Αμνηστία σε φόρους και πρόστιμα των ΚΤΕΟ για να μπουν χρήματα στα κρατικά ταμεία

Αμνηστία σε φόρους και πρόστιμα των ΚΤΕΟ για να μπουν χρήματα στα κρατικά ταμεία
Αμνηστία σε φόρους και πρόστιμα των ΚΤΕΟ για χιλιάδες φορολογούμενους συμπεριλαμβάνονται μεταξύ άλλων στο πολυνομοσχέδιο που καταρτίζει η κυβέρνηση για να κλείσει η συμφωνία με τους εταίρους. Στόχος να εισρεύσουν χρήματα στα κρατικά ταμεία με fast track διαδικασίες...

Σύμφωνα με το Βήμα στο πολυνομοσχέιδο θα υπάρχει πρόβλεψη να δοθεί η δυνατότητα σε περίπου 2 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ΙΧ που δεν έχουν περάσει ΚΤΕΟ ώστε να το πράξουν εντός 10 ημερών από την ψήφιση του νομοσχεδίου και να μην πληρώσουν κανένα πρόστιμο παρά μόνο το τέλος που αναλογεί.

Επίσης το υπουργείο Οικονομικών θα δώσει τελευταία ευκαιρία σε χιλιάδες φορολογουμένους να προχωρήσουν σε υποβολή «ξεχασμένων» φορολογικών δηλώσεων χωρίς πρόστιμα και προσαυξήσεις.

Οσοι όμως δεν το πράξουν θα βρεθούν αντιμέτωποι ακόμη και με ποινικά δικαστήρια. Παράλληλα εκτός τα κίνητρα σε φορολογούμνεους για να μπουν έσοδα στο κράτος θα υπάρξουν και νέοι φόροι.

Στο πρώτο άρθρο του νομοσχεδίου θα περιλαμβάνεται το μέτρο που βασικό στόχο έχει να μειωθεί η φοροδιαφυγή στα νησιά του Αιγαίου, ιδιαίτερα σε αυτά στα οποία ενώ παρουσιάζεται αύξηση του τουρισμού, ταυτόχρονα οι εισπράξεις από ΦΠΑ παρουσιάζουν πτώση.

Σύμφωνα με την προτεινόμενη διάταξη, στα νησιά των Δωδεκανήσων και των Κυκλάδων με πληθυσμό άνω των 4.100 κατοίκων καθώς και στη Λέσβο, στη Χίο, στη Σάμο, στη Θάσο και στις Βόρειες Σποράδες το ανώτατο όριο συναλλαγών σε μετρητά ορίζεται σε 70 ευρώ ανά συναλλαγή εκτός από εκείνες που γίνονται με δημόσιο φορέα.

Το ποσό του ΦΠΑ που αναλογεί στο σύνολο των εν λόγω συναλλαγών και διενεργούνται με οποιονδήποτε τρόπο και ιδίως μέσω χρήσης πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας, ηλεκτρονικής τραπεζικής (e-banking), τραπεζικής κατάθεσης σε εξόφληση τιμολογίου ή τραπεζικής επιταγής, δεσμεύεται από την τράπεζα και αποδίδεται κατευθείαν στο Δημόσιο εντός πέντε ημερών από τη διενέργεια της πληρωμής.

Σε επιχειρήσεις, όπως νυχτερινά κέντρα, μπαρ, εστιατόρια και λοιπές επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος επιβάλλεται ποσοστό 3% επί των εκδιδόμενων αποδείξεων και τιμολογίων λιανικής για τη χρονική περίοδο από 1η Απριλίου ως 31 Οκτωβρίου κάθε έτους.

Σε εμπορικές επιχειρήσεις, όπως κοσμηματοπωλεία, επιχειρήσεις πώλησης ειδών ένδυσης και υπόδησης, έργων τέχνης, επιβάλλεται ποσοστό 6% επί αποδείξεων και τιμολογίων λιανικής. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι θα μπει φόρος στον φόρο, καθώς στις αποδείξεις περιλαμβάνεται και ο ΦΠΑ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ