Περιουσιολόγιο: Ποιοι κινδυνεύουν να πέσουν στην παγίδα

Περιουσιολόγιο: Ποιοι κινδυνεύουν να πέσουν στην παγίδα
Μπροστά σε ένα μεγάλο «κίνδυνο» βρίσκονται όσοι προχώρησαν σε αγοραπωλησίες τα προηγούμενα χρόνια. 

Για ποιον λόγο; Επειδή πήραν παραπάνω λεφτά απ' ότι έγραφε το σχετικό συμβόλαιο, και μεκαθόλα νόμιμο τρόπο, και τώρα σε ένα ενδεχόμενο έλεγχο δεν θαμπορούν να δικαιολογήσουν ποσά που εμφανίζονται στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.

Ας δούμε ένα παράδειγμα. Φορολογούμενος προχώρησε το 2005 στην πώληση εντός διαμερίσματος έναντι 400.000 ευρώ. Στο σχετικό συμβόλαιο εμφανίστηκε το ποσό της αντικειμενικής αξίας του διαμερίσματος που ήταν 200.000 ευρώ. Ο πωλητής κατέθεσε κανονικά το ποσό των 400.000 ευρώ στον τραπεζικό του λογαριασμό και αυτό το ποσό έγραψε και ως έσοδο στη φορολογική του δήλωση. Μάλιστα, με τη μη εγγραφή του συνόλου του ποσού δεν γλίτωσε κάποιο φόρο καθώς τότε δεν υπήρχε φόρος υπεραξίας ακινήτων. Αυτός που γλίτωσε φόρο μεταβίβασης και το τεκμήριο απόκτησης ακινήτου (πόθεν έσχες) ήταν ο αγοραστής του ακινήτου, για τον οποίο όμως δεν φέρει ευθύνη ο πωλητής.

Με τη δήλωση στο περιουσιολόγιο της τραπεζικής κατάθεσης των 400.000 ευρώ που αποκτήθηκε από το 2015 ο φορολογούμενος εμφανίζεται να διαθέτει 200.000 ευρώ τα οποία δεν δικαιολογούνται από τη φορολογική του δήλωση. Επίσης, εκτεθειμένος είναι ο ίδιος φορολογούμενος και στην επικείμενη διασταύρωση των τραπεζικών καταθέσεων με τις φορολογικές δηλώσεις, το λεγόμενο καταθεσιολόγιο.

Οι φορολογούμενοι που εμφανίζουν σημαντικές αποκλίσεις στα ποσά που κατατέθηκαν στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς σε σχέση με τα ποσά που δήλωσαν ως εισόδημα στις φορολογικές τους δηλώσεις θα λάβουν ένα ειδοποιητήριο από το υπουργείο Οικονομικών για το ποσό της απόκλισης που εντοπίσθηκε σε συγκεκριμένο έτος και θα κληθούν να το δικαιολογήσουν. Εκεί θα πρέπει να αποδείξουν ότι τα χρήματα που εμφανίζονται στους λογαριασμούς τους είτε έχουν ήδη φορολογηθεί είτε έχουν απαλλαγεί νόμιμα από τη φορολογία.

Τα έσοδα από την πώληση ακινήτου είναι ένα από τα θέματα που θα ταλαιπωρήσει πολλούς φορολογούμενους που θα κληθούν να τα δικαιολογήσουν. Και πολύ πιθανόν είναι ένα από τα θέματα που θα απαιτήσουν νομοθετικές παρεμβάσεις και εγκυκλίους για να αποφευχθεί η άδικη φορολόγηση φορολογούμενων που απλώς πούλησαν ένα ακίνητο.

Θα πρέπει να επισημανθεί, ωστόσο, ότι το καταθεσιολόγιο θα φέρει στην επιφάνεια και φορολογούμενους που προχώρησαν σε συστηματική πώληση ακινήτων ως ιδιώτες ενώ επί της ουσίας λειτουργούσαν ως επιχειρηματίες.

Πηγή: capital.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ