Ποια κρασιά απαλλάσσονται από τον ειδικό φόρο

Ποια κρασιά απαλλάσσονται από τον ειδικό φόρο
Στις 21.12.2015 δημοσιεύθηκε η απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών για τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στον οίνο κατ' εφαρμογή του ν. 4346/2015.

Με τον ανωτέρω νόμο επιβάλλεται από 1.1.2016 ειδικός φόρος κατανάλωσης στον οίνο, με συντελεστή 20 ευρώ ανά εκατόλιτρο τελικού προϊόντος.

Από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης απαλλάσσονται τα κρασιά που παράγονται από ιδιώτες και καταναλώνονται από τον ίδιο τον παραγωγό, τα μέλη της οικογενείας του ή τους προσκεκλημένους του, εφόσον δεν μεσολαβεί πώληση.

Επισημαίνεται ότι σε ειδικό φόρο κατανάλωσης υπόκειται ο οίνος που παράγεται στο εσωτερικό της χώρας, προέρχεται από άλλα κράτη-μέλη ή εισάγεται στο εσωτερικό της χώρας.

Ο φόρος καθίσταται απαιτητός κατά τον χρόνο θέσης σε ανάλωση του οίνου στο εσωτερικό της χώρας. Όταν ο ειδικός φόρος κατανάλωσης του οίνου δεν έχει καταβληθεί, η παραγωγή, η μεταποίηση και η κατοχή του πραγματοποιείται σε φορολογική αποθήκη.

Διευκρινίζεται ότι από την υποχρέωση σύστασης φορολογικής αποθήκης απαλλάσσονται οι μικροί οινοπαραγωγοί (οι οποίοι παράγουν κάτω από χίλια εκατόλιτρα ετησίως).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ