Πότε θα πληρώσουμε τον φετινό φόρο στα ακίνητα

Πότε θα πληρώσουμε τον φετινό φόρο στα ακίνητα
Πριν απο λίγο η Γενική Γραμματεία Δημόσιων Εσόδων ανακοίνωσε ότι πρατείνεται για τρεις μήνες η προθεσμία υποβολής των εντύπων Ε9 μέσω των οποίων πρέπει να δηλωθούν οι μεταβολές που επήλθαν στην ακίνητη περιουσία κατά τη διάρκεια του 2014.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο όποιος φόρος επιβληθεί στην ακίνητη περιουσία για το 2015 –είτε είναι ΕΝΦΙΑ είτε είναι ΦΜΑΠ- θα ξεκινήσει να εισπράττεται, στην καλύτερη περίπτωση, τον Αύγουστο.

Κανονικά, οι μεταβολές στα ακίνητα, έπρεπε να γίνουν γνωστές στο υπουργείο Οικονομικών μέχρι χθες. Ωστόσο, με ανακοίνωσή της, η ΓΓΔΕ ξεκαθάρισε ότι ως νέα προθεσμία θα οριστεί η 30η Ιουνίου. Η προθεσμία είναι νομοθετικά κατοχυρωμένη και γι’ αυτό το λόγο θα προχωρήσει νομοθετική ρύθμιση. Αντίστοιχα, ο νόμος προβλέπει ότι όλες οι συναλλαγές επί των ακινήτων που γίνονται μέσα στο 2015, πρέπει να δηλώνονται στο Ε9 μέσα σε έναν μήνα. Παράταση, θα υπάρξει και γι’ αυτή τη διαδικασία. Έτσι, όλες οι συναλλαγές του πρώτου 5μήνου, επίσης θα δηλωθούν μέχρι το τέλος Ιουνίου.

Αν ληφθεί υπόψη και ο χρόνος που χρειάζονται οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών για την επεξεργασία των στοιχείων, προκύπτει ότι το νωρίτερο δυνατό που θα βεβαιωθεί ο φόρος ακινήτων για το 2015, θα είναι ο Αύγουστος που σημαίνει ότι η είσπραξη μετατίθεται, όπως και πέρυσι για το φθηνότερο.

Για το ποιος θα είναι αυτός ο φόρος, στην κυβέρνηση φαίνεται να μην έχουν λάβει ακόμη οριστικές αποφάσεις αν και το Μέγαρο Μαξίμου επιμένει ότι θα υπάρξει αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ από φόρο τύπου ΦΜΑΠ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ