Oι εταιρίες που σταματούν τις δραστηριότητές τους και τις συναλλαγές με τη Ρωσία

Oι εταιρίες που σταματούν τις δραστηριότητές τους και τις συναλλαγές με τη Ρωσία

Oi εταιρίες οι οποίες έχουν ανακοινώσει τα σχέδιά τους να αποχωρήσουν από τη Ρωσία ή να περιορίσουν τις δραστηριότητές τους εκεί.

Επιχειρηματικοί όμιλοι λαμβάνουν μέτρα, ‘παγώνοντας’ ή αποχωρώντας από τις δραστηριότητες τους στη Ρωσία ύστερα από κύμα κυρώσεων που επιβλήθηκαν ύστερα από την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία.

Ακολουθούν εταιρίες οι οποίες έχουν ανακοινώσει τα σχέδιά τους να αποχωρήσουν από τη Ρωσία ή να περιορίσουν τις δραστηριότητές τους εκεί.

ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ

Η Daimler Truck ανακοίνωσε ότι ‘παγώνει’ τις επιχειρηματικές δραστηριότητες στη Ρωσία με άμεση ισχύ, συμπεριλαμβανομένης της συνεργασίας της με την ρωσική Kamaz.

Ο όμιλος Mercedes-Benz Group ανακοίνωσε ότι εξετάζει τις νομικές του επιλογές για εκποίηση του ποσοστού 15% που κατέχει στην Kamaz το συντομότερο δυνατόν.

Η σουηδική Volvo Cars ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τις παραδόσεις αυτοκίνητων στη ρωσική αγορά μέχρι νεωτέρας. Η Volvo πούλησε περίπου 9.000 αυτοκίνητα στη Ρωσία το 2021, σύμφωνα με στοιχεία του κράτους.

Η General Motors δήλωσε ότι θα αναστείλει όλες τις εξαγωγές οχημάτων στη Ρωσία μέχρι νεωτέρας.

Η ιαπωνική Mitsubishi Motors ανακοίνωσε ότι ίσως αναστείλει την παραγωγή και την πώληση των αυτοκινήτων της στη Ρωσία, καθώς οι οικονομικές κυρώσεις μπορεί να πυροδοτήσουν προβλήματα στην εφοδιαστικής αλυσίδα.

Η γαλλική Renault θα αναστείλει κάποιες δραστηριότητες στις μονάδες συναρμολόγησης αυτοκίνητων στη Ρωσία την επόμενη εβδομάδα λόγω επιμελητειακών προβλημάτων. Η Renault είναι μεταξύ των δυτικών εταιριών με τη μεγαλύτερη έκθεση στη Ρωσία. Ελέγχει επίσης την Avtovaz, τη μεγαλύτερη ρωσική αυτοκινητοβιομηχανία.

Η Harley-Davidson Inc ανακοίνωσε ότι ανέστειλε τις δραστηριότητές της και την αποστολή μοτοσικλετών της στη Ρωσία.

Η Ford Motor Co ενημέρωσε τον εταίρο της, τη Sollers, ότι αναστέλλει τις δραστηριότητές της στη Ρωσία μέχρι νεωτέρας.

Οι βρετανικές Jaguar Land Rover (JLR) και Aston Martin παύουν τις αποστολές οχημάτων στη Ρωσία.

Η γερμανική BMW έπαυσε την εξαγωγή αυτοκινήτων στη Ρωσία και ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει την παραγωγή στη χώρα.

ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ

Η μεγαλύτερη στον κόσμο εταιρία μίσθωσης αεροσκαφών, η AerCap Holdings με έδρα το Δουβλίνο, θα σταματήσει να προσφέρει υπηρεσίες μίσθωσης σε ρωσικούς αερομεταφορείς.

Η αμερικανική εταιρία κατασκευής αεροσκαφών Boeing ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τις υπηρεσίες που αφορούν την προμήθεια ανταλλακτικών, τη συντήρηση και την τεχνική υποστήριξη για τις ρωσικές αεροπορικές εταιρίες.

H Airbus ανακοίνωσε ότι σταμάτησε να στέλνει ανταλλακτικά στη Ρωσία και να υποστηρίζει τις ρωσικές αεροπορικές εταιρείες.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Η HSBC αρχίζει να περιορίζει τις σχέσεις με μια σειρά ρωσικών τραπεζών, μεταξύ των οποίων τη δεύτερη μεγαλύτερη στη χώρα, τη VTB.

Η σκανδιναβική Nordea ανακοίνωσε ότι έχει αναστείλει τις συναλλαγές με επενδυτικά ταμεία που έχουν μεγάλη έκθεση στη Ρωσία.

Η αυστριακή Raiffeisen Bank International (RBI) εξετάζει την αποχώρησή της από τη Ρωσία, δήλωσαν στο Reuters δύο πρόσωπα με γνώση του θέματος.

ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Η γαλλική TotalEnergies ανακοίνωσε ότι δεν θα παράσχει πλέον κεφάλαια για νέα έργα στη Ρωσία.

Η BP εγκαταλείπει το ποσοστό της 19,75% στον ρωσικό πετρελαϊκό κολοσσό Rosneft, ενώ η Shell ανακοίνωσε ότι θα αποχωρήσει από όλες τις ρωσικές της δραστηριότητες, μεταξύ των οποίων τη μονάδα υγροποιημένου φυσικού αερίου Sakhalin 2 στην οποία έχει ποσοστό 27,5%, και το οποίο ανήκει κατά 50% και τελεί υπό τη διαχείριση της Gazprom.

Ο νορβηγικός ενεργειακός όμιλος θα ξεκινήσει τη διαδικασία αποεπένδυσης από τις κοινοπραξίες του στη Ρωσία. Η εταιρία έχει παρουσία στη Ρωσία εδώ και πάνω από 30 χρόνια και το 2012 συνήψε συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας με τη Rosneft.

Η δανέζικη Orsted σταμάτησε να προμηθεύεται ρωσικό άνθρακα και βιομάζα για τα εργοστάσια, αλλά θα συνεχίσει να αγοράζει έως 2 δισεκ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου από την Gazprom κάθε χρόνο βάσει μακροπρόθεσμου συμβολαίου.

Η Exxon Mobil θα αποχωρήσει από τις ρωσικές δραστηριότητες πετρελαίου και αερίου, τις οποίες έχει αποτιμήσει σε πάνω από 4 δισεκ. δολάρια και ‘παγώνει’ νέες επενδύσεις λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Ο ιταλικός ενεργειακός όμιλος Eni σχεδιάζει να πουλήσει το ποσοστό του στον αγωγό Blue Stream που μεταφέρει ρωσικό αέριο στην Τουρκία, τον οποίο κατέχει από κοινού με τη ρωσική Gazprom. Η Eni έχει στρατηγικά μακροπρόθεσμα συμβόλαια για το ρωσικό αέριο. Το 2020, οι αγορές αερίου της Eni από τη Ρωσία έφθασαν σχεδόν τα 22,5 δισεκ. κυβικά μέτρα.

Ο αυστριακός ενεργειακός όμιλος OMV ακύρωσε τα σχέδιά του να αποκτήσει ποσοστό σε έργο κοιτάσματος αερίου της Gazprom και επανεξετάζει τον ρόλο του στον αγωγό αερίου Nord Stream 2.

Η Centrica, στην οποία ανήκει ο μεγαλύτερος ενεργειακός πάροχος της Βρετανίας, η British Gas, ανακοίνωσε ότι αποσύρεται από συμφωνίες προμήθειες αερίου με εταίρους της στη Ρωσία, κυρίως την Gazprom.

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΚΑΙ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Τα στούντιο του Χόλιγουντ Disney, Warner Bros και Sony Pictures Entertainment ανακοίνωσαν ότι αναστέλλουν τη διανομή ταινιών στη Ρωσία.

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ

Ο σουηδικός μηχανολογικός όμιλος Sandvik αναστέλλει τις δραστηριότητές του στη Ρωσία. Το 2021, ο όμιλος άντλησε περίπου το 3,5% των εσόδων του στη Ρωσία. Δεν έχει παραγωγή στη χώρα, αλλά απασχολεί περίπου 900 εργαζόμενους στα τμήματα πωλήσεων και υπηρεσιών.

ΕΠΙΜΕΛΗΤΕΙΑ

Οι αμερικανικές United Parcel Service και FedEx Corp, δύο από τις μεγαλύτερες στον κόσμο εταιρίες επιμελητείας, ανακοίνωσαν ότι αναστέλλουν τις υπηρεσίες διανομής στη Ρωσία και την Ουκρανία.

Η εταιρία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων Ocean Network Express ανέστειλε χθες τις κρατήσεις της από και προς τη Ρωσία.

Ο ναυτιλιακός όμιλος Maersk θα σταματήσει προσωρινά όλες τις αποστολές εμπορευματοκιβωτίων προς και από τη Ρωσία. Η εταιρεία ακολουθεί αντίστοιχες αποφάσεις της Hapag Lloyd με έδρα την Γερμανία και του ομίλου MSC με έδρα την Ελβετία.

Η Deutsche Post ανακοίνωσε ότι σταματά τις παραδόσεις DHL στη Ρωσία.

Η ελβετική εταιρία επιμελητείας Kuehne und Nagel αναστέλλει επ’ αόριστον όλες τις διανομές εισαγωγών προς τη Ρωσία με άμεση ισχύ. Από τη απόφαση εξαιρούνται ιατρικός εξοπλισμός, φάρμακα και ανθρωπιστικές προμήθειες.

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Η Apple σταμάτησε όλες τις πωλήσεις προϊόντων της στη Ρωσία.

Η Google της Alphabet ανακοίνωσε ότι μπλόκαρε τις εφαρμογές κινητών που συνδέονται με τα ρωσικά δίκτυα RT και Sputnik από το Play Store της, ενώ νωρίτερα είχε αφαιρέσει τα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης από τις ειδησεογραφικές της υπηρεσίες.

Η Microsoft ανακοίνωσε ότι θα αφαιρέσει τις εφαρμογές κινητών του δικτύου RT από το Windows App store και θα απαγορεύσει τις διαφημίσεις σε ρωσικά, κρατικά επιχορηγούμενα μέσα ενημέρωσης.

Η εταιρία κατασκευής laptop Dell Technologies ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τις πωλήσεις προϊόντων στην Ουκρανία και τη Ρωσία.

ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ

Η σουηδική εταιρία τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού Ericsson αναστέλλει τις παραδόσεις προϊόντων στη Ρωσία και αξιολογεί τον πιθανό αντίκτυπο από τις κυρώσεις στις δραστηριότητές της στη χώρα.

Η Nokia θα σταματήσει τις διανομές στη Ρωσία για να συμμορφωθεί με τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη χώρα. Η εταιρία προμηθεύει τις MTS, Vimpelcom, Megafon και Tele2 στη Ρωσία.

ΑΛΛΟΙ ΚΛΑΔΟΙ

Η φινλανδική εταιρία ελαστικών Nokian Tyres μεταφέρει την παραγωγή κάποιων βασικών σειρών προϊόντων της στη Φινλανδία και τις ΗΠΑ. Η Nokian παράγει περίπου το 80% της ετήσιας παραγωγικής δυναμικότητας των 20 εκατ. ελαστικών στη Ρωσία, όπου απασχολεί περίπου 1.600 ανθρώπους.

Η φινλανδική εταιρία χημικών Kemira σταμάτησε τις παραδόσεις στη Ρωσία και τη Λευκορωσία από χθες και μέχρι νεωτέρας.

Η γερμανική εταιρία αθλητικών ειδών Adidas ανέστειλε τη συνεργασία της με τη Ρωσική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου με άμεση ισχύ.

Η Nike μπλόκαρε την πρόσβαση της Ρωσίας στις αγορές της ιστοσελίδας και των εφαρμογών της, καθώς δεν μπορεί να εγγυηθεί παραδόσεις στη χώρα.

Η σουηδική εταιρία ηλεκτρικών συσκευών Electrolux διέκοψε όλες τις δραστηριότητες στη Ρωσία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ