Από το ..δεν πληρώνω στο ...δεν επιστρέφω

Από το ..δεν πληρώνω στο ...δεν επιστρέφω
Μόλις χθες το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε την πορεία των ληξιπρόθεσμων οφειλών που το ίδιο έχει δημιουργήσει προς την αγορά στο πρώτο τετράμηνο.

Οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις της Γενικής Κυβέρνησης, ανήλθαν στα 4,132 δισεκατομμύρια ευρώ έναντι 3,231 δισεκατομμυρίων ευρώ τον Ιανουάριο. Δηλαδή, σε ένα τρίμηνο, έχουνήδη προστεθεί περισσότερα από 900 εκατ. ευρώ.

Το στοιχείο αυτό δεν αποτυπώνει όλη την πραγματικότητα. Και δεν την αποτυπώνει διότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές εμφανίζονται στη στατιστική 90 ημέρες (τρεις μήνες) από τη στιγμή που θα καταστούν ληξιπρόθεσμες. Έτσι, τον Απρίλιο, ουσιαστικά μπήκαν τα ληξιπρόθεσμα του Ιανουαρίου. Η πλήρης στάση πληρωμών από την πλευρά του δημοσίου ξεκίνησε τον Φεβρουάριο κάτι που σημαίνει ότι από εδώ και στο εξής, τα ληξιπρόθεσμα θα αρχίσουν να αυξάνουν με ακόμη μεγαλύτερη ταχύτητα.

Από τον Μάιο –τα σχετικά στοιχεία είναι στη διάθεση του fpress.gr- έχει αρχίσει να διαφαίνεται και μια καινούργια... τάση. Το «δεν επιστρέφω». Το ελληνικό δημόσιο μπαίνει στη διαδικασία να μην δώσει πίσω τις επιστροφές φόρου που δικαιούνται οι εργαζόμενοι παραπέμποντας τις πληρωμές για αργότερα.

Η μη επιστροφή του ΦΠΑ ήταν πάγια πρακτική. Μετά περάσαμε στα επιδόματα. Φτάσαμε Ιούνιο και το επίδομα θέρμανσης δεν έχει καταβληθεί ακόμη καθώς τα χρωστούμενα ξεπερνούν τα 100 εκατομμύρια ευρώ.

Μόνο τον Μάιο, οι επιστροφές φόρου ήταν κατά τουλάχιστον 100 εκατ. ευρώ λιγότερες από αυτές που είχαν προγραμματιστεί. Και τώρα η συνέχεια θα δοθεί με τα πιστωτικά εκκαθαριστικά. Αν δικαιούστε επιστροφή φόρου, ξεχάστε την για αρκετό διάστημα (τουλάχιστον μέχρι τον Αϋγουστο προκειμένου το ελληνικό δημόσιο να αρχίσει να βάζει στα ταμεία τα πρώτα έσοδα από τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων). Ήδη, σε στάση αναμονής έχουν μπει 112.634 φορολογούμενοι οι οποίοι κάνει να λαμβάνουν 26 εκατ. ευρώ.

Αν κάποιος πάρει πιστωτικό εκκαθαριστικό, διαπιστώνει ότι αντί για την ειδοποίηση κατάθεσης χρημάτων στον τραπεζικό λογαριασμό, υπάρχει μια απλή ειδοποίηση ότι τα χρήματα θα καταβληθούν ύστερα από έλεγχο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ