ΣΔΟΕ: Σαρωτικοί έλεγχοι σε βάθος δεκαετίας σε καταθέσεις και εισοδήματα

ΣΔΟΕ: Σαρωτικοί έλεγχοι σε βάθος δεκαετίας σε καταθέσεις και εισοδήματα
Σαρωτικούς ελέγχους σε βάθος δεκαετίας από ειδική ομάδα του ΣΔΟΕ σε όλους τους πολίτες προκειμένου να διασταυρωθούν τα εισοδήματά τους με τις καταθέσεις τους προανήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφωνας Αλέξιάδης, ο οποίος άφησε αιχμές για εξελίξεις στην πολύκροτη υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, λέγοντας ότι «ελπίζω μετά τις 20 του μηνός να μπορώ να μιλήσω για τη λίστα Λαγκάρντ».

Μιλώντας στο "Mega" ανέφερε ότι από τις περίπου 2.062 υποθέσεις της λίστας Λαγκάρντ δεν έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος ούτε στις 150 ανέφερε μιλώντας στην "Κοινωνία Ώρα MEGA" ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης.

Σημείωσε ότι η λίστα από την αρχή που πήγε στο ΣΔΟΕ ήταν μια εισαγγελική παραγγελία και τόνισε ότι στο τέλος του χρόνου η λίστα Λαγκάρντ παραγράφεται.

Για τα θέματα φορολογίας εξήγησε ότι το περιεχόμενο της συμφωνίας βάζει συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα για το τι θα γίνει. Αναφέρθηκε στην πλήρη δυνατότητα που δίνεται πλέον στις ελεγκτικές υπηρεσίες του ΥΠΟΙΚ αλλά και στην οικονομική αστυνομία να έχουν πλήρη πρόσβαση σε όλα τα δεδομένα των τραπεζικών λογαριασμών.

Σχετικά με πληροφορίες που κάνουν λόγο για σκέψεις να μην υπάγονται στους περιορισμούς των capital controls τα χρήματα που θα αποφασίσει κάποιος να μεταφέρει σε ελληνικές τράπεζες από το εξωτερικό ή από το σπίτι του ο κ. Αλεξιάδης είπε πως αν και δεν είναι αρμοδιότητά του είναι κάτι που εξετάζεται.

"Το θέμα των capital controls είναι αρμοδιότητα άλλου υπουργού αλλά είναι μια από τις ιδέες που σκεφτόμαστε. Πρέπει άμεσα να δώσουμε την δυνατότητα σε όσους θα επιστρέψουν χρήματα είτε από το εσωτερικό είτε από το εξωτερικό στις τράπεζες να μην υπάγονται αυτά τα χρήματα στη διαδικασία στα capital controls", ανέφερε.

Σημείωσε μάλιστα ότι από τα 24.710 εμβάσματα της περιόδου 2009 - 2010 - 2011, δεν έχουν ελεγχθεί ούτε τα 1.500. Και πρόσθεσε ότι αν ο στόχος είναι η αύξηση των εσόδων του Δημοσίου, "πρέπει να γίνουν πολύ πιο γρήγορα οι έλεγχοι".

Ο κ. Αλεξιάδης διαβεβαίωσε παράλληλα ότι όποιος πολίτης γυρίσει χρήματα στην τράπεζα από αυτά που είχε σηκώσει επειδή φοβόταν "δεν έχει κανένα πρόβλημα" ενώ το ΣΔΟΕ ολοκληρώνει μια διαδικασία που συγκρίνει τα δεδομένα των φορολογικών δηλώσεων με τις καταθέσεις.

"Αν το 2008 είχε εισόδημα 50.000 ευρώ αλλά έκανε κατάθεση 500.000 ευρώ θα κληθεί να το δικαιολογήσει αυτή τη διαφορά. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να πάμε και δέκα χρόνια πίσω", τόνισε.

Για τον ΕΝΦΙΑ είπε ότι για το 2015 θα είναι ότι και ο ΕΝΦΙΑ για το 2014 ενώ σε ότι αφορά στο 2016, πρέπει να καθίσουν τα κόμματα να δουν το περιεχόμενο του φόρου.

Τέλος, αναφορικά με τις 100 δόσεις ο κ. Αλεξιάδης επανέλαβε ότι "τελείωσαν" ότι δεν μπορεί να ενταχθεί πλέον κανένας.