Δάνειο 90,5 εκατ. ευρώ από την Παρευξείνια στην Energean

 Δάνειο 90,5 εκατ. ευρώ από την Παρευξείνια στην Energean

Η Energean εκτιμά ότι η παραγωγή από τις κάθετες γεωτρήσεις του κοιτάσματος Έψιλον, μέσω της νέας εξέδρας «Λάμδα», θα ξεκινήσει κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2023

Δάνειο ύψους 90,5 εκατ. ευρώ, το οποίο θα αξιοποιηθεί μεταξύ άλλων για την ανάπτυξη των κοιτασμάτων Έψιλον και Πρίνου Καβάλας, χορηγεί η Παρευξείνια Τράπεζα στην «Energean Oil and Gas S.A.» (Energean), τη μοναδική ελληνική εταιρεία παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου. Τα έσοδα θα στηρίξουν επίσης τις ανάγκες σε κεφάλαιο κίνησης και την ολοκλήρωση των διαρθρωτικών δαπανών στο συγκρότημα υποδομής του Πρίνου. Η Energean εκτιμά ότι η παραγωγή από τις κάθετες γεωτρήσεις του κοιτάσματος Έψιλον, μέσω της νέας εξέδρας «Λάμδα», θα ξεκινήσει κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2023. Σύμφωνα με ανακοίνωση της διακρατικής τράπεζας, η οποία εδρεύει στη Θεσσαλονίκη, «το έργο θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας στις υπηρεσίες γεώτρησης, στον κατασκευαστικό τομέα, καθώς και στις προμήθειες αγαθών, ενώ παράλληλα θα υποστηρίξει το εισόδημα των τοπικών κοινωνιών εν μέσω της συνεχιζόμενης πανδημίας Covid-19».

Σχολιάζοντας τη χορήγηση του δανείου, ο πρόεδρος της Παρευξείνιας, Ρώσος οικονομολόγος Ντμίτρι Πάνκιν, υπενθύμισε οτι η συνεργασία με την Energean χρονολογείται από το 2018 και πρόσθεσε πως η κίνηση αυτή αναδεικνύει τη δέσμευση της Τράπεζας να βοηθήσει την Ελλάδα στην αξιοποίηση των φυσικών της πόρων. «Η συνεργασία αυτή θα έχει σημαντική αναπτυξιακή και οικονομική επίδραση σε μια κρίσιμη περίοδο, κατά την οποία η επιχειρηματική δραστηριότητα προσπαθεί να ανακάμψει από την παγκόσμια πανδημία. Επιπλέον, δεσμευόμαστε στην προώθηση ανανεώσιμων και καθαρότερων πηγών ενέργειας και πιστεύουμε ότι η συνετή χρήση ορυκτών καυσίμων, βάσει υψηλών προτύπων απόδοσης και μετριασμού της ρύπανσης, παραμένει βασικό στοιχείο για τη διασφάλιση της μετάβασης σε πράσινη παραγωγή ενέργειας» συμπλήρωσε.

«Καθοριστική για την ολοκλήρωση της ανάπτυξης του κοιτάσματος Έψιλον, η οποία θα παρατείνει τη ζωή της μοναδικής παραγωγής πετρελαίου στην Ελλάδα για αρκετά χρόνια», χαρακτήρισε τη συνεργασία με την Παρευξείνια η δρ Κατερίνα Σάρδη, διευθύνουσα σύμβουλος της Energean Oil & Gas και Country Manager στην Ελλάδα. «Στόχος της Energean είναι, εκτός από την περαιτέρω ανάπτυξη των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων του Κόλπου της Καβάλας, να καταστεί ο Πρίνος βιομηχανικό συγκρότημα με ουδέτερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα που θα αποτελέσει σημείο αναφοράς στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου» πρόσθεσε.

Η Energean Oil & Gas SA είναι 100% θυγατρική της Energean Plc εισηγμένης στα χρηματιστήρια του Λονδίνου και του Τελ Αβίβ, η οποία δραστηριοποιείται σε οκτώ χώρες σε Μεσόγειο και Βόρειο Θάλασσα. Το σημαντικότερο σε εξέλιξη project της εταιρείας είναι η ανάπτυξη των κοιτασμάτων Karish, Karish North και Tanin, που διαθέτουν 3,5 τρισ. κυβικά πόδια φυσικού αερίου στην θάλασσα της Ισραήλ, όπου η Energean θα χρησιμοποιήσει το «Energean Power», ένα νεότευκτο και 100% ιδιόκτητο σκάφος FPSO (πλωτή μονάδα παραγωγής, αποθήκευσης και εκφόρτωσης πετρελαίου), το οποίο θα είναι το πρώτο και μοναδικό του είδους του στην Ανατολική Μεσόγειο. Η έναρξη παραγωγής στο Ισραήλ αναμένεται στα μέσα του 2022.

Η Τράπεζα Εμπορίου και Ανάπτυξης Ευξείνου Πόντου (TEAΕΠ ή Παρευξείνια Τράπεζα) είναι διεθνές χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, το οποίο ιδρύθηκε από τις χώρες Αλβανία, Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν, Βουλγαρία, Γεωργία, Ελλάδα, Μολδαβία, Ρουμανία, Ρωσία, Τουρκία και Ουκρανία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ