Τέλος τα πρόστιμα για όσους δεν κόβουν αποδείξεις -Τι ετοιμάζει το ΥΠΟΙΚ

Τέλος τα πρόστιμα για όσους δεν κόβουν αποδείξεις -Τι ετοιμάζει το ΥΠΟΙΚ
Νομοθετική πρωτοβουλία για την αναθεώρηση και τον εξορθολογισμό των προστίμων που επιβάλλει σήμερα η Εφορία για μια σειρά παραβάσεων, όπως η μη έκδοση αποδείξεων ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών σε συνεννόηση με τους δανειστές.

Αυτό που τους έπεισε για να εφαρμοστεί μια άλλη αντιμετώπιση ήταν τα οικτρά αποτελέσματα εισπραξιμότητας των προστίμων που επιβάλλονται σήμερα.Έτσι στο τραπέζι έπεσε η παράμετρος του εκτιμώμενου φόρου ως υποκατάστατο των τσουχτερών προστίμων.

Ο Κώδικας Φορολογικής Διαδικασίας στο άρθρο 33 προβλέπει τη δυνατότητα της Φορολογικής Διοίκησης να εκδίδει ραβασάκια με φόρο κατ’ εκτίμηση. Τώρα λοιπόν εξετάζεται η διάταξη αυτή να επεκταθεί και να αφορά εκτός από τις μη υποβληθείσες αποδείξεις και τις μη εκδοθείσες αποδείξεις.

Αν ισχύσει αυτό, τότε κατά τη διάρκεια του ελέγχου, εφόσον διαπιστωθεί η μη έκδοση αποδείξεων, θα αξιοποιούνται όλα τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους οι ελεγκτές για να βεβαιώσουν πλέον τον φόρο που δεν αποδόθηκε από τον παραβάτη, αφήνοντας στην άκρη τα πρόστιμα.

Αυτό σημαίνει ότι η εφορία δεν θα κυνηγά έναν επιχειρηματία για την είσπραξη προστίμων, αλλά για την είσπραξη φόρου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε επίπεδο κυρώσεων, οι οποίες αναμένεται να είναι πολύ μεγαλύτερες.

Επίσης έχουν γίνει εισηγήσεις στο υπουργείο Οικονομικών για κούρεμα των προστίμων από τη μη έκδοση αποδείξεων από τα 250 – 500 ευρώ στα 10 – 20 ευρώ.

Να σημειωθεί τέλος ότι από 37.716 ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν σε επιχειρήσεις το δίμηνο Αυγούστου – Σεπτεμβρίου προέκυψε ότι δύο στις δέκα επιχειρήσεις δεν έκοβαν αποδείξεις, ενώ σε 7.282 επιχειρήσεις διαπιστώθηκαν 22.041 παραβάσεις.