Τα φορολογικά μέτρα που κλείδωσαν στο Brussels Group

Τα φορολογικά μέτρα που κλείδωσαν στο Brussels Group
Τα πρώτα σημάδια συμφωνίας της ελληνικής πλευράς με τους δανειστές αρχίζουν να σκιαγραφούνται στο Brussels Group. Τα μεγάλα αγκάθια όμως παραμένουν ακόμα εκτός συζήτησης και  είναι αυτά που θα κρίνουν τελικά αν στο Eurogroup της 24ης Απριλίου η Αθήνα θα μπορεί να προσδοκά κάτι παραπάνω από μια δήλωση προόδου.

Κυβέρνηση και δανειστές βρέθηκαν ήδη από την Κυριακή κοντά στο θέμα του πρωτογενούς πλεονάσματος, η παρουσία της ΓΓΔΕ Κ. Σαββαϊδου στις διαπραγματεύσεις έβαλε ένα ακόμα λιθαράκι συμφωνίας στο φορολογικό πεδίο, στο μέτωπο των ιδιωτικοποιήσεων η κυβέρνηση άρχισε κάτι να δίνει, ενώ στο ασφαλιστικό οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις θεωρούνται τελειωμένη υπόθεση.

Φορολογικοί συντελεστές όμως, ΦΠΑ, το μέλλον του ΕΝΦΙΑ, το ασφαλιστικό στο σύνολό του και τα εργασιακά συνεχίζουν να αποτελούν «κόκκινες γραμμές» για την κυβέρνηση και αναλόγως του μεγέθους των εκατέρωθεν υποχωρήσεων θα κριθεί πως και πότε θα κλείσει η «βασανιστική» για τη χώρα συμφωνία.

Με τη χθεσινή Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, το υπουργείο Οικονομικών κέρδισε λίγες ακόμα εβδομάδες συντήρησης της ρευστότητας του Δημοσίου για την κάλυψη των απολύτως απαραίτητων αναγκών. Διαμορφώθηκε έτσι ένα περιθώριο ώστε να υπάρξει ταμειακή ασφάλεια έως τις 11 Μαϊου και την επόμενη (προγραμματισμένη) συνεδρίαση του Eurogroup. Ορισμένες πηγές όμως συνεχίζουν να μην αποκλείουν θετικές εξελίξεις στο Eurogroup της 24ης Απριλίου στη βάση των κεφαλαίων συμφωνίας που έχουν επιτευχθεί μέχρι τώρα και εκτιμάται ότι θα σφραγιστούν μέχρι την Τετάρτη.

Τα σημεία σύγκλισης

- Το πρώτο πεδίο σχετικής σύγκλισης φάνηκε το Σαββατοκύριακο στο μέτωπο του πρωτογενούς πλεονάσματος. Οι εκπρόσωποι των Θεσμών φέρονται να έριξαν τον πήχη των απαιτήσεων από το 3% του ΑΕΠ στο 2% ενώ η ελληνική πλευρά επέμενε στο 1,2%. Εκτιμάται ότι τις επόμενες ημέρες θα μπορούσε να υπάρξει συμφωνία στη μέση, κοντά στο 1,5%.

«Ακόμα δεν τα έχουμε βρει, αλλά οι αποστάσεις μειώνονται και υπάρχει η αισιοδοξία ότι σύντομα θα επέλθει συμφωνία» αναφέρουν αρμόδιες πηγές.

- Το δεύτερο σημείο σταδιακής προσέγγισης, όσο παράξενο και αν φαίνεται δεδομένης της πολύ σκληρής αρχικής στάσης μέρους της ελληνικής κυβέρνησης είναι οι ιδιωτικοποιήσεις.

Η κυβέρνηση απορρίπτει βέβαια τον όρο και κάνει λόγο για «αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας» αλλά βάζει στο τραπέζι ΟΛΠ, περιφερειακά αεροδρόμια και ιπποδρομιακό στοίχημα. Συνεχίζει να επιμένει ότι δεν τίθεται ζήτημα ΑΔΜΗΕ αλλά έχει αρχίσει να βάζει νερό στο κρασί της – όπως και οι δανειστές- για το που θα πηγαίνουν τα έσοδα αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας.

Ενώ αρχικά οι «έξω» ήθελαν 100% των εσόδων να πηγαίνουν στο χρέος και οι «μέσα» στη χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος, τώρα η κυβέρνηση φέρεται να αποδέχεται μια ισορροπία 51-49. Το 51% των εσόδων δηλαδή να πηγαίνει στην εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους και το υπόλοιπο 49% στο ασφαλιστικό.

Τα φορολογικά

Το φορολογικό στο σκέλος των μέτρων αύξησης της εισπραξιμότητας του ΦΠΑ αποτελεί επίσης ένα πεδίο σύγκλισης απόψεων. Κίνητρα για χρήση πιστωτικών καρτών, υποχρεωτικές πληρωμές με πλαστικό χρήμα σε μια σειρά υπηρεσιών και ενδεχομένως και σε κάθε συναλλαγή άνω των 100 ευρώ για τα κοσμικά νησιά, λοταρία αποδείξεων, επέκταση των ηλεκτρονικών κατασχετηρίων, διατάξεις ώστε να γίνονται πολύ πιο εύκολες οι κατασχέσεις θυρίδων από τη Φορολογική Διοίκηση.

«Πρόκειται για κλασικές πρακτικές οι οποίες εφαρμόζονται σε πολλές χώρες, είναι λογικό να τους αρέσουν τέτοια μέτρα», σχολίαζε χθες στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών με γνώση των διαπραγματεύσεων, μεταφέροντας παράλληλα μια αίσθηση βελτιωμένου κλίματος στο νέο γύρο διαβουλεύσεων στο Παρίσι.

Τα φορομέτρα

ΦΠΑ, συντελεστές φορολογίας εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ δεν έχουν συζητηθεί ακόμα στο Brusells Group. Εκλεισε όμως η πλήρης ανεξαρτητοποίηση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων αλλά και σειρά μέτρων τα οποία στόχο έχουν την αύξηση της εισπραξιμότητας του ΦΠΑ.

Παρουσιάστηκαν αναλυτικά την Κυριακή από την ΓΓΔΕ Κ. Σαββαϊδου και σύμφωνα με πληροφορίες του euro2day.gr αφορούν:

1. Τέλος τα μετρητά. Με νομοσχέδιο το οποίο ετοιμάζεται θα προβλέπεται ότι η πληρωμή φόρων, προστίμων, λογαριασμών και τελών προς τη γενική κυβέρνηση (νοσοκομεία, δήμοι, ασφαλιστικά ταμεία) και τις ΔΕΚΟ θα γίνεται μόνο με πλαστικό χρήμα ή μέσω τραπεζών. Γενικά δεν θα γίνεται αποδεκτή καμία πληρωμή με μετρητά για ποσά άνω των 500 ευρώ στη χονδρική και 1.500 ευρώ στη λιανική, ενώ σε επόμενη φάση στις πληρωμές θα γίνεται διαχωρισμός ανάμεσα στην αξία του προϊόντος και το ΦΠΑ με άμεση δέσμευση του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας.

Το μέτρο του διαχωρισμού και της άμεσης δέσμευσης ΦΠΑ τοποθετείται ασαφώς στη συνέχεια ενώ άμεσα, με κοινοτικά κονδύλια θα προχωρήσει ο εφοδιασμός όλων των καταστημάτων και των επαγγελματιών με μηχανάκια POS για τη χρήση πιστωτικών και χρεωστικών καρτών. Το σχέδιο προβλέπει και κίνητρα στους φορολογούμενους για να χρησιμοποιούν πλαστικό χρήμα στις συναλλαγές τους με επιστροφή κεφαλαίου και «χτίσιμο» του αφορολογήτου των 12.000 ευρώ ενώ θα προχωρήσει και το σχέδιο λοταρίας αποδείξεων.

2. Αλλαγές στο ποινολόγιο της εφορίας. Με διατάξεις νόμου θα προβλεφθεί ότι η απόκρυψη μεγάλου εισοδήματος από την εφορία και η μη καταβολή ΦΠΑ θα ακυρώνει τα φορολογικά πρόστιμα και θα ενεργοποιεί απευθείας ποινικές κυρώσεις. Η Φορολογική Διοίκηση δεν θα κυνηγάει την είσπραξη του προστίμου για μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής, θα αναλαμβάνει απευθείας η Δικαιοσύνη. Το μέτρο θα συνδυαστεί με περαίωση εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων στα δικαστήρια, με τη δημιουργία ειδικών περιφερειακών επιτροπών στις οποίες θα προσφεύγουν όσοι παραιτηθούν από τα ένδικα μέσα. Η περαίωση θα συνοδεύεται από γενναίο κούρεμα προσαυξήσεων έως και 55%.

3. On line πρόσβαση σε καταθέσεις-δάνεια. Εκτός από τις καταθέσεις, θα υπάρξει πλήρης πρόσβαση στα αρχεία των τραπεζών από τους φορο-ελεγκτές και στα δάνεια.

4. Ανεξαρτητοποιείται πλήρως η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.

Οι «κόκκινες» γραμμές

Ασφαλιστικό και εργασιακό αποτελούν από την άλλη πλευρά τα πεδία στα οποία υπάρχει πλήρης διάσταση απόψεων. Πηγές της ελληνικής κυβέρνησης αναφέρουν ειδικά για το ασφαλιστικό ότι «δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση να συζητηθεί τώρα», συμπληρώνουν όμως πως «είμαστε διατεθειμένοι να προχωρήσουμε στον περιορισμό των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων».

Στο εργασιακό η κυβέρνηση δηλώνει απόλυτα αντίθετη στην απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και στελέχη της διαμηνύουν ότι «θέλουμε οπωσδήποτε να φέρουμε στη Βουλή την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και τον κατώτατο μισθό». Αποδίδουν δε τις καθυστερήσεις νομοθεσίας στις πιέσεις των ξένων.

Κόκκινη γραμμή αποτελεί και η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά, θέμα το οποίο δεν έχει ακόμα συζητηθεί αναλυτικά. Έχει πάντως ενδιαφέρον ότι σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, δεν αποκλείεται η καθιέρωση φόρου διαμονής στα πολυτελή ξενοδοχεία, θυμίζοντας το παλαιότερο τέλος παρεπιδημούντων (το οποίο πήγαινε στα ταμεία των ΟΤΑ).

Παράλληλα η κυβέρνηση δείχνει διατεθειμένη να συζητήσει και άλλα ζητήματα για τα οποία πιέζουν οι δανειστές, π.χ. τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και τον κώδικα πολιτικής δικονομίας (κυρίως όσον αφορά τους εξωδικαστικούς συμβιβασμούς για τα δάνεια).

ΠΗΓΗ: euro2day.gr