Δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος: Τι κερδίζετε αν πληρώνετε με κάρτα

Δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος: Τι κερδίζετε αν πληρώνετε με κάρτα
Για άλλη μία φορά οι πιστωτικές κάρτες έχυν την τιμητική τους , αφού μπορούν να αποδειχθούν ένας πολύ χρήσιμος σύμμαχος στην προσπάθεια για επιμήκυνση της περιόδου πληρωμής του φόρου, με όσο το δυνατό χαμηλότερο ή ακόμη και μηδενικό κόστος.

Όσο πάει και πλησιάζει ηλήξη της προθεσμίας για την εμπρόθεσμη πληρωμή της δεύτερης δόσης του φόρου εισοδήματος για όλους τους φορολογούμενους.

Οι κρίσιμες ημερομηνίες

Για όλους τους φορολογούμενους, ανεξάρτητα από το χρόνο υποβολής της δήλωσης, η πληρωμή της δεύτερης δόσης θα πρέπει να γίνει μέχρι και το τέλος Σεπτεμβρίου και της τρίτης δόσης έως το τέλος Νοεμβρίου.

Στο πλαίσιο αυτό, οι κάτοχοι πιστωτικών καρτών μπορούν να δώσουν εντολή πληρωμή της σε άτοκες δόσεις από σήμερα.

Έχει πολύ μεγάλη σημασία ωστόσο το πότε θα γίνει αυτό, καθώς μπορεί να αναβληθεί η εξόφληση έως και 1,5 μήνα.

Παράδειγμα

Ειδικότερα, η εντολή πληρωμής θα πρέπει να δοθεί αμέσως μετά την έκδοση του λογαριασμού του Σεπτεμβρίου.

Με τον τρόπο αυτό, η πληρωμή του φόρου εισοδήματος θα περιληφθεί στο λογαριασμό του Οκτωβρίου και θα πληρωθεί 15 περίπου ημέρες μετά την έκδοσή του.

Αν πχ. ο λογαριασμός εκδίδεται στις 23/9, και ο κάτοχος της κάρτας δώσει εντολή πληρωμής πριν από αυτήν την ημερομηνία, η αποπληρωμή θα πρέπει να γίνει γύρω στις 7 Οκτωβρίου.

Εάν όμως δοθεί η εντολή μετά τις 23/9, η πληρωμή θα γίνει στις 7 Νοεμβρίου.

Πότε δε συμφέρει η κάρτα

Οι φορολογούμενοι πάντως θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί όταν επιλέγουν να εξοφλήσουν το φόρο εισοδήματος με την πιστωτική τους κάρτα.

Κι αυτό διότι σε περίπτωση μη πληρωμής του συνόλου του λογαριασμού της κάρτας, θα επιβαρυνθούν με τόκους, οι οποίοι υπολογίζονται με πολύ υψηλά επιτόκια, που κινούνται στις περισσότερες περιπτώσεις γύρω από το 17% ετησίως ή 1,40% περίπου μηνιαίως.

Εάν λοιπόν υπάρχει κίνδυνος η κάρτα να μείνει απλήρωτη, έστω και μερικώς, συμφέρει περισσότερο να μην πληρωθεί καθόλου ο φόρος στο Δημόσιο, καθώς σε αυτήν την περίπτωση η επιβάρυνση για κάθε μήνα καθυστέρησης ανέρχεται σε 0,73%.

Προσφορές ανά τράπεζα

Εάν όμως εξοφληθεί το σύνολο της οφειλής της κάρτας, η χρήση της εξασφαλίζει σημαντικά πλεονεκτήματα:

Πρώτον, μετατίθεται χρονικά η ημερομηνία εξόφλησης του φόρου.

Δεύτερον, γίνεται πιο άνετη η αποπληρωμή του εάν επιλεγούν δόσεις.

Ο αριθμός των άτοκων δόσεων ανέρχεται σε:

  • 12 για κατόχους καρτών εκδόσεων της Τράπεζας Πειραιώς
  • 9 για κατόχους καρτών εκδόσεως Alpha Bank, Eurobank και Εθνικής
  • 6 για κατόχους καρτών Attica Bank
  • Εφάπαξ ή δόσεις στις δόσεις

Με τη χρήση των πιστωτικών τους καρτών, οι φορολογούμενοι έχουν δύο τρόπους για να εξοφλήσουν το φόρο σε δόσεις:

- Πληρωμή όλου του ποσού σε 6, 9 ή 12 άτοκες δόσεις

Επειδή ο φόρος εξοφλείται εφάπαξ στο δημόσιο, ο φορολογούμενος κερδίζει έκπτωση 2% επί του ποσού.

- Πληρωμή κάθε μίας εκ των τριών διμηνιαίων δόσεων σε άτοκες δόσεις.

Με τον τρόπο αυτό ο συνολικός αριθμός των δόσεων μπορεί να ανέλθει έως και τις 16.

Οι πλατφόρμες πληρωμών

Για την πληρωμή του φόρου χωρίς αναμονή στις ουρές, αρκεί μία χρεωστική ή μία πιστωτική κάρτα με επαρκές διαθέσιμο όριο.

Οι τράπεζες διαθέτουν εναλλακτικά δίκτυα διενέργειας συναλλαγών, τα οποία οι φορολογούμενοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν από την άνεση του χώρου τους για πληρωμές.

Συγκεκριμένα, προσφέρουν τις ακόλουθες υπηρεσίες:

1) E- Banking

Με χρέωση του καταθετικού τους λογαριασμού ή της πιστωτικής τους κάρτας, οι φορολογούμενοι μπορούν να πληρώσουν το φόρο τους μέσω των υπηρεσιών ηλεκτρονικής τραπεζικής.

Το μόνο που χρειάζονται είναι μία σύνδεση ίντερνετ και φυσικά ενεργοποιημένη την υπηρεσία του e-banking.

Επιπλέον, στις περισσότερες τράπεζες (Εθνική, Πειραιώς, Alpha Bank) είναι δυνατή η χρήση της πιστωτικής κάρτας για πληρωμή σε άτοκες δόσεις μέσω του e-banking.

2) Phone Banking

Ακόμη όμως και όσοι δε διαθέτουν e-banking μπορούν να πληρώσουν τους φόρους τους μέσω τηλεφώνου και της υπηρεσίας τηλεφωνικής τραπεζικής (phone banking) που είναι διαθέσιμη από όλα τα πιστωτικά ιδρύματα.

Μέσω τηλεφώνου μπορούν να δώσουν εντολή πληρωμής με χρέωση είτε ενός καταθετικού λογαριασμού, δίνοντας απλώς τα στοιχεία της συνδεδεμένης χρεωστικής κάρτας ή με χρέωση μίας πιστωτικής κάρτας.

3) Portal πληρωμών

Αυτήν την περίοδο λειτουργούν τρία portal πληρωμών (Εθνική www.simplepay.gr, Πειραιώς: www.easypay.gr, Eurobank: www.livepay.gr).

Σε αυτά οι πελάτες των τριών τραπεζών μπορούν να πληρώσουν τους φόρους τους με χρέωση τραπεζικού λογαριασμού ή πιστωτικής κάρτας.

Στις πληρωμές δημοσίου μπορεί να χρησιμοποιηθούν μόνο κάρτες εκδόσεως της τράπεζας που λειτουργεί το portal.

Στις υπόλοιπες πληρωμές προς τον ιδιωτικό τομέα είναι δυνατή η πληρωμή με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα διαφορετικής τράπεζας.

Πηγή: moneyonline.gr