Εισπράττουν μόλις το 4,77% των προστίμων που επιβάλλουν – Νέα ρύθμιση ληξιπρόθεσμων στα σκαριά

Εισπράττουν μόλις το 4,77% των προστίμων που επιβάλλουν – Νέα ρύθμιση ληξιπρόθεσμων στα σκαριά
Μόνο οργή μπορούν να προκαλούν στους πολίτες που καλούνται να σηκώσουν άλλο ένα πακέτο μέτρων τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων. Από τα 13,2 δισεκατομμύρια ευρώ που έχουν επιδικαστεί στο δημόσιο για φορολογικές υποθέσεις, έχουν εισπραχτεί μόλις 630 εκατομμύρια ευρώ δηλαδή το 4,77% (!).

Τα στοιχεία είναι αποκαρδιωτικά και για έναν πρόσθετο λόγο. Υποτίθεται ότι πέρυσι, πήραμε ένα σωρό μέτρα προκειμένου να μειωθούν οι δικαστικές εκκρεμότητες φορολογικών υποθέσεων. Ε λοιπόν, όχι μόνο δεν μειώθηκαν αλλά αυξήθηκαν και από πάνω. Στην ανακοίνωσή της, η ΓΓΠΣ αναφέρει «Οι εκκρεμείς υποθέσεις μέχρι 31/12/2011 (156649 προσφυγές και 18242 εφέσεις) δεν φαίνεται να βαίνουν μειούμενες (παρότι το πρώτο εξάμηνο του 2012 δικάστηκαν 3773 υποθέσεις) επειδή έγινε εντός του τρέχοντος έτους καταχώριση εκκρεμοτήτων τόσο εξαιτίας της κατάργησης των ΠΕΚ που δεν ήταν μηχανογραφημένα όσο και της συγχώνευσης των Δ.Ο.Υ».

Στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2012, οι εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις στα δικαστήρια έφταναν αισίως τις 180.935.

• 158183 αφορούσαν στο πρωτοδικείο

• 18242 αφορούσαν στο εφετείο και

• 2994 αφορούσαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας

Όσον αφορά στον ρυθμό είσπραξης των προστίμων, η μόνη...δικαιολογία που αναφέρεται στην ανακοίνωση είναι ότι μία και μόνο υπόθεση (αυτή της Acropolis Χρηματιστηριακή) αλλοιώνει τον σχετικό δείκτη καθώς αυξάνει τον...παρονομαστή με 4,8 δισεκατομμύρια ευρώ (χρήματα φυσικά τα οποία το δημόσιο δεν πρόκειται να εισπράξει ποτέ).

Υπάρχουν 1843 περιπτώσεις όπου η αξία της φορολογικής υπόθεσης για το δημόσιο υπερβαίνει τα 500.000 ευρώ. Από την άλλη, υπάρχουν και 25091 υποθέσεις η αξία των οποίων περιορίζεται στα 10.000 ευρώ.

Τι σκοπεύει να κάνει το υπουργείο Οικονομικών βλέποντας ότι οι παθογένειες συνεχίζονται;

• Στα σκαριά υπάρχει νέα ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη η οποία θα αφορά περισσότερους αυτή τη φορά. Το υπουργείο Οικονομικών θέλει να πείσει την τρόικα να αυξήσει το όριο των 10.000 ευρώ αλλά και τις 24 δόσεις της ρύθμισης που λήγει την 31η Ιουλίου μετά τις αλλεπάλληλες παρατάσεις. Συζητείται για αύξηση του ορίου στα 50.000 ευρώ για τα φυσικά πρόσωπα

• Ο Κώδικας Βιβλίων και Στοιχείων ξαναγράφεται από την αρχή ενώ θα αναθεωρηθούν όλα τα πρόστιμα. Θα υπάρξουν και μειώσεις προστίμων καθώς δεν έχει νόημα για μια περίπτωση (πχ Ακρόπολις) να επιβάλλονται πρόστιμα δισεκατομμυρίων τα οποία δεν πρόκειται να εισπραχτούν ποτέ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ