Ολοταχώς για παράταση στις φορολογικές δηλώσεις

Παράταση ή... πρόστιμα σε 800.000 ανθρώπους το δίλημμα για το υπουργείο Οικονομικών

Ολοταχώς για παράταση στις φορολογικές δηλώσεις

Η 23h Ιουνίου ξημέρωσε και στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές του Taxis υπήρχαν μέχρι χθες τη νύχτα περίπου 3,9 εκατομμύρια οριστικοποιημένες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος. Υπολείπονται περίπου 2,2 εκατομμύρια δηλώσεις –και μάλιστα αυτές στις οποίες βεβαιώνεται ο περισσότερος φόρος- οι οποίες θα πρέπει να υποβληθούν σε 7 ημέρες, πέντε εργάσιμες και ένα Σαββατοκύριακο. Μια απλή διαίρεση δείχνει ότι επί καθημερινής βάσης θα πρέπει να υποβάλλονται τουλάχιστον 300.000 χιλιάδες δηλώσεις ακόμη και το Σάββατο και την Κυριακή. Δεδομένου ότι μέχρι τώρα δεν έχουν υποβληθεί περισσότερες από 150-160.000 δηλώσεις σε ημερήσια βάση ενώ στις πολύ παραγωγικές ημέρες των προηγούμενων ετών, έχουν κατατεθεί έως και 200-250.000 δηλώσεις είναι πλέον προφανές ότι η 30η Ιουνίου θα μας βρει με «υπόλοιπο» έως και 700-800.000 δηλώσεων.

 

Το υπουργείο Οικονομικών έχει εδώ και εβδομάδες καταστήσει σαφές ότι δεν θα δώσει παράταση. Μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας, θα φανεί αν θα τηρήσει αυτό που είπε ή αν θα ανακοινώσει άλλη μια παράταση συνεχίζοντας την παράδοση των τελευταίων 10ετιών. Οι πιθανότητες γέρνουν προς το να υπάρξει παράταση. Άλλωστε, αυτή θα είναι «αναίμακτη» για το υπουργείο Οικονομικών καθώς όποτε και να ολοκληρωθεί η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, η πρώτη δόση θα καταβληθεί στο τέλος Ιουλίου.

Πέρυσι στις 22 Ιουνίου, είχαν υποβληθεί 3,9 εκατομμύρια δηλώσεις δηλαδή περισσότερες συγκριτικά με τη φετινή περίοδο. Κι όμως το υπουργείο Οικονομικών υποχρεώθηκε τελικώς να προχωρήσει σε παράταση μέχρι τα μέσα Ιουλίου για να συγκεντρωθούν τα 6,15 εκατομμύρια δηλώσεις. Προς το παρόν, δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι τις επόμενες ημέρες θα γίνει το «θαύμα» για να επιταχυνθεί η διαδικασία. Άλλωστε, δεν είναι καθόλου δεδομένο ότι το σύστημα τουTaxisμπορεί να υποδεχτεί περισσότερες από 200.000 δηλώσεις σε ημερήσια βάση.

Δυστυχώς για τους φορολογούμενους, θα επαναληφθεί η περυσινή ιστορία. Από τον Ιούλιο μέχρι και τον Δεκέμβριο θα πληρώνουν δύο ή και τρεις φόρους κάθε μήνα. Αμέσως μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος –και η διαδικασία με τα ανασφάλιστα ΙΧ που μπήκε εμβόλιμα και αυτή στον Ιούλιο- θα σταλούν και τα ειδοποιητήρια για την καταβολή του ΕΝΦΙΑ.

Σύμφωνα με τον μέχρι τώρα σχεδιασμό, τα ειδοποιητήρια θα αναρτηθούν στοTaxisμέσα στον Αύγουστο –θεωρείται πολύ δύσκολο να γίνει η ανάρτηση νωρίτερα λόγω φόρτου εργασίας της αρμόδιας Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της ΑΔΑΕ- κάτι που σημαίνει ότι ο φόρος θα πρέπει να πληρωθεί σε 4-5 μηνιαίες δόσεις. Με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα:

  1. Ο ΕΝΦΙΑ του 2017 θα υπολογιστεί με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που υπολογίστηκε και ο περυσινός και το μόνο που θα εξεταστεί είναι το ενδεχόμενο τροποποιήσεων στην περιουσιακή κατάσταση του κάθε ιδιοκτήτη (αγορές, πωλήσεις, γονικές παροχές, κληρονομιές κλπ)
  2. Δεν θα επιβληθεί συμπληρωματικός φόρος στα αγροτεμάχια όπως ακριβώς συνέβη και πέρυσι κάτι που σημαίνει ότι οι ιδιοκτήτες γης θα απαλλαγούν και φέτος από επιβαρύνσεις συνολικού ύψους τουλάχιστον 250 εκατ. ευρώ.
  3. Θα εξεταστεί την τελευταία στιγμή το ενδεχόμενο να παραταθεί η περίοδος αποπληρωμής του ΕΝΦΙΑ μέχρι και τον Ιανουάριο του 2018 προκειμένου να διευκολυνθούν οι φορολογούμενοι που θα πληρώνουν ταυτόχρονα και ΕΝΦΙΑ και φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων και τέλη κυκλοφορίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ