Δες πότε θα μάθεις τι πρέπει να πληρώσεις για τον ΕΝΦΙΑ

Δες πότε θα μάθεις τι πρέπει να πληρώσεις για τον ΕΝΦΙΑ
Θέλετε να μάθετε τι θα πληρώσετε τελικώς για τον ΕΝΦΙΑ; Καλό θα είναι να οπλιστείτε με υπομονή διότι η διαδικασία που θα ακολουθήσει το υπουργείο Οικονομικών, θα διαρκέσει …εβδομάδες. Ειδικά αυτοί που έχουν στην ιδιοκτησία τους ακίνητο εκτός συστήματος αντικειμενικών αξιών, θα πρέπει να περιμένουν τουλάχιστον μέχρι τις 22 Σεπτεμβρίου ώστε να μάθουν τη «λυπητερή». Στη συνέχεια θα έχουν στη διάθεσή τους μόλις έξι εργάσιμες για να πάνε να πληρώσουν. Το τελευταίο 10ήμερο του Σεπτεμβρίου, θα είναι εφιαλτικό καθώς 6,2 εκατομμύρια φορολογούμενοι θα πρέπει να πληρώσουν την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ ενώ 2,8 εκατομμύρια φορολογούμενοι τη δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος.

Οι κρίσιμες ημερομηνίες, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας είναι οι εξής:

  1. Αν η τροπολογία του ΕΝΦΙΑ ψηφιστεί εντός της ημέρας όπως έχει προγραμματιστεί, αύριο ή το αργότερο την Δευτέρα προγραμματίζεται να έχουν αναρτηθεί στο Taxisτα νέα ειδοποιητήρια πληρωμής. Σε αυτά θα φαίνονται οι έξι μηνιαίες δόσεις που θα ξεκινούν από το τέλος Σεπτεμβρίου (η 1η δόση) και θα ολοκληρώνονται τον Φεβρουάριο του 2015 για την 6η και τελευταία δόση. Έτσι, όσοι δεν δικαιούνται έκπτωση ή όσοι δεν έχουν οικόπεδο εκτός αντικειμενικού συστήματος, θα μπορούν να πάνε να πληρώσουν άμεσα (εφόσον έχουν τα χρήματα) για να αποφύγουν την ταλαιπωρία των τελευταίων ημερών. Το fpress.gr έχει ήδη δημοσιεύσει τις οδηγίες που πρέπει να ακολουθήσει κάποιος προκειμένου να μεταθέσει τον χρόνο εξόφλησης της κάθε δόσης του ΕΝΦΙΑ κατά εννέα ή 12 μήνες. Αν θέλετε να μάθετε πώς θα «ξεχειλώσετε» την περίοδο αποπληρωμής έως τον Ιανουάριο ή τον Φεβρουάριο του 2016, κάντε κλικ εδώ
  2. Τα διορθωμένα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ για όσους έχουν ακίνητα εκτός συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού, θα ανέβουν στο Taxis πιθανότατα στις αρχές της μεθεπόμενης εβδομάδας δηλαδή περίπου στις 22 Σεπτεμβρίου. Όσοι θέλουν να θυμηθούν τον «δρόμο» για να βρουν το εκκαθαριστικό τους, θα πρέπει να κάνουν κλικ εδώ.
  3. Όσοι δικαιούνται έκπτωσης φόρου επειδή έχουν μη ηλεκτροδοτούμενο και κλειστό ακίνητο κατά τη διάρκεια του 2013, θα πρέπει να περιμένουν πιθανότατα στις αρχές Οκτωβρίου για να μάθουν πόσα γλιτώνουν. Θα πρέπει να έχει προηγηθεί η έκδοση της σχετικής υπουργικής απόφασης από τη γ.γ Δημοσίων Εσόδων.
  4. Όσοι έχουν εισόδημα κάτω από 9000 ευρώ (ή 10.000 ευρώ αν έχουν ένα παιδί ή 11.000 αν έχουν δύο παιδιά) και θέλουν να πληροφορηθούν αν θα εξασφαλίσουν έκπτωση, θα πρέπει επίσης να περιμένουν μέχρι τον Οκτώβριο. Πρώτα θα εκδοθεί απόφαση της γ.γ δημοσίων εσόδων και μετά θα περάσουν οι εκπτώσεις στο σύστημα. Θα γίνει προσπάθεια η έκπτωση να φανεί στο σύστημα πριν εκπνεύσει η προθεσμία της β’ δόσης στο τέλος Οκτωβρίου.
  5. Όσοι θέλουν να διορθώσουν λάθη που έχουν εντοπίσει στο έντυπο Ε9, θα περιμένουν και αυτοί έως τις αρχές Οκτωβρίου καθώς το σύστημα δεν θα ανοίξει πριν ολοκληρωθεί η εκκαθάριση του φόρου. Το πώς ακριβώς θα διορθωθούν τα λάθη, θα το δείτε ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ