Δεν έχεις email; Δεν μπορείς να κάνεις φορολογική δήλωση

Δεν έχεις email; Δεν μπορείς να κάνεις φορολογική δήλωση
Από χθες τα μεσάνυχτα η ηλεκτρονική εφαρμογή για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων –έστω και με μερικές ελλείψεις- τέθηκε στη διάθεση των φορολογουμένων οι οποίοι έχουν 45 ημέρες στη διάθεσή τους για να υποβάλουν τα ηλεκτρονικά έντυπα.

Όποιος μπει στην εφαρμογή με τους κωδικούς πρόσβασης του Taxisnet θα διαπιστώσει μια πολύ μεγάλη έκπληξη. Το υπουργείο Οικονομικών κατέστησε υποχρεωτική όχι μόνο τη συμπλήρωση του Αριθμού Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης αλλά και της διεύθυνσης του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Χωρίς email, η εφαρμογή δεν σε αφήνει να επιβεβαιώσεις τα προσωπικά στοιχεία (αυτό είναι και το πρώτο υποχρεωτικό στάδιο) και κατά συνέπεια δεν σε αφήνει να προχωρήσεις στη συμπλήρωση των κωδικών.

Δεδομένου ότι ακόμη και τώρα, το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει δώσει στη δημοσιότητα τις οδηγίες συμπλήρωσης της φορολογικής δήλωσης, δεν είναι σαφές το τι θα συμβαίνει αν συμπληρώσεις του email του λογιστή σου, του παιδιού σου ή της κουνιάδας σου. Επίσης, δεν είναι σαφές το τι θα γίνεται σε περίπτωση λανθασμένης (σκόπιμα ή κατά λάθος) συμπλήρωσης της διεύθυνσης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Μόλις επιβεβαιώσετε τα στοιχεία και προχωρήσετε στην συμπλήρωση των εντύπων, θα σας περιμένει άλλη μια έκπληξη η οποία αυτή τη φορά έχει να κάνει με τους τόκους καταθέσεων. Στον βοηθητικό πίνακα που εμφανίζονται οι τόκοι, θα βρείτε ποσά όχι μόνο για τις δικές σας καταθέσεις αλλά και για όλες τις καταθέσεις στις οποίες εμφανίζεστε συνδικαιούχος. Έτσι, αν μια μητέρα έχει μια προθεσμιακή κατάθεση από κοινού με το παιδί της, οι τόκοι θα εμφανιστούν στον πίνακα εις διπλούν. Και στον ΑΦΜ της μητέρας και στον ΑΦΜ του παιδιού. Από εκεί και πέρα, θα πρέπει η συμπλήρωση να γίνει σωστά και οι τόκοι να δηλωθούν σε μια από τις δύο φορολογικές δηλώσεις καθώς σε διαφορετική περίπτωση, η εισφορά αλληλεγγύης που επιβάλλεται επί των τόκων, θα επιβληθεί και στους δύο ΑΦΜ

Καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή των δηλώσεων είναι η 30η Ιουνίου αν και λόγω της μεγάλης καθυστέρησης που παρατηρήθηκε στην έναρξη της διαδικασίας υποβολής των δηλώσεων, η παράταση είναι εξαιρετικά πιθανή. Δύο οι τρόποι πληρωμής:

1. Ο πρώτος τρόπος είναι εφάπαξ με έκπτωση 2% μέχρι το τέλος Ιουλίου και

2. Ο δεύτερος τρόπος είναι σε τρεις διμηνιαίες δόσεις οι οποίες θα πρέπει να πληρωθούν έως το τέλος Ιουλίου, έως το τέλος Σεπτεμβρίου και έως το τέλος Νοεμβρίου.

Οι φορολογούμενοι θα βρουν προσυμπληρωμένα τα στοιχεία των εισοδημάτων τους, βοηθητικό πίνακα για τη δήλωση των τόκων ενώ σε λίγες ημέρες θα εμφανιστεί και βοηθητικός πίνακας για την εμφάνιση των δανείων τα οποία συνιστούν τεκμήριο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ