Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος ανανεώνει την υποστήριξη του στο ΚΠΣΙΝ με δωρεά ύψους 30 εκατ. ευρώ

Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος ανανεώνει την υποστήριξη του στο ΚΠΣΙΝ με δωρεά ύψους 30 εκατ. ευρώ

Το ΚΠΙΣΝ αποτελεί τον τρίτο στην προτίμηση των ξένων επισκεπτών πολιτιστικό χώρο της Αθήνας, μετά το Μουσείο της Ακρόπολης και το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, σύμφωνα με έρευνα του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών.

Έξι χρόνια μετά την παράδοση του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) στην ελληνική Πολιτεία και τους πολίτες, τον Φεβρουάριο του 2017, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), το οποίο οραματίστηκε και δημιούργησε το ΚΠΙΣΝ, ανανεώνει την υποστήριξή του με νέα δωρεά ύψους έως 30 εκατ. ευρώ για τα επόμενα τρία χρόνια.

Το ΚΠΙΣΝ ως ανοιχτός για όλους, δημόσιος, ποιοτικός, ασφαλής και περιβαλλοντικά βιώσιμος χώρος, έχει καταφέρει να αναδειχθεί σε διεθνή προορισμό, μετρώντας πάνω από 23.800.000 επισκέψεις στα έξι χρόνια λειτουργίας του (βάσει στοιχείων που παρείχε το ΚΠΙΣΝ). Αποτελώντας ένα αρχιτεκτονικό αριστούργημα που φέρει την υπογραφή του διεθνούς αρχιτέκτονα Renzo Piano, συνεχίζει διαρκώς να εξελίσσεται και να διευρύνει το έργο του.

Το ΙΣΝ, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, αναγνωρίζει το πολύπλευρο έργο που προσφέρει το ΚΠΙΣΝ ευρύτερα στην κοινωνία και παραμένει -στο μέτρο πάντα των δυνατοτήτων του- ένας σταθερός και ένθερμος αρωγός του, αλλά και υποστηρικτής της σημαντικής προσπάθειας που καταβάλει ο οργανισμός για την ανεύρεση πόρων -πέραν των δωρεών του ΙΣΝ- οι οποίοι θα εξασφαλίσουν την οικονομική του βιωσιμότητα σε βάθος χρόνου. Στο πλαίσιο αυτό, συνεχίζει η ανακοίνωση, είναι "ιδιαίτερα ενθαρρυντική η δέσμευση της ελληνικής Πολιτείας για την αυξημένη οικονομική ενίσχυση τoυ ΚΠΙΣΝ, η οποία θα συμβάλει σημαντικά στη διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας του οργανισμού τα επόμενα χρόνια".

"Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που η ελληνική Πολιτεία αναγνωρίζει την αξία του ΚΠΙΣΝ και αγκαλιάζει κι εκείνη το έργο, και που μέσα και από τη δική της χρηματοδότηση, ο οργανισμός θα συνεχίσει να επιτελεί τον σημαντικό ρόλο του, λειτουργώντας ως ένας εξελισσόμενος, βιώσιμος και καθολικά προσβάσιμος δημόσιος χώρος", αναφέρει ο πρόεδρος του ΙΣΝ, Ανδρέας Δρακόπουλος. "Με τη συνεργασία αυτή, η έννοια της σύμπραξης του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα ενεργοποιείται εκ νέου στην πράξη, γεγονός που θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα δώσει την ευκαιρία στο ΚΠΙΣΝ να συνεχίσει να αποτελεί ένα αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητας αλλά και ξεχωριστό προορισμό για όλους, και να ξεδιπλώσει ακόμη περισσότερο τις δυνατότητές του ως μια σύγχρονη Αγορά σε συνεχή διάλογο με την ελληνική και διεθνή κοινότητα" προσθέτει.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η νέα δωρεά του ΙΣΝ προς το ΚΠΙΣΝ για την περίοδο Μάρτιος 2023-Φεβρουάριος 2026, θα αξιοποιηθεί, κατά κύριο λόγο, για την κάλυψη λειτουργικών εξόδων και προγραμματισμού, και θα διατεθεί τμηματικά βάσει των αναγκών που αιτήθηκε ο οργανισμός. Συγκεκριμένα, 10 εκατ. ευρώ το πρώτο έτος και από 9 εκατ. τα δύο επόμενα έτη. Παράλληλα, το ΙΣΝ προτίθεται να διαθέσει επιπλέον 2 εκατ. ευρώ, που έχουν προϋπολογιστεί στο συνολικό ποσό των 30 εκατ., υπό την προϋπόθεση ότι το ΚΠΙΣΝ θα εξασφαλίσει αντίστοιχους οικονομικούς πόρους (matching funds), για σκοπούς συντήρησης των εγκαταστάσεών του.

Υπενθυμίζεται πως από τη σύλληψη της ιδέας έως και για τα επόμενα τρία χρόνια, το ΙΣΝ θα έχει διαθέσει στο ΚΠΙΣΝ συνολικά 641 εκατ. ευρώ. Οι δωρεές αυτές αφορούν κυρίως την κατασκευή του έργου αλλά και την υποστήριξη λειτουργικών εξόδων του οργανισμού, τη διοργάνωση εκδηλώσεων, και την περαιτέρω ενίσχυση του έργου του ΚΠΙΣΝ μέσω επιπλέον προγραμμάτων και υποδομών. Το ΙΣΝ υποστήριξε επίσης έμπρακτα τους δύο οργανισμούς, Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος (ΕΒΕ) και Εθνική Λυρική Σκηνή (ΕΛΣ), για τη μετάβασή τους στο νέο τους "σπίτι".

Το ΚΠΙΣΝ αποτελεί τον τρίτο στην προτίμηση των ξένων επισκεπτών πολιτιστικό χώρο της Αθήνας, μετά το Μουσείο της Ακρόπολης και το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, σύμφωνα με έρευνα του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών. Η βράβευση του εστιατορίου Delta, το οποίο δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία και αποκλειστική δωρεά του ΙΣΝ, με δύο αστέρια Michelin Guide Athens και ένα αστέρι Green Star for Sustainable Gastronomy, υπογραμμίζει τη διεθνή απήχηση του ΚΠΙΣΝ, και συμπληρώνει την αφοσίωση του συνόλου του έργου στην έννοια της βιωσιμότητας.

Επιπλέον ενδεικτικά σημειώνεται, πως από την έναρξη της λειτουργίας του έως σήμερα, έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 6.100 πολιτιστικές και εκπαιδευτικές εκδηλώσεις, και πάνω από 16.100 αθλητικές δράσεις οι περισσότερες από τις οποίες υλοποιήθηκαν σε συνεργασία με την ΑΜΚΕ Αναγέννηση & Πρόοδος.

Σχεδόν στο σύνολό τους, συγκεκριμένα στο 99,4% οι εκδηλώσεις προσφέρθηκαν με ελεύθερη είσοδο, χάρη στην υποστήριξη του ΙΣΝ. Επίσης, το ΚΠΙΣΝ υποδέχθηκε πάνω από 505.000 μαθητές από όλη τη χώρα, και φιλοξένησε πάνω από 8.650 επισκέψεις σχολείων. Στην ίδια περίοδο σύναψε συνεργασίες με πάνω από 40 διεθνείς φορείς, συμπεριλαμβανομένου και του Lincoln Center for the Performing Arts στη Νέα Υόρκη, μέσω του Stavros Niarchos Foundation-Lincoln Center (SNF-LC) Agora Initiative.

Στον τομέα της βιώσιμης ανάπτυξης, το ΚΠΙΣΝ είναι το πρώτο πολιτιστικό έργο μεγάλης κλίμακας με πιστοποίηση LEED Platinum στην Ευρώπη, ενώ το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος αποτελεί τον μεγαλύτερο δημόσιο μεσογειακό κήπο στον κόσμο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ