Κάτω οι αντικειμενικές αξίες, πάνω οι φόροι

Κάτω οι αντικειμενικές αξίες, πάνω οι φόροι
Τα πάνω – κάτω στην ακίνητη περιουσία ετοιμάζεται να φέρει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Σε μια προσπάθεια να αυξηθούν τα φορολογικά έσοδα του δημοσίου αλλά και να επικαιροποιηθούν οι φόροι στα ακίνητα από την 1η Ιανουαρίου 2018 θα τεθεί σε εφαρμογή το νέο σύστημα υπολογισμού των φορολογητέων αξιών των ακινήτων.
H κυβέρνηση δεσμεύτηκε ότι έως τον ερχόμενο Δεκέμβριο (αντί για τον Ιούνιο του ιδίου έτους), θα υπάρξει προσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, σε επίπεδα που να προσεγγίζουν τις πραγματικές τιμές αγοράς.

Η εξομοίωση των αντικειμενικών αξιών με τις τιμές που επικρατούν στην αγορά σημαίνει ότι σε πολλές περιοχές της χώρας θα είναι αισθητά μικρότερες σε σχέση με τις ισχύουσες τιμές, αφού ακόμη και μετά την τελευταία οριζόντια μείωση το άνοιγμα της «ψαλίδας» μεταξύ αντικειμενικών και εμπορικών τιμών παραμένει μεγάλο κυρίως στις λεγόμενες ακριβές περιοχές του λεκανοπεδίου.

Την ίδια στιγμή, η μείωση των αντικειμενικών αξιών είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα οδηγήσει σε αναπροσαρμογή προς τα κάτω των υφιστάμενων φοροαπαλλαγών για απόκτηση 1ης κατοικίας, καθώς επίσης και τις κλίμακες γονικών παροχών, κληρονομιών και δωρεών.
Για παράδειγμα, σήμερα ισχύει φοροαπαλλαγή για ακίνητο με αντικειμενική αξίας 150.000 ευρώ. Μια μείωση των αντικειμενικών αξιών αναμένεται να επιφέρει αντίστοιχη μείωση στο παραπάνω αφορολόγητο.
Όμως, οι νέες τιμές πρόκειται πάντως να επηρεάσουν πολλούς φόρους και επιδόματα που συνδέονται με τις αντικειμενικές ή με τον τεκμαρτό προσδιορισμό εισοδήματος, που βασίζεται και αυτός στις τιμές ζώνης της Εφορίας.

Οι φόροι που αυξάνονται λόγω αντικειμενικών αξιών είναι ο ΕΝΦΙΑ για κάθε ακίνητο και συμπληρωματικός φόρος, το τεκμήριο κατοικίας ιδιοκτήτη ή ενοικιαστή και κατ' επέκταση το τεκμαρτό εισόδημα, τα Τέλη Ακίνητης Περιουσίας μέσω ΔΕΗ, οι φόροι μεταβίβασης, κληρονομιάς, δωρεάς, γονικών παροχών, το τέλος εγγραφής ακινήτων στο Κτηματολόγιο, πολεοδομικά πρόστιμα διατήρησης ή ρύθμισης αυθαιρέτων, κ. ά.

Το σχέδιο

Όλες αυτές οι αλλαγές προβληματίζουν τα αρμόδια στελέχη τα οποία εκτιμούν ότι η μετάβαση στο νέο σύστημα τιμών ακινήτων θα πρέπει να γίνει με πολλή προσοχή. Στόχος είναι τους επόμενους μήνες να υπάρξει ένα σύστημα στο οποίο θα συλλέγονται όλα τα διαθέσιμα δεδομένα από την αγορά, από συμβολαιογράφους, εκτιμητές ακινήτων, τράπεζες, μεσίτες κ.λπ., μέσω των οποίων θα προκύπτουν οι νέες τιμές για τον υπολογισμό των φόρων ακινήτων.
Για την αντιμετώπιση των προβλημάτων, το υπουργείο Οικονομικών έχει ζητήσει τεχνική βοήθεια από την Κομισιόν, ενώ θα επιστρατεύσει και στελέχη τόσο από την Τράπεζα της Ελλάδος όσο και από την Ελληνική Στατιστική Αρχή.Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι τα ελλιπή στοιχεία αναφορικά με τις πραγματικές τιμές δεδομένου ότι η αγορά ακινήτων βρίσκεται σε σοβαρή κάμψη τα τελευταία χρόνια, με ελάχιστες αγοραπωλησίες και σκοτωμένες στην κυριολεξία τιμές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ