Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι από την ενιαία φορολογική κλίμακα στα εισοδήματα

Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι από την ενιαία φορολογική κλίμακα στα εισοδήματα
Σχέδια για τη δημιουργία μιας ενιαίας κλίμακας βάση της οποίας θα φορλογούνται όλα τα εισοδήματα ανεξαρτήτως προελεύσεως, και θα φέρει επιβαρύνσεις από ένα ποσό και πάνω, εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Ότι τα έσοδα από μισθούς και συντάξεις, κινητές αξίες και τα έσοδα από ενοίκια θα φορολογούνται με μία ενιαία κλίμακα.

Σημειώνεται ότι με το σημερινό καθεστώς, το εισόδημα από μισθούς φορολογείται ξεχωριστά με αφορολόγητο έως 9.500 ευρώ, ενώ και το εισόδημα από ενοίκια φορολογείται ανεξάρτητα με συντελεστή 11% από το πρώτο ευρώ έως 12.000 ευρώ ετησίως και 33% για υψηλότερο εισόδημα. Αν εφαρμοστεί η ενιαία κλίμακα, το εισόδημα θα αθροίζεται και θα υπολογίζεται ο φόρος.

Οι χαμένοι

Οι μεγάλοι χαμένοι αυτής της αλλαγής θα είναι όσοι εκτός από μισθούς, έχουν και εισόδημα από ενοίκια.

Για παράδειγμα ένας φορολογούμενος με εισόδημα από μισθούς 15.000 ευρώ και εισόδημα από ενοίκια 10.000 ευρώ, πληρώνει φόρο εισοδήματος 2.300 ευρώ. Αν πάμε σε ενιαία φορολογική κλίμακα με το ίδιο αφορολόγητο όριο θα πληρώνει 3.800 ευρώ, δηλαδή 1.500 ευρώ περισσότερα.

Οι κερδισμένοι

Κερδισμένοι, όμως, θα είναι οι μικροϊδιοκτήτες που έχουν χαμηλό εισόδημα μόνο από ενοίκια. Ο ιδιοκτήτης που έχει ετήσιο εισόδημα από ενοίκια 5.000 ευρώ, πληρώνει σήμερα φόρο εισοδήματος 550 ευρώ. Με την ενιαία κλίμακα φορολόγησης θα είναι αφορολόγητος, καθώς το εισόδημά του θα είναι χαμηλότερο από το αφορολόγητο όριο των 9.500 ευρώ.

Από την ενιαία φορολογική κλίμακα πρόκειται να εξαιρεθούν τα εισοδήματα από επιχειρηματική δραστηριότητα, που θα εξακολουθήσουν να φορολογούνται με συντελεστή 26% από το πρώτο ευρώ.

Την ίδια στιγμή δεν σταματούν οι φοροεπιβαρύνσεις. Ο ΕΝΦΙΑ θα παραμείνει και το 2015 αλλά θα μειωθούν οι δόσεις για την αποπληρωμή του. Αλλαγές έρχονται και στο φόρο για κληρονομιές και γονικές παροχές.