Δημοψήφισμα για το ΦΠΑ στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου

Δημοψήφισμα για το ΦΠΑ στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου
Τη διενέργεια δημοψηφίσματος στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου για το θέμα του ΦΠΑ ανακοίνωσε ο περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος μετά από πρόταση του υπουργού Οικονομικών.

Ειδικότερα, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου ανακοίνωσε την πρόθεση όλων των φορέων να προβούν σε αυτήν τη συμβολική κίνηση έπειτα από πρόταση του κ. Βαρουφάκη που κατατέθηκε στη σύσκεψη της 4ης Ιουνίου στο υπουργείο Οικονομικών παρουσία εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης α' και β' βαθμού Βορείου και Νοτίου Αιγαίου καθώς και εκπροσώπους μαζικών φορέων.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Έθνος, στη συνάντηση οι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης υπερασπίστηκαν τη διατήρηση του χαμηλού ΦΠΑ, επικαλούμενοι μελέτες που δείχνουν πως η αύξηση του φόρου θα απέφερε 10-20 εκατ. ευρώ και ζήτησαν την άποψη του κ. Βαρουφάκη για τις ενέργειες στις οποίες θα μπορούσαν να προβούν προκειμένου να διατηρηθεί το ειδικό καθεστώς.

Σύμφωνα με τους παρευρισκόμενους, ο υπουργός Οικονομικών πρότεινε τη διενέργεια δημοψηφίσματος κινηματικού χαρακτήρα με έντονο πολιτικό συμβολισμό, καθώς δεν προβλέπεται από το θεσμικό πλαίσιο η πραγματοποίηση τοπικών δημοψηφισμάτων που θα εμπεριέχουν ερώτημα δημοσιονομικού περιεχομένου.

Ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου δεσμεύτηκε να παρουσιάσει το ερώτημα του δημοψηφίσματος το οποίο απέστειλε τη Δευτέρα σε επιστολή του προς τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη και τους βουλευτές της περιοχής το οποίο έχει διατυπωθεί ως εξής:

«Πιστεύετε ότι στα νησιά του Αιγαίου έχουν καλυφθεί οι ζωτικές και βασικές ανάγκες που απορρέουν από την νησιωτικότητα και ότι στην Ελλάδα έχουν εφαρμοστεί ειδικές νησιωτικές πολιτικές όπως αυτές επιβάλλονται από το Σύνταγμα και το ευρωπαϊκό κεκτημένο και βρίσκουν εφαρμογή σε άλλες νησιωτικές περιοχές της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως π.χ. στα νησιά Μαδέρα, Αζόρες, Κανάρια, Θέουτα, Μελίγια, Κορσική;».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ