Θα …βρέξει φορολογικές τροπολογίες – Όλες οι αλλαγές

Θα …βρέξει φορολογικές τροπολογίες – Όλες οι αλλαγές
Θα το δούμε και αυτό. Ενώ έχει ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής και εκκαθάρισης των φορολογικών δηλώσεων –μέχρι χθες είχαν υποβληθεί περισσότερες από 790 χιλιάδες δηλώσεις- το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζεται να καταθέσει τροπολογίες που τροποποιούν ακόμη και το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης.Τουλάχιστον, οι αλλαγές που θα επέλθουν είναι για… καλό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μια από τις τροπολογίες αφορά την «ευπαθή» ομάδα κυρίως νέων με μικρά ή και καθόλου εισοδήματα η οποία έχει πληγεί από το ελάχιστο τεκμήριο των 3000 ευρώ (για τον εργένη) ή των 5000 ευρώ (για τον παντρεμένο). Έτσι, όπως είναι διατυπωμένη η νομοθεσία, ένας νέος που έχει στην κατοχή του ένα αυτοκίνητο 1200 κυβικών, κινδυνεύει με τεκμήριο 7000 ευρώ μόνο και μόνο αν εμφανίσει ένα ευρώ εισόδημα από τόκους.

Μπροστά στο ενδεχόμενο οι νέοι να βρεθούν αντιμέτωποι με φόρο …2820 ευρώ για ένα αυτοκίνητο και ένα ευρώ εισόδημα από τόκους, το υπουργείο Οικονομικών καταθέτει την τροπολογία. Το πιθανότερο είναι –διότι αλλαγές επέρχονταν ακόμη και χθες- ότι αυτοί οι φορολογούμενοι, ακόμη και αν πέφτουν στα τεκμήρια, θα φορολογούνται ως μισθωτοί ή συνταξιούχοι. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα καλύπτονται από την έκπτωση φόρου των 2.100 ευρώ –ισοδυναμεί με αφορολόγητο 9550 ευρώ- και έτσι δεν θα επιβαρύνονται φορολογικά.

Με δεύτερη τροπολογία, αναμένεται να παραταθεί η προθεσμία για την κατάθεση των ισολογισμών στο ΓΕΜΗ. Ο λόγος της παράτασης είναι η μεγάλη καθυστέρηση από την πλευρά της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, στη δημοσίευση κρίσιμων αποφάσεων που συνδέονται με τη σύνταξη του ισολογισμού. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η απόφαση για τις επαγγελματικές δαπάνες των επιχειρήσεων η οποία εκδόθηκε πριν από λίγες ημέρες και επηρεάζει βασικά νούμερα του ισολογισμού των επιχειρήσεων.

Η προθεσμία για την κατάθεση λήγει σήμερα αλλά με την τροπολογία αναμένεται να δοθεί παράταση για τουλάχιστον 30 ημέρες. Δεν αποκλείεται αυτή η παράταση να παρασύρει και την προθεσμία για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων των νομικών προσώπων. Η ηλεκτρονική εφαρμογή άνοιξε μόλις χθες.

Η βροχή των τροπολογιών δεν σταματά εδώ. Η Νάντια Βαλαβάνη υποσχέθηκε ότι θα καταθέσει ρύθμιση με την οποία θα μειώνεται ο φόρος στις δωρεές σε χρήμα. Σήμερα αν ένας πατέρας δώσει λεφτά στο παιδί του για να το βοηθήσει να κάνει ένα επαγγελματικό ξεκίνημα ή για να αγοράσει ένα σπίτι, το ποσό της δωρεάς θα πρέπει να φορολογηθεί με 10%. Αν όμως ο πατέρας αγοράσει το σπίτι στο όνομά του και το μεταβιβάσει με γονική παροχή στο παιδί του, τότε αυτό είναι αφορολόγητο. Για να αντιμετωπίσει αυτόν τον παραλογισμό, το υπουργείο Οικονομικών σκέφτεται να μειώσει τον φορολογικό συντελεστή ή ακόμη και να τον μηδενίσει.

Τέλος, τροπολογία αναμένεται να υπάρξει και για τη φορολόγηση των αγροτών. Μπορεί οι δανειστές να ζητούν να αυξηθεί ο φόρος στους αγρότες, προς το παρόν όμως θα περάσει ευνοϊκή ρύθμιση η οποία έχει να κάνει με την ιδιόχρηση ακινήτων.