Τι σημαίνουν για την τσέπη μας οι νέοι συντελεστές ΦΠΑ

Τι σημαίνουν για την τσέπη μας οι νέοι συντελεστές ΦΠΑ
Το ελληνικό τουριστικό προϊόν θα ακριβύνει καθώς ο ΦΠΑ θα αυξηθεί και στα εστιατόρια και στα ξενοδοχεία και στα εισιτήρια. Θα φθηνύνουν όμως τα τρόφιμα, το πετρέλαιο θέρμανσης και τα καύσιμα κάτι που ενδιαφέρει άμεσα τα φτωχά νοικοκυριά.

Φυσικά, θα κληθούμε να πληρώσουμε περισσότερα για το ρεύμα και το νερό, τουλάχιστον όμως θα φθηνύνει το τηλέφωνο, το κινητό και το internet.

Φθηνότερα θα γίνουν επίσης οι ηλεκτρικές συσκευές, τα ρούχα, τα παπούτσια και –για όποιον ενδιαφέρεται- τα αυτοκίνητα και οι μοτοσικλέτες.

Τους συντελεστές ΦΠΑ που θα ισχύσουν από το φθινόπωρο εφόσον κλείσει η συμφωνία με τους δανειστές ανακοίνωσε ο Γιάνης Βαρουφάκης στη χθεσινή τηλεοπτική συνέντευξη στο STAR και στον Νίκο Χατζηνικολάου. Ο υπουργός Οικονομικών μίλησε για διαφορετικούς συντελεστές ανάλογα με το αν η πληρωμή θα γίνεται με κάρτα ή όχι. Έτσι:

· για τις συναλλαγές με μετρητά θα ισχύει συντελεστής 9,5% για τρόφιμα, φάρμακα βιβλία και εφημερίδες και 18% για όλα τα υπόλοιπα

· για τις συναλλαγές με πλαστικό χρήμα (χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες) θα ισχύει συντελεστής 6,5% και 15% για όλα τα υπόλοιπα

Ο διάβολος στη συγκεκριμένη πρόταση θα κριθεί βέβαια στις λεπτομέρειες. Για παράδειγμα, η έκπτωση των τριών ποσοστιαίων μονάδων για τις συναλλαγές με κάρτα θα ισχύσει για όλα τα προϊόντα και τις υπηρεσίες ή μόνο γι’ αυτά που θα θεωρηθεί ότι υπάρχει πρόβλημα με τη φοροδιαφυγή; Αφήνει δημοσιονομικό κενό αυτή η πρόταση ή όχι; Διότι αν αφήνει θα πρέπει να ληφθούν άλλα μέτρα. Προκειμένου να καλυφθεί.

Επίσης, τίθεται και ένα πρακτικό ζήτημα. Πώς θα δίδεται η έκπτωση; Πιθανότατα, το bonus των τριών ποσοστιαίων μονάδων θα γίνεται αφού γίνει η καταγραφή της συναλλαγής στην κάρτα. Όπως κάνουν και οι τράπεζες με τις κάρτες bonus. Διότι σε διαφορετική περίπτωση, θα έπρεπε να υπάρχουν διπλοί τιμοκατάλογοι παντού.

Τι θα σημάνουν όμως στην πράξη οι νέοι συντελεστές;

Μειώσεις και μάλιστα ακόμη και κατά οκτώ ποσοστιαίες μονάδες θα υπάρξουν σε προϊόντα και υπηρεσίες όπως ρούχα, παπούτσια, έπιπλα, χαρτικά, απορρυπαντικά, σχολικά είδη, γυμναστήρια, κομμωτήρια, ακίνητα, αυτοκίνητα, μοτοσικλέτες, ηλεκτρονικά και ηλεκτρικά είδη.

Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, ο συντελεστής θα πέσει από το 23% που είναι σήμερα ακόμη και στο 15% αν η πληρωμή γίνει με κάρτα. Το μεγαλύτερο όφελος θα προκύψει για τα τρόφιμα καθώς αν τελικώς προχωρήσει η πρόταση όπως την περιέγραψε ο κ. Βαρουφάκης τότε ο συντελεστής από το 13% θα πέσει στο 6,5% ή στο 9,5% αντί για 13% που είναι σήμερα.

Από την άλλη θα υπάρξει επιβάρυνση:

· Στον λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος

· Στον λογαριασμό του νερού (ΕΥΔΑΠ)

· Στα ακτοπλοϊκά, αεροπορικά και λοιπά εισιτήρια

· Στις υπηρεσίες εστίασης (εστιατόρια ταβέρνες κλπ)

· Στα ταξί

· Στον κινηματογράφο

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΟΝ ΠΙΝΑΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΑΝΑ ΠΡΟΙΟΝ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ