Αλεξιάδης: Στόχος είναι η εθελοντική αποκάλυψη και ο επαναπατρισμός των καταθέσεων του εξωτερικό

Αλεξιάδης: Στόχος είναι η εθελοντική αποκάλυψη και ο επαναπατρισμός των καταθέσεων του εξωτερικό
Αναφερόμενος στους ελέγχους της Εφορίας στις τραπεζικές καταθέσεις σήμερα το πρωί μιλώντας στον ΣΚΑΙ ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών κ. Τρύφων Αλεξιάδης, είπε ότι η μεγάλη πλειονότητα των καταθετών δεν έχει να φοβάται τίποτα, έχουν όμως να φοβούνται όσοι έκρυβαν χρήματα.

Διευκρίνισε πάντως πως για τις αδήλωτες καταθέσεις στο εξωτερικό ο στόχος των Αρχών είναι να πετύχουν την εθελοντική αποκάλυψή και τον επαναπατρισμό τους. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα δοθεί αμνηστία, εξήγησε, αλλά ούτε και θα επιβληθεί ένας πολύ υψηλός και τιμωρητικός φόρος. Χθες ανακοινώθηκε απο το ΥΠΟΙΚ ότι οι κινήσεις τραπεζικών λογαριασμών της τελευταίας 10ετίας θα είναι διαθέσιμες στους εφοριακούς που διενεργούν ελέγχους.

Οι ελεγκτές του υπ. Οικονομικών θα μπορούν μέσα σε 24 ώρες να έχουν πλήρη στοιχεία για τις καταθέσεις όποιου θεωρούν ότι έχει κρύψει εισοδήματα. Θα μπορούν να γίνονται δειγματοληπτικοί έλεγχοι και διασταυρώσεις π.χ. με την κατοχή ακινήτων, μεριδίων σε εταιρείες, μετοχών, ομολόγων κ.λπ. ώστε να δουν αν δικαιολογούνται τα περιουσιακά στοιχεία του πολίτη.

Αν δηλαδή είχε τις καταθέσεις σε βάθος 10ετίας για να προβεί στις αγορές αυτές ή διακινήθηκε «μαύρο χρήμα». Κάλεσε επίσης τους πολίτες να επιστρέψουν τα χρήματά τους στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε και στην φορολόγηση των ακινήτων που έχουν οι Έλληνες στο εξωτερικό υποστηρίζοντας ότι αυτά θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψιν σε συνδυασμό με τη φορολογική επιβάρυνση που έχει στη χώρα που βρίσκονται τα ακίνητα. «Εάν ο φόρος είναι μεγαλύτερος στην Ελλάδα τότε θα καταβάλλεται η διαφορά στην Ελλάδα»,είπε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ