Αυτές είναι οι τελικές προτάσεις της Ελλάδας για αλλαγές στον ΦΠΑ

Αυτές είναι οι τελικές προτάσεις της Ελλάδας για αλλαγές στον ΦΠΑ
Τρεις συντελεστές ΦΠΑ προτείνει η Ελλάδα στις συζητήσεις στο Brussels Group, με τη διαπραγμάτευση να εστιάζει στα προϊόντα και τις υπηρεσίες που θα υπαχθούν σε κάθε συντελεστή και το τελικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα. Ο χαμηλός κυμαίνεται στο 6-7%, ο μεσαίος στο 11-12% και ο υψηλός στο 22%- 23%.

Η ελληνική πλευρά υποστηρίζει πως οι συζητήσεις στο θέμα του ΦΠΑ ευρίσκονται πολύ κοντά σε συμφωνία ενώ διαψεύδει πως έθεσε πρόταση για τέσσερις συντελεστές ΦΠΑ, με τα τρόφιμα στον χαμηλότερο συντελεστή.

Συγκεκριμένα, αρμόδια στελέχη του υπουργείου Οικονομικών διέψευσαν τα σχετικά σενάρια, ξεκαθαρίζοντας πως προς συζήτηση είναι μόνον η πρόταση για τρεις συντελεστές, καθώς οτιδήποτε διαφορετικό συγκρούεται με την Κοινοτική Οδηγία 2006/112/ΕΚ σχετικώς με το κοινό σύστημα Φόρου Προστιθέμενης Αξίας.

Η Οδηγία αυτή προβλέπει πως ο κανονικός συντελεστής ΦΠΑ δεν μπορεί να είναι κατώτερος του 15%, αλλά και ότι τα κράτη της ΕΕ μπορούν να εφαρμόζουν έναν ή δύο μειωμένους συντελεστές που δεν μπορεί να είναι ανώτεροι του 14% και κατώτεροι του 5%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ