το ποσό των 600 ευρώ θα συμψηφιστεί αυτόματα με το ποσό της επιστροφής φόρου και θα κληθεί να πληρώσει τα υπόλοιπα 100 ευρώ του ΕΝΦΙΑ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ