ΤΑΙΠΕΔ: Εναλλακτικά σενάρια για την αξιοποίηση ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ

ΤΑΙΠΕΔ: Εναλλακτικά σενάρια για την αξιοποίηση ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ

Τι αναφέρεται στο αναθεωρημένο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αξιοποίησης (ADP) του ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο εγκρίθηκε πριν από λίγες ημέρες από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ).

Εναλλακτικά σενάρια για την αξιοποίηση των ποσοστών στην ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ που κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ σε συνεργασία με το Υπερταμείο, αξιολογεί το Ταμείο.

Αυτό αναφέρεται στο αναθεωρημένο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αξιοποίησης (ADP) του ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο εγκρίθηκε πριν από λίγες ημέρες από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ).

Σύμφωνα επίσης με το ADP, υπάρχουν εκκρεμότητες που πρέπει να κλείσουν για την 35ετή παραχώρηση της Εγνατίας Οδού στην κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-Αegis που αναδείχθηκε προτιμητέος επενδυτής.

Ειδικότερα, αναμένονται από το Δημόσιο η άμεση αδειοδότηση του συνόλου των σηράγγων (απεριόριστη ή εκτός επικίνδυνων φορτίων κατά περίπτωση) και η έκδοση αποφάσεων έγκρισης περιβαλλοντικών όρων για ορισμένα σημεία του αυτοκινητόδρομου, για τα οποία έχουν λήξει ή αναμένεται να λήξουν οι σχετικές άδειες.

Παράλληλα, από την «Εγνατία Οδός ΑΕ» αναμένονται:

1.Η ολοκλήρωση κατασκευής μετωπικών και πλευρικών ΣΔ.

2.Οι ενέργειες για εγκατάσταση εξοπλισμού για την αδειοδότηση του συνόλου των σηράγγων (απεριόριστη ή εκτός επικίνδυνων φορτίων κατά περίπτωση).

3.Οι ενέργειες για την ολοκλήρωση των απαλλοτριώσεων που απαιτούνται για τις επικείμενες εργασίες που περιγράφονται στην Σύμβαση Παραχώρησης και ειδικά για την αναβάθμιση των κάθετων αξόνων.

Ενώ, για τη νέα παραχώρηση της Αττικής Οδού αναμένεται ο καθορισμός περιμέτρου του διαγωνισμού έως το τέλος του έτους και η έναρξη διαγωνιστικής διαδικασίας το α’ τρίμηνο του 2022.

Ελ. Βενιζέλος και λιμάνια

Το ΤΑΙΠΕΔ, εξάλλου, θα αξιολογήσει εντός του 2021 τη χρονική στιγμή επανέναρξης του διαγωνισμού πώλησης του 30% του «Ελ. Βενιζέλος» (το Δημόσιο ελέγχει το 55%), ο οποίος διακόπηκε κατά τη φάση των δεσμευτικών προσφορών λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας στην αεροπορική αγορά. Στη φάση των δεσμευτικών προσφορών έχουν περάσει εννέα επενδυτικά σχήματα.

Όπως επίσης αναφέρεται στο ADP, το α’ τρίμηνο του 2022 αναμένεται να κατατεθούν οι δεσμευτικές προσφορές για τα λιμάνια Αλεξανδρούπολης, Ηγουμενίτσας και Καβάλας, ενώ το λιμάνι του Ηρακλείου θα ακολουθήσει λίγους μήνες μετά. Παράλληλα, στην Κέρκυρα εξετάζεται η περίπτωση υποπαραχώρησης του δικαιώματος εκμετάλλευσης λιμενικών δραστηριοτήτων του κεντρικού λιμένα με στόχο την εξυπηρέτηση 98 mega yacht, καθώς και η αναβάθμιση των υφιστάμενων λιμενικών υποδομών και δημιουργία παρακείμενης μαρίνας στη Νότια Κέρκυρα.

Για τη Μαρίνα Θεσσαλονίκης (Αρετσού) αναμένονται οι καταθέσεις δεσμευτικών προσφορών στις 24 Φεβρουαρίου από τα έξι επενδυτικά σχήματα που συμμετέχουν στη β’ φάση του διαγωνισμού. Για τη Μαρίνα Πύλου, ο διαγωνισμός θα τρέξει σε μια μόνο φάση, με την έναρξη της διαγωνιστικής διαδικασίας να προγραμματίζεται έως το τέλος του έτους.

Εξάλλου, εντός των προσεχών ημερών αναμένεται η ανάδειξη πλειοδότη για το ακίνητο της πρώην αμερικανικής βάσης στις Γούρνες Ηρακλείου. Στον διαγωνισμό συμμετέχουν τέσσερις κοινοπραξίες και το οικονομικό κλείσιμο της συναλλαγής αναμένεται τον Μάρτιο 2022.

Καβάλα

Τέλος, για την υπόγεια αποθήκη Φυσικού Αερίου στην Καβάλα εκτιμάται πως η υποβολή δεσμευτικών προσφορών αναμένεται το β’ τρίμηνο του 2022.

Εκκρεμεί η έκδοση της τελικής απόφασης της ΡΑΕ κατόπιν σχετικής συνεννόησης με τον ΔΕΣΦΑ, αναφορικά με την αποσαφήνιση του τελικού ρυθμιστικού πλαισίου υποστήριξης της επένδυσης, διαδικασία που εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ